Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Patriots postoupili podesáté v řadě do play-off, Eagles živí naději na obhajobu

Už jen tři volná místa v play-off zbývají po šestnáctém hracím týdnu NFL. V předposledním zápase základní části si rekordní desátý postup za sebou vybojovali New England Patriots po výhře nad Buffalem a přes prohru ve Philadelphii také Houston. Eagles vítězstvím udrželi teoretickou naději na obhajobu Super Bowlu, musí ale spoléhat na zaváhání Minnesoty. V konferenci NFC si prvenství ve Východní divizi zajistil Dallas a v lednu si zahraje také Seattle, který připravil druhou porážku za sebou dřív dominantnímu Kansasu.

Radost hráčů New England Patriots
zdroj: USA Today Sports autor: David Butler II

Patriots si pojistili desáté prvenství v AFC East v řadě povinnou domácí výhrou 24:12 nad Buffalem. Zároveň vyrovnali historický rekord San Francisca z 80. a 90. let, když pošestnácté za sebou vyhráli minimálně 10 zápasů v základní části.

Po neúspěchu Texans ve Philadelphii se navíc vrátili na druhé místo konference, a pokud na závěr nezaváhají proti New York Jets, zajistí si volno pro první kolo a domácí prostředí pro úvodní zápas play-off.

Divoký zápas na Lincoln Financial Field rozhodl až v samotném závěru úspěšný kop z pole kickera domácích Jakea Elliota. Lví podíl na výhře Eagles ale měl Zach Ertz, který zachytil dvanáct přihrávek ze šestnácti pokusů pro 110 yardů a dva touchdowny. Se 103 zachycenými pasy v sezoně na pozici tight enda navíc vymazal z historických tabulek svůj velký vzor Jasona Wittena.

Nick Foles slaví se spoluhráči
zdroj: USA Today Sports autor: Geoff Burke

Fantom posledního play-off Nick Foles navíc vypadá znovu ve formě a Eagles tak stále mohou snít o tom, že na poslední chvíli postoupí do play-off. Potřebují ale vyhrát ve Washingtonu a zároveň, aby Minnesota, se kterou mají horší vzájemný zápas, doma neporazila Chicago.

Vikings udrželi nejmenší možný náskok po očekávané výhře v Detroitu 27:9. Hosté sice ještě dvě minuty před koncem druhé čtvrtiny na Ford Field prohrávali 0:9, ale pak ještě do poločasu zvládli skórovat dva touchdowny a po přestávce už náskok pouze navyšovali.

I tady hrál ústřední roli tight end, Kyle Rudolph chytil všech devět přihrávek od Kirka Cousinse pro 122 yardů a dva touchdowny, přičemž ten první ze závěrečné akce prvního poločasu byl nakonec rozhodující.

Kyle Rudolph uniká obraně Detroitu
zdroj: USA Today Sports autor: Tim Fuller

Chicago porazilo San Francisco na jeho hřišti 14:9 a poprvé od roku 2010 vyhrálo víc než 10 zápasů v základní části. Bears s největší pravděpodobností skončí v konferenci na třetím místě (druzí Rams by doma museli prohrát právě s 49ers) a v posledním zápase si tak do jisté míry mohou "vybrat" soupeře pro první kolo.

Záleží samozřejmě i na výsledcích Eagles a také Seattlu, ale pokud by v Minnesotě vyhráli, nejspíše by za týden přivítali doma Philly, v případě porážky by si souboj z divizním rivalem zopakovali.

Vikings mohou teoreticky ještě skončit pátí, to by ale v domácím prostředí velmi silný Seattle musel prohrát s Arizonou. A protože Cardinals jsou aktuálně v lize poslední a mají tedy nárok na první volbu v draftu, nebude jejich motivace na CenturyLink Field asi bůhvíjaká.

Russell Wilson
zdroj: USA Today Sports autor: Joe Nicholson

Seahawks doma uspěli počtvrté za sebou, když v krásném zápase přehráli 38:31 nejlepší tým konference AFC Kansas City. Domácí quarterback Russell Wilson třemi asistencemi vyrovnal klubový rekord Davea Kriega a výrazně přispěl k druhé porážce Chiefs v řadě. Aktuálně nejlepší běhový útok NFL se znovu dostal přes 200 yardů po zemi, sám Chris Carson zaznamenal 116 yardů a dva touchdowny.

I přes neuvěřitelná čísla útoku sráží ambice Náčelníků jejich obrana. Chiefs inkasovali v sezoně už přes 400 bodů a povolují soupeřům v průměru víc než 410 yardů na zápas. Světlou výjimkou v mizerně hrající defenzivě je ovšem Chris Jones. Defenzivní end hraje svou životní sezonu, minimálně jeden sack zaznamenal už v 11 zápasech za sebou, což je nový rekord soutěže.

