Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Purdy už není "irelevantní", v přímém souboji zastínil legendu. Eagles mají jisté play-off

Ten rozdíl jen těžko mohl být větší. Na jedné straně sedminásobný vítěz SuperBowlu a nejlepší hráč historie NFL. Proti němu nováček a až třetí quarterback na soupisce San Francisca, kterého čekal premiérový start v základní sestavě. Ale Brock Purdy to zvládl. Co zvládl, on hrající legendu Toma Bradyho v přímém souboji naprosto zastínil a výrazně se podepsal pod dominantní vítězství Niners 35:7.

Brock Purdy uniká obraně Tampy Bay
zdroj: USA Today Sports autor: Cary Edmondson

Absolvent univerzity Iowa State se narodil necelé čtyři měsíce předtím, než byl Brady draftován. A až do začátku prosince byl zajímavý maximálně tím, že byl v letošním draftu vybrán na 262. místě jako úplně poslední, tedy "Mr. Irrelevant".

Ale už po necelých dvou zápasech to vypadá, že to asi nebude to nejzajímavější, čím se Purdy do kroniky nejlepší ligy světa zapíše.

San Francisco patří letos mezi nejsilnější týmy konference NFC, trpí však na zdravotní problémy důležitých hráčů. Trey Lance vydržel coby rozehrávač necelé dva zápasy, než si poranil kotník.

Na pozici jedničky se tím vrátil Jimmy Garoppolo, ale i pro něj dost možná skončila sezona po zranění nohy v úvodu duelu s Miami. Do hry tak musel Purdy, který si hned připsal dvě asistence a dovedl svůj tým k vítězství nad Dolphins 33:17.

Trenérský štáb přesvědčil natolik, že Niners neoslovili žádného z volných hráčů a jmenovali Purdyho startérem po zbytek základní části sezony. A křest ohněm si měl dvaadvacetiletý mladíček odbýt proti Bradymu a jeho Buccaneers.

Možná to bude jednou hodnoceno jako anomálie, možná jako start zajímavé kariéry. Každopádně Purdym vedená ofenzíva Niners nastoupila na hosty z Tampy v takovém stylu, že stanice Fox v průběhu zápasu radši přepnula na souběžně hraný a mnohem vyrovnanější zápas Seattle – Carolina.

San Francisco vedlo v poločase před loňskými vítězi Super Bowlu 28:0, Purdy měl na kontě dvě asistence přes dvacet yardů a k tomu běhový touchdown. Celkem v zápase naházel 185 yardů a minul pouhých pět přihrávek.

Niners díky vítězství 35:7 a souběžné porážce Seahawks vedou divizi NFC West o dvě výhry a v případě úspěchu ve čtvrteční předehrávce v Seattlu si s předstihem zajistí účast v play-off. A Purdy se může stát prvním quartebackem vybraným v sedmém kole, který nastoupí jako jednička v utkání vyřazovací části.

Místenku v play-off už má jistou Philadelphia, která vyhrála na hřišti New York Giants 48:22. Eagles si zajistili play-off čtyři a více týdnů před koncem základní části teprve potřetí v historii. V obou předchozích případech následně postoupili do Super Bowlu, byť obě finále pak prohráli.

Philly je s náskokem dvou vítězství krůček od prvenství v konferenci, paradoxně ale nemá ještě jisté ani první místo ve vlastní divizi, kde zůstává v kontaktu Dallas. Cowboys se ale tentokrát hodně nadřeli, když v texaském derby s Houstonem rozhodli o výhře 27:23 až v poslední minutě.

Výbornou formu posledních týdnů potvrdil Detroit, když porazil Minnesotu 34:23 a oddálil korunovaci Vikings v NFC North. Lions po mizerném startu 1-6 vyhráli od začátku listopadu pátý ze šesti zápasů a dostali se reálně do hry o play-off. Seattlu totiž trochu dochází dech a Giants, se kterými má Detroit lepší vzájemný zápas, ve stejném období vyhráli naopak jen jednou.

Vedení v AFC udrželo Buffalo, když přehrálo New York Jets 20:12 a oplatilo soupeři listopadovou porážku. Josh Allen si připsal 24. zápas kariéry s alespoň jedním běhovým touchdownem a jednou asistencí a vyrovnal člena Síně slávy Frana Tarkentona na čtvrtém místě v této statistice.

Kansas uspěl na Mile High v Denveru, byť domácí Broncos měli s 28 body ofenzivně nejlepší zápas sezony. Travis Kelce jako pátý tight end historie překonal metu 10 tisíc nachytaných yardů a Patrick Mahomes si zapsal výhru i v desátém zápase s Denverem. Lepší je v tomto ohledu jen Andrew Luck, který dokázal porazit Tennessee jedenáctkrát za sebou.

Právě Titans tentokrát rozhodně nepotěšili sázkaře, domácí porážku o čtrnáct bodů s Jacksonville čekal málokdo. Jaguars táhl za překvapivým úspěchem vedle Trevora Lawrence zejména autor dvou touchdownů Evan Engram. Tennessee má na čele AFC South nad soupeřem sice stále k dobru dvě výhry, před sebou má ale mimo jiné odvetu na Floridě v posledním kole.

Ja'Marr Chase je teprve druhým receiverem, který dosáhl na 2000 nachytaných yardů a dvacet touchdownů před 23. narozeninami. Bengals vyhráli bitvu o Ohio nad Clevelandem 23:10 a uspěli popáté za sebou.

Los Angeles Chargers přehráli Miami 23:17 a na hraně postupu do play-off srovnali krok s dosud sedmými Jets. Hostům nepomohl ani neuvěřitelný 57yardový touchdown Tyreeka Hilla, který po ztrátě míče vlastního running backa našel vedle klubka hráčů volný míč a doběhl s ním až do endzóny.

Výsledky 14. hracího týdne NFL:

LA Rams - Las Vegas 17:16, Buffalo - NY Jets 20:12, Cincinnati - Cleveland 23:10, Dallas - Houston 27:23, Detroit - Minnesota 34:23, NY Giants - Philadelphia 22:48, Pittsburgh - Baltimore 14:16, Tennessee - Jacksonville 22:36, Denver - Kansas City 28:34, San Francisco - Tampa Bay 35:7, Seattle - Carolina 24:30, LA Chargers - Miami 23:17.

Konference AFC: 1. Buffalo a Kansas City (oba 10-3), 3. Baltimore (9-4), 4. Tennessee (7-6), 5. Cincinnati (9-4), 6. Miami (8-5), 7. New York Jets a LA Chargers (7-6).

Konference NFC: 1. Philadelphia* (12-1), 2. Minnesota (10-3), 3. San Francisco (9-4), 4. Tampa Bay (6-7), 5. Dallas (10-3), 6. Washington a NY Giants (7-1-5).

*Týmy označené hvězdičkou mají jistý postup do play-off.

Zdroj
Bleacher Report, ESPN, nfl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články