Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Rakousko

Rams si jako první zajistili play-off, Green Bay odvolalo trenéra McCarthyho

Prvním jistým postupujícím do lednového play-off NFL jsou Los Angeles Rams. Berani si druhé vítězství v divizi NFC West v řadě zajistili podle očekávání výhrou na hřišti Detroitu. Třináctý hrací týden ale přinesl i několik velmi překvapivých výsledků na úkor favoritů. Domácí selhání Green Bay s Arizonou dokonce odnesl vyhazovem dlouholetý kouč Packers Mike McCarthy. Kansas City už bez propuštěného Kareema Hunta se trochu trápil na hřišti slabého Oaklandu, nakonec ale první místo v konferenci AFC udržel.

LA Rams při poradě v huddlu
zdroj: USA Today Sports autor: Tim Fuller

Chiefs propustili Hunta v pátek poté, co bulvární web TMZ přinesl záznam únorového incidentu, při kterém mladý running back fyzicky napadl ženu v hotelu v Clevelandu. Vedení NFL hráče okamžitě suspendovalo na neurčito, o konkrétním trestu se teprve rozhodne. Spodní hranice v podobných případech je šestizápasový distanc. Pro Hunta znamená skandál v lepším případě výraznou komplikaci v další kariéře.

Už bez své opory Náčelníci vyrazili na válečnou výpravu do Oaklandu, kde zvítězili 40:33. Běhový útok tentokrát táhl sám Patrick Mahomes, který si navíc připsal už sedmý zápas v sezoně se čtyřmi a více asistencemi. Chiefs udrželi těsný náskok před LA Chargers, se kterými se za dva týdny utkají o prvenství v divizi AFC West.

Chargers v jednom z hlavních taháků nedělního programu vybojovali důležité vítězství na půdě Pittsburghu, ačkoliv v poločase prohrávali už o 16 bodů. V hektickém závěru rozhodl kopáč Michael Badgley, který přitom svůj vítězný field goal musel kopat natřikrát. První pokus minul, druhý byl zblokován, Steelers se ale pokaždé provinili proti pravidlům. Napotřetí už se z 29 yardů nemýlil.

Quarterback LA Chargers Philip Rivers
zdroj: USA Today Sports autor: Jake Roth

Generační souputníci Ben Roethlisberger a Philip Rivers jsou jedni z posledních aktivních hráčů draftu 2004, oba navíc strávili kariéru v jediném týmu. Dva quarterbaci s patnácti a více sezonami odehranými v jednom klubu se v historii NFL utkali teprve podruhé. Chargers vítězstvím udrželi naději na výhru v divizi, Pittsburgh naopak bude muset v AFC North odrážet dotírající Baltimore. Pokud by ale oba týmy udržely své současné postavení, utkaly by se na Heinz Field znovu za pět týdnů v prvním kole play-off.

Ravens uspěli potřetí za sebou, když zvítězili 26:16 na hřišti trápící se Atlanty. Při dočasné zdravotní indispozici Lamara Jacksona přitom musela část zápasu odehrát až trojka na pozici rozehrávače, Robert Griffin. Jackson, který zaznamenal v první čtvrtině jediný ofenzivní touchdown svého týmu, se ale do zápasu dokázal vrátit.

Havranům znovu stačilo prakticky jen běhat s míčem a dobře bránit, jejich výhru potvrdil v závěru po vynucené ztrátě Matta Ryana cornerback Tavon Young. Baltimore je ve své divizi už těsně za vedoucím Pittsburghem, v dalším týdnu ho ale čeká těžká šichta na Arrowhead Stadium proti Chiefs.

Phillip Lindsay slaví touchdown
zdroj: USA Today Sports autor: Aaron Doster

Aktuálně dobrou formu potvrdil Denver, když zvítězil hladce 24:10 v Cincinnati. Broncos dotáhl za třetí výhrou v řadě skvělým výkonem running back Phillip Lindsay, když zaznamenal 157 běhových yardů a dva touchdowny.

Denver spolu s další trojicí týmů s vyrovnanou bilancí 6-6 nahání momentálně šesté Ravens, Broncos ale s nimi mají horší vzájemný zápas. Padesátiprocentní úspěšností se pyšní i Miami, které v divizním souboji udolalo doma Buffalo 21:17, a dvojice týmu z AFC South, Tennessee a Indianapolis.

Právě Colts utrpěli překvapivou porážku na hřišti Jacksonville. Jaguars za sebou přitom táhli sérii sedmi porážek a museli se obejít bez suspendovaného motoru útoku Leonarda Fournetta. Proti diviznímu konkurentovi si ale vzpomněli na svou druhdy kvalitní obranu a v bodově dietním zápase nepovolili Colts jediný bod. Na výhru domácím, za které místo Blakea Bortlese na quarterbacku startoval Cody Kessler, stačily dva proměněné field goaly Joshe Lamba.

Utkání Jacksonville - Indianapolis
zdroj: USA Today Sports autor: Douglas DeFelice

Tennessee znovu potvrdilo pověst týmu, jehož výsledky je téměř nemožné odhadovat. Po dominantní výhře nad Patriots dvakrát vysoko prohrálo venku s hratelnými soupeři, teď Titans málem zkolabovali doma se slabými NY Jets. Těm dlouho stačil 31yardový obranný touchdown Trumaina Johnsona a přesný kicker Jason Myers. Hosté vedli 16:0 a na začátku čtvrté čtvrtiny ještě o devět bodů, favorizovaní Titans se ale nakonec prosadili.

