Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

NFL: San Francisco zdemolovalo Packers, Saints jsou krůček od divizního prvenství

Základní část NFL se stáčí do cílové rovinky, v prosinci zbyde každému z týmů odehrát posledních pět zápasů. Zatímco v konferenci AFC je situace minimálně na pozicích divokých karet ještě hodně nejasná, v NFC se začíná pomalu rýsovat první šestka. San Francisco udrželo prvenství v konferenci, když v taháku kola přejelo Green Bay 37:8, 49ers ale primárně musí odrážet ve vlastní divizi nápor Seattlu, který má jen o výhru méně. Naopak New Orleans si po úspěšné přetahované s Carolinou hýčká náskok čtyř vítězství a do play-off může postoupit už příští týden. Obhájci titulu Patriots udolali Dallas 13:9 a po sedmnácté za sebou zakončí sezonu s nejméně deseti výhrami. Aktuality z nejlepší ligy světa probere tento týden také NFL fokus podcast.

Arik Armstead ze San Francisca slaví úspěšný sack na Aarona Rodgerse
zdroj: USA Today Sports autor: Kyle Terada

Pokud by záleželo na statistikách, tak obsazení únorového Super Bowlu by bylo prakticky jasné. New England a San Francisco jsou dvanáctým a třináctým týmem za posledních padesát let, které mají po jedenácti zápasech rozdíl ve skóre vyšší než 15 bodů na utkání (Patriots +183, 49ers +169). Pouze jednomu týmu s touto bilancí se následně nepodařilo postoupit do finále a hned osm z nich dokázalo Lombardiho trofej vyhrát.

49ers – Packers 37:8

Měl to být jednoznačný šlágr kola a pro domácí 49ers ostrý nástup do velmi těžkého závěru základní části (mimo jiné zápasy v Baltimoru, New Orleans nebo Seattlu). Ovšem na Levi's Stadium v Santa Claře existoval zejména v prvním poločase jen jeden tým.

Mnohé napoví už zápis ofenzivních her Packers, který by se dal bez problémů zaměnit s produkcí Washingtonu, Miami nebo jiných týmů usilujících spíš o co nejlepší pozice na draftu než o play-off. V prvním poločase Green Bay vyprodukovalo jeden fumble, šest puntů (z toho pět ve stylu "tři a ven") a jednou ztratilo míč na downy. Neproměnilo tak ani jeden z deseti pokusů o třetí či čtvrtý down, což se žádnému týmu nestalo téměř 20 let. Domácí 49ers šli do kabin s vedením 23:0 a bylo prakticky po zápase.

Tight end George Kittle nastoupil přes zlomeninu kůstky na noze a předvedl další dominantní výkon, šest zachycení pro 129 yardů a touchdown. Naopak jeden z nejhorších večerů kariéry prožil Aaron Rodgers. Zkompletoval 20 přihrávek ze 33 pro pouhých 104 yardů, nižší průměr než 3,2 yardů na pokus ještě nikdy neměl.

Patriots – Cowboys 13:9

Souboj nejproduktivnějšího útoku Dallasu s dominantní obranou obhájců titulu vyzněl v psím počasí na Foxborough lépe pro defenzivní linii. Podmínky na Gillette Stadium i hra obrany Pats nutily Daka Prescotta soustředit se na běhovou hru a na tu už dokázali domácí pod vedením geniálního defenzivního stratéga Billa Belichicka najít recept.

Elitní receiver Cowboys Amari Cooper si v zápase doslova neškrtnul, neboť mu byl neustále v patách cornerback Stephon Gilmore. Ze třiceti snapů tak šly jeho směrem pouze dva míče, nezachytil ani jeden. V předchozích deseti zápasech měl přitom Cooper průměr přes 85 yardů na utkání.

Patriots vyhráli doma 21. zápas v řadě a vyrovnali tak klubový rekord. Zároveň už 17. sezonu za sebou zakončí s dvouciferným počtem vítězství, čímž překonali dosavadní rekord San Francisca z přelomu 80. a 90. let. Dallas ani na čtvrtý pokus v sezoně nevyhrál zápas proti týmu s kladnou bilancí. V historické bilanci soubojů s Patriots sice stále vede 7:6, posledních šest vzájemných zápasů ale prohrál a New England naposledy porazil před 23 lety.

Saints – Panthers 34:31

Divizní souboj mezi New Orleans a Carolinou nabídl skvělé výkony na obou stranách i napínavou zápletku