Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
PLANEO CUP - Pohár mládeže FAČR 2024

NFL: Svěží vítr z Bay Area. Shanahanovi "zlatokopové" kráčí sezonou bez porážky

Po úvodních třech vítězstvích proti slabším soupeřům proplouvalo San Francisco ještě tak trochu "pod radarem". Pak ale přišla během jediného týdne domácí demolice Clevelandu a cenná výhra ze hřiště divizního konkurenta a posledního finalisty Super Bowlu Los Angeles Rams. Nečekaně tak 49ers pod vedením Kylea Shanahana zůstávají dál bez porážky na čele konference NFC a už teď se o nich mluví jako o nejpříjemnějším překvapení sezony.

Radost hráčů San Francisca 49ers
zdroj: USA Today Sports autor: Orlando Ramirez

Rams – 49ers 7:20

Teprve potřetí v moderní éře dokázali Niners vyhrát úvodních pět utkání sezony. V sezoně 1984 z toho byl nejlepší výsledek v historii 15-1 a na konci Super Bowl. O šest let později vyhráli červenozlatí dokonce prvních deset zápasů, cestu za třetí trofejí Vince Lombardiho za sebou jim ale překazili v konferenčním finále Giants.

Rams otevřeli zápas velmi kvalitním čistě běhovým drivem zakončeným touchdownem Roberta Woodse, ale od té chvíle už vládla zejména obrana hostů, která Rams povolila v prvním poločase jen 22 yardů vzduchem, nejméně v éře Seana McVaye na lavičce Beranů.

Přesto mohli jít domácí do kabin s náskokem, jejich snahu ale obrana "zlatokopů" zastavila na jednoyardové linii a v druhé půli už byli jasně lepší hosté. Jimmy Garoppolo potrestal hned v úvodu třetí čtvrtiny fumble Jareda Goffa a z tohoto direktu se už domácí nevzpamatovali. Rams prohráli potřetí za sebou, z toho podruhé doma a v nabité divizi NFC West nabrali na své konkurenty už nepříjemnou ztrátu.

Browns – Seahawks 28:32

Vedle 49ers totiž pokračuje ve skvělých výkonech také Seattle. Seahawks poprvé od sezony 1980 vyhráli tři venkovní zápasy za sebou, naposledy uspěli na hřišti neurovnaně hrajícího Clevelandu. A to přesto, že první tři drivy domácích Browns skončily touchdownem, což se Seahawks nestalo už 11 let.

Na startu druhé čtvrtiny tedy vedl Cleveland 20:6, jenže zbytek utkání už patřil pouze hostům. A to zejména kvůli zásadnímu rozdílu na pozici za centrem. Quarterback Baker Mayfield se trápil, vyprodukoval tři ztráty a v sezoně jich má na kontě už dost hrozivých jedenáct.

Na druhé straně dál září Russell Wilson. Ten zaznamenal dvě asistence, celkem jich má už patnáct, a to bez jediné ztráty. Navíc jako teprve čtvrtý quarterback historie odehrál všech prvních šest zápasů sezony s ratingem přes 100. A kde nemohl kouzlit on, vypomohl running back Chris Carson. Ten má našlápnuto k další skvělé sezoně, Browns pomohl udolat 124 běhovými yardy a vítězným touchdownem.

Chargers – Steelers 17:24

Souboj dvou předsezonních adeptů play-off, teď spíše trápících se týmů. Chargers ale přesto byli jasnými favority, protože Pittsburgh kvůli zranění přišel i o náhradního quarterbacka Masona Rudolpha a na klíčové pozici musel nechat startovat nedraftovaného nováčka Devlina Hodgese.

Veterán Philip Rivers ještě v kariéře nikdy proti debutujícímu quarterbackovi soupeře neprohrál, tentokrát ale narazil. Také proto, že Steelers za této situace logicky tlačili v útoku po zemi a obrana Chargers si za celý zápas nedokázala poradit s Jamesem Connerem. Ten si pro jeden touchdown doběhl, další zachytil a hosté vedli v poločase o 21 bodů.

V historii Pittsburgh nikdy neprohrál zápas, kde měl o půli alespoň dvacetibodový náskok, a ani Chargers na tom nic nezměnili. Všechny své body totiž vměstnali až do závěrečné čtvrtiny. Povedený návrat po zranění si tak alespoň připsal Hunter Henry. Tight end Chargers k neúspěšné závěrečné stíhací jízdě domácích přispěl 100 nachytanými yardy a dvěma touchdowny, což je jeho kariérní maximum.