Blízko postupu do play-off už je Houston, ten po úvodních třech porážkách uspěl v devíti následujících zápasech v řadě a na prvním místě AFC South má náskok tří výher. Baker Mayfield z Clevelandu sice předvedl velkou vzdušnou show s téměř 400 naházenými yardy, ale zároveň ve druhé čtvrtině ve třech drivech za sebou ztratil míč – Texans to potrestali touchdownem linebackera Zacha Cunninghama a dvěma field goaly a prakticky rozhodli utkání.

McCarthy po třinácti letech skončil na lavičce Green Bay

Packers chtěli ještě oživit naději na Wild Card, po domácí porážce s Arizonou jsou ale jejich šance už jen hodně teoretické. Nepříliš atraktivní souboj s výrazným zapojením obou punterů se rozhodoval v samotném závěru. Zatímco Zane Gonzalez se ze 44 yardů nemýlil, Mason Crosby na druhé straně tři vteřiny před koncem z o pět yardů větší vzdálenosti minul, a nepřímo tak podtrhl židli pod hlavním trenérem Mikem McCarthym.

Pětapadesátiletý kouč vedl Packers od roku 2006, devětkrát s týmem postoupil do play-off a před osmi lety vyhrál Super Bowl. Poslední dvě sezony ale Green Bay hrálo i kvůli loňskému zranění Aarona Rodgersse hluboko pod své možnosti. Cardinals vyhráli na Lambeau Field poprvé ve své historii. Jejich předchozí vítězství se datuje do roku 1949, tehdy přitom působili v Chicagu a současný stadion Packers ještě nestál.

Situaci v Green Bay rozebíral i poslední NFL fokus podcast:

Los Angeles Rams vyhráli v Detroitu 30:16 a jako první si zajistili postup do vyřazovací části. Domácí Lions se přitom tři čtvrtiny zápasu drželi v kontaktu a výbornou obranou eliminovali variabilní útok favorita. V závěru ale dvakrát neuhlídali Todda Gurleyho a ofenzivní hvězda Rams zajistila svému týmu opticky pohodlné vítězství.

Třináctý týden nebyl příznivý pro žádný tým z NFL North. Chicago po pěti výhrách padlo na MetLife Stadium, když podlehlo Giants 30:33. Domácí vedli už o deset bodů, Bears ale dovedli utkání do prodloužení, když při poslední akci předvedli trikovou hru ve stylu "Philly Special". Hezkou akcí se ale předtím prezentovali i Obři, Odell Beckham v netradiční roli našel přes polovinu hřiště Russella Sheparda. V nastaveném čase rozhodl kicker Aldrick Rosas, zatímco Bears se při svém pokusu nedostali z vlastní poloviny.

Odell Beckham
zdroj: USA Today Sports autor: Robert Deutsch

Minnesota nevyužila příznivého vyrovnaného poločasového výsledku, po přestávce nepřidala jediný bod a podlehla ve Foxborough domácím New England Patriots 10:24. Vikings se tentokrát příliš nedařila pasová hra a nejvytěžovanějším hráčem útoku byl nakonec running back Dalvin Cook. Na druhé straně zazářil fullback James Develin dvěma bodovými běhy. Patriots jsou zas o krok blíž dalšímu diviznímu prvenství, Vikes jsou momentálně mimo postupové příčky.

Prohlubuje se krize Caroliny. Panthers neuspěli počtvrté za sebou, a jelikož ještě budou dvakrát hrát s lídrem své divize New Orleans, nevypadá to s jejich nadějemi na play-off nijak růžově. Carolině proti Tampě nestačil ani další výborný výkon Christiana McCaffreyho, quarterback Cam Newton se totiž dopustil hned čtyř ztrát, z toho dvou v závěrečné části hry, kdy Panthers marně šturmovali za vyrovnáním.

Russellu Wilsonovi stačilo na čtyři asistence pouhých 185 naházených yardů. Seattle doma přejel divizní rivaly ze San Francisca 43:16, když se v závěru blýskl 98yardovým turnoverem linebacker Bobby Wagner. Seahawks po třetí výhře v řadě drží první divokou kartu a v následujícím týdnu je čeká důležitý domácí souboj s Vikings.

Výsledky 13. hracího týdne NFL:

Dallas - New Orleans 13:10, Atlanta - Baltimore 16:26, Cincinnati - Denver 10:24, Detroit - La Rams 16:30, Green Bay - Arizona 17:20, Houston - Cleveland 29:13, Jacksonville - Indianapolis 6:0, Miami - Buffalo 21:17, NY Giants - Chicago 30:27 pp, Tampa Bay - Carolina 24:17, Oakland - Kansas City 33:40, Tennessee - NY Jets 26:22, New England - Minnesota 24:10, Seattle - San Francisco 43:16, Pittsburgh - LA Chargers 30:33.

Konference AFC: 1. Kansas City (10 vítězství - 2 porážky), 2. New England a Houston (9-3), 4. Pittsburgh (7-4-1 remíza), 5. La Chargers (9-3), 6. Baltimore (7-5)

Konference NFC: 1. LA Rams (11-1), 2. New Orleans (10-2), 3. Chicago (8-4), 4. Dallas (7-5), 5. Seattle (7-5), 6. Washington (6-5)

Zdroj
ESPN, TSN, nfl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články