Už patnáct let nevyhrál NFC East dvakrát za sebou stejný tým a pravidla platila i tentokrát. Dallas si třetí divizní prvenství v posledních pěti ročnících zajistil vítězstvím 27:20 nad Tampou. Cowboys skončí už jistě v konferenci čtvrtí a v prvním kole přivítají nejspíš Seattle.

Utkání New Orleans - Pittsburgh
zdroj: USA Today Sports autor: Chuck Cook

Velmi důležitý duel pro osud řady týmů se odehrál v New Orleans. Domácí Saints v utkání plném zvratů přehráli Pittsburgh 31:28 a do play-off půjdou z prvního místa konference. To Steelers jsou nad propastí, přišli o vedení v divizi a klesli na osmou příčku. Musí tak doufat, že Baltimore v posledním zápase prohraje doma s Clevelandem.

Browns už jsou sice ze hry, ale v případě výhry mohou poprvé od roku 2007 skončit v sezoně s kladnou bilancí. Navíc s ohledem na pikantní společnou historii s Ravens se nedá očekávat, že by hráči Clevelandu cokoliv vypustili.

Jednu sérii už se Browns teď podařilo zlomit, poprvé po 16 letech dokázali svého dalšího velkého rivala Cincinnati porazit v obou zápasech sezony. Baker Mayfield má na kontě už 24 touchdownových přihrávek, z jedniček draftu byl ve své první sezoně lepší jen Peyton Manning.

Porážka Steelers zároveň udělala ze závěrečného zápasu mezi Tennessee a Indianapolis přímý souboj o play-off. Titans budou mít výhodu domácího prostředí, první vzájemný duel v sezoně ale poměrně jasně ovládli Colts. Ti mají také vynikající formu, vyhráli osmé z posledních devíti utkání, byť proti Giants se na těsné vítězství 28:27 překvapivě hodně nadřeli.

I Tennessee si doma s Washingtonem trápilo, v závěru ale dokázalo otočit výsledek poměrně jasně ve svůj prospěch. Nic na tom nezměnil ani nestárnoucí Adrian Peterson, který se v dresu Redskins dokázal i ve 33 letech dostat přes 1000 yardů v sezoně a v historické tabulce running backů se posunul na osmou pozici v naběhaných yardech.

Quarterback Baltimoru Lamar Jackson
zdroj: USA Today Sports autor: Jake Roth

Z generačního souboje quarterbacků vyšel překvapivě jasně Lamar Jackson. Vycházející hvězda Baltimoru dovedla Ravens k nečekaně přesvědčivé výhře na hřišti Los Angeles Chargers. Jackson navíc dokázal, že umí nejen rychle běhat, když poprvé v kariéře naházel přes 200 yardů.

Domácí Baterky měly tentokrát hodně vybité články, když jim pevná obrana hostů povolila jen 10 bodů. Navíc poprvé po čtyřech letech se Chargers nedostali v utkání přes 200 kombinovaných yardů a přišli o reálnou šanci na výhru v divizi. Oba týmy si tak mohou za dva týdny utkání zopakovat, tentokrát ovšem na půdě Baltimoru.

Nejhorší sérii porážek za sebou táhne Carolina, když v divizním souboji nestačila doma na Atlantu a neuspěla posedmé za sebou. Jednou z mála náplastí pro fanoušky Panthers jsou ale výkony Christiana McCaffreyho. Ten jako třetí hráč v historii nasbíral v ročníku víc než 1000 yardů po zemi a 100 chycených přihrávek a v zápase zároveň překonal sezonní rekord v počtu zachycených pasů v pozici running backa.

Výsledky 16. hracího týdne NFL:

Tennessee - Washington 26:15, LA Chargers - Baltimore 10:22, Indianapolis - NY Giants 28:27, Miami - Jacksonville 7:17, Carolina - Atlanta 10:24, Cleveland - Cincinnati 26:18, Dallas - Tampa Bay 27:20, Detroit - Minnesota 9:27, New England - Buffalo 24:12, NY Jets - Green Bay 38:44 v prodloužení, Philadelphia - Houston 32:30, Arizona - LA Rams 9:31, San Francisco - Chicago 9:14, New Orleans - Pittsburgh 31:28, Seattle - Kansas City 38:31, Oakland - Denver 27:14.

Konference AFC: 1. Kansas City* (11 výher - 4 porážky), 2. New England* a Houston* (oba 10-5), 4. Baltimore (9-6), 5. LA Chargers 11-4*, 6. Indianapolis a Tennessee (oba 9-6), 8. Pittsburgh (8-6-1 remíza).

Konference NFC: 1. New Orleans* (13-2), 2. LA Rams* (12-3), 3. Chicago* (11-4), 4. Dallas* (9-6), 5. Seattle* (9-6), 6. Minnesota (8-6-1), 7. Philadephia (8-7).

Pozn.: Týmy označené hvězdičkou mají jistý postup do play-off. Na prvních čtyřech místech jsou první týmy jednotlivých divizí.

Zdroj
ESPN, TSN, nfl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články