Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kometa Cup

Nikdy se nevzdávej. Minnesota smazala manko 33 bodů a předvedla největší comeback historie NFL

Pokud sportovní fanoušek chtěl nechat od dramatického vyvrcholení mistrovství světa ve fotbale odpočinout svým nervům, u NFL rozhodně nepochodil. Tři prodloužení, obraty a zvraty, bláznivé akce v posledních sekundách – nejlepší liga světa znovu ukázala, že v ní je zkrátka možné všechno. A nade vším ční epický comeback Minnesoty, která přes poločasový výplach 0:33 dokázala v prodloužení vyhrát nad Indianapolis 39:36. Vedle Vikings si postup do vyřazovací části zajistily také týmy Dallasu, San Francisca, Kansasu City a Buffala.

Radost hráčů Minnesoty Vikings
zdroj: USA Today Sports autor: Matt Krohn

Pouze tři zápasy z patnácti skončily rozdílem vyšším než osm bodů a nejvýraznějším výsledkem bylo vítězství Cincinnati v Tampě 34:23. I tam ale museli Bengals otáčet čtrnáctibodové poločasové vedení domácích. Boj o postup do play-off vrcholí a spotřeba sedativ mezi fanoušky stoupá.

Bláznivé kolo rozjel na nejvyšší obrátky už první zápas sobotního programu. Minnesotě chybělo k jistotě vítězství v NFC North jediné vítězství a trápící se Colts měli být ideálním soupeřem k jeho získání.

Ovšem zápis z prvního poločasu byl pro Vikingy jak vystřižený z temné severské ságy. Zblokovaný punt pro touchdown, ztráta míče Dalvina Cooka, nezvládnutý čtvrtý down pro jeden yard, další neproměněný čtvrtý down kvůli pokaženému falešnému puntu, odkop, pick-six safetyho Colts Juliana Blackmona, další odkop.

K tomu se přidal neomylný kopáč Chase McLaughlin a v poločase svítilo na tabuli šílené skóre 0:33, aniž by se ofenziva hostů nějak zásadněji dostala do hry.

Z hlediska statistik jasná záležitost. Žádný tým dosud nedokázal smazat třiceti a vícebodový poločasový deficit. A při do té doby rekordním comebacku před třiceti lety ztrácelo Buffalo proti Houstonu o půli jen 25 bodů.

Jenže kritizovaná obrana Vikes udržela soupeře v druhém poločase na pouhých 102 yardech, K.J. Osborn prvními body pro domácí zažehl plamínek naděje a do konce třetí čtvrtiny snížili domácí na 14:36. Závěrečné dějství už pak byla strhující show domácích.

Útok Colts se nedokázal udržet na hřišti, Justin Jefferson s Adamem Thielenem dostali Minnesotu na dostřel a Dalvin Cook 64yardovým slalomem potvrzeným dvoubodovou konverzí dokonce necelé tři minuty před koncem vyrovnal. A to ještě Vikings dvakrát přišli o míč a další touchdown obránce Chandona Sullivana rozhodčí nesprávně neuznali.

V prodloužení ani jeden z týmů na první pokus nedokázal bodovat, nakonec tak rozhodl sekundu před koncem nastaveného času svým jediným field goalem večera Greg Joseph. Minnesota tak překonala dosavadní rekord Bills, kteří ve wild card kole play-off 1992 porazili Houston 41:38 v prodloužení, ačkoliv prohrávali už 3:35.

Vikings už podesáté v sezoně vyhráli zápas rozdílem maximálně osmi bodů a mají jako třetí tým NFC jistotu postup do play-off. Už v noci na pátek se dočkalo po výhře v divizním duelu v Seattlu San Francisco.

Účast ve vyřazovacích bojích si zajistilo také Buffalo, kterému proti Miami výrazně pomohlo domácí prostředí. V zápase, který byl kvůli házení sněhových koulí na hrací plochu přerušen, Bills prohrávali v závěru o osm bodů. Pak ale začalo znovu sněžit a domácí nakonec zásluhou kopu Tylera Basse dvě sekundy před koncem vyhráli 32:29.

Josh Allen v zápase dosáhl na metu 50 výher a 130 asistencí. Během prvních pěti sezon kariéry se to dosud povedlo jen Patricku Mahomesovi. Zároveň i v desátém utkání proti Dolphins přihrál alespoň na dva touchdowny.