Vikings – Eagles 38:20

Stefon Diggs byl v předchozích týdnech v zámořských médiích hodně propíraný. Absence na trénincích, obří pokuta od klubu, spekulace o výměně, nic z toho neukazovalo hrdinu "Minneapolis Miracle" v dobrém světle. Pak ale přišel zápas s Eagles a Diggs dostal šanci ukázat, že je v první řadě skvělým receiverem.

V poslední době hodně běhově orientovaní Vikes tentokrát proti oslabené secondary Eagles tlačili hlavně vzduchem a Diggsovi to svědčilo náramně. Poprvé od dob legendárního Randyho Mosse se některému z Vikingů povedlo zachytit v zápase dva touchdowny přes 50 yardů. Celkem na Diggse šlo jen 7 přihrávek, ale bylo z toho 167 yardů a tři touchdowny.

Letem světem NFL:

Christian McCaffrey je k nezastavení. Jako první hráč v historii Panthers skóroval běhový i pasový touchdown ve dvou zápasech po sobě. Po šesti zápasech má na kontě devět touchdownů a přes 900 kombinovaných yardů, takovou bilanci mělo před ním v historii pouze pět hráčů. Carolina i díky jeho příspěvku v dalším londýnském duelu přehrála Tampu 37:26.

Ve stejném zápase se na druhé straně "zaskvěl" Jameis Winston. Konzistentně nekonzistentní quarterback Buccaneers předvedl jeden z těch výkonů, po kterých i jeho zastáncům musí být jasné, že to na žádný velký průlom v kariéře nevypadá. Pět ztrát a fumble navrch prakticky pohřbily naděje Tampy na vítězství. Winston nastřádal za pět let v lize 68 interception a v této nelichotivé statistice nemá konkurenci.

Sam Darnold se vrátil po mononukleóze na rozehrávku Jets a trápícímu se newyorskému klubu pomohl hned k první výhře v sezoně. Nečekaně to odnesl Dallas, který prohrál potřetí za sebou. Nečekaně zejména proto, že se poprvé stalo, že Ezekiel Elliott naběhal v zápase přes 150 yardů a Cowboys to nestačilo na výhru. Boys pokračují v nestálých ofenzivních výkonech, přesto zatím dál drží vedení v NFC East.

Julio Jones se 52. zápasem kariéry s více než 100 nachytanými yardy osamostatnil na čtvrtém místě historických tabulek v této statistice. Matt Ryan zas jako teprve třetí quarterback dokázal naházet ve všech úvodních šesti zápasech sezony přes 300 yardů. Ovšem k čemu je to dobré, když Atlanta znovu prohrála, tentokrát o bod v Arizoně.

V sestavě Cardinals se úspěšně zabydluje jednička draftu Kyler Murray. Ten zatím při každém svém startu zkompletoval minimálně 20 přihrávek, což se ještě žádnému rozehrávači nepovedlo. Nejhorší tým loňské sezony uspěl podruhé za sebou a vypadá to, že letos nebude jen do počtu.

Lamar Jackson hraje teprve druhou sezonu, odehrál ale už třetí zápas s alespoň 100 naběhanými yardy. To se nepovede ani většině running backů. Quarterback Baltimoru proti Cincinnati zaznamenal po zemi 152 yardů, což je třetí nejlepší výkon historie. Lepší byl jen dvakrát legendární Michael Vick, průkopník "běhavého" stylu quarterbacků.

Tyreek Hill se vrátil dvěma touchdowny do sestavy Kansas City, Chiefs ale utrpěli druhou porážku za sebou, navíc znovu doma. Ofenzivní bitvu na Arrowhead rozhodl svým druhým touchdownem večera Deshaun Watson, který ve čtvrté čtvrtině zrežíroval rozhodující drive prakticky přes celé hřiště. Chiefs jako tradičně vládli ve vzduchu, po zemi ale naběhali pouze 53 yardů.

Výsledky 6. hracího týdne NFL:

New England - NY Giants 35:14, Tampa - Carolina 26:37, Baltimore - Cincinnati 23:17, Cleveland - Seattle 28:32, Jacksonville - New Orleans 6:13, Kansas City - Houston 24:31, Miami - Washington 16:17, Minnesota - Philadelphia 38:20, Arizona - Atlanta 34:33, LA Rams - San Francisco 7:20, Denver - Tennessee 16:0, NY Jets - Dallas 24:22, LA Chargers - Pittsburgh 17:24.

Konference AFC: 1. New England (6 vítězství - 0 porážek), 2. Buffalo (4-1), 3. Baltimore, Kansas City a Houston (všichni 4-2), 6. Indianapolis a Oakland (oba 3-2)

Konference NFC: 1. San Francisco (5-0), 2. Seattle a New Orleans (oba 5-1), 4. Green Bay (4-1), 5. Minnesota a Carolina (oba 4-2)

Zdroj
ESPN, nfl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články