Tennessee prohrálo na hřišti Los Angeles Raiders 14:17 a hazarduje z postupem do play-off. Titans mají k dobru už jen jediné vítězství na Jacksonville, které nečekaně porazilo v prodloužení silný Dallas. Zápas rozhodla 52-yardová pick-six Rayshawna Jenkinse a odepisovaní Jaguars mají náhle postup ve svých rukou.

Taysom Hill oslavil proti Atlantě jubilejní desátou asistenci kariéry. Je tak prvním hráčem v moderní éře NFL, který na alespoň deset touchdownů přihrál a deset skóroval vzduchem i po zemi. Předtím se to podařilo jen legendě Giants Franku Giffordovi na přelomu 50. a 60. let. New Orleans vyhrálo doma nad Falcons 21:18 a i s bilancí 5-9 je reálně ve hře o play-off.

Tampa totiž ztratila proti Cincinnati sedmnáctibodový náskok a ztratila třetí z posledních čtyř zápasů. Tom Brady při takovém vedení v domácím zápase v předchozích 89 případech ani jednou neprohrál.

Zároveň poprvé utrpěl v základní části osm porážek a pokud Buccaneers zbylé zápasy nevyhrají, bude mít také premiérově negativní sezonní bilanci. Na čele nejslabší divize ligy NFC South mají navíc Bucs momentálně před trojicí konkurentů k dobru jediné vítězství.

Pořádnou ostudu kvůli nebývalé bohorovnosti si utrhli bývalí Bradyho spoluhráči z Patriots. Za vyrovnaného stavu 24:24 rozehrávali poslední akci před očekávaným prodloužením. Rhamondre Stevenson hrál skvělý zápas a dostal se během až na polovinu soupeře. Nechtěl se ale nechat složit a tak zkusil přihrát vedle běžícímu Jakobi Meyersovi.

Ten tuhle neplánovanou improvizaci ještě zkusil vylepšit přihrávkou zpět na quarterbacka, míč ale hodil jen do rukou domácího Chandlera Jonese. Obrovitý defenzivní end Raiders měl náhle proti sobě jen rozehrávače Patriots Maca Jonese, kterého rukou doslova zatlačil do země a doběhl si pro vítězný touchdown.

V Chicagu se potkali dva z nejlepších mobilních quarterbacků současnosti a na hře to bylo znát. Domácí Justin Fields jako teprve třetí rozehrávač po Lamaru Jacksonovi a Michaelu Vickovi prolomil hranici 1000 naběhaných yardů v sezoně.

A Jalen Hurts dvakrát po zemi skóroval a s dvanácti touchdowny se přiblížil rekordnímu zápisu Cama Newtona (14) ze sezony 2011. Philadelphia zvítězila 25:20 a má na dosah prvenství v konferenci NFC.

Výsledky 15. hracího týdne NFL:

Seattle - San Francisco 13:21, Minnesota - Indianapolis 39:36 po prodloužení, Cleveland - Baltimore 13:3, Buffalo - Miami 32:29, NY Jets - Detroit 17:20, New Orleans - Atlanta 21:18, Jacksonville - Dallas 40:34 po prodloužení, Chicago - Philadelphia 20:25, Houston - Kansas City 24:30 po prodloužení, Carolina - Pittsburgh 16:24, Las Vegas - New England 30:24, Denver - Arizona 24:15, Tampa Bay - Cincinnati 23:34, LA Chargers - Tennessee 17:14, Washington - NY Giants 12:20.

Konference AFC: 1. Buffalo* a Kansas City* (oba 11:3), 3. Cincinnati (10-4), 4. Tennessee (7-7), 5. Baltimore (9-5), 6. LA Chargers a Miami (oba 8-6).

Konference NFC: 1. Philadelphia* (13-1), 2. Minnesota* (11-3), 3. San Francisco* (10-4), 4. Tampa Bay (6-8), 5. Dallas* (10-4), 6. NY Giants (8-1-5), 7. Washington 7-1-6. * Týmy označené hvězdičkou mají jistý postup do play-off.

Zdroj
Bleacher Report, ESPN, nfl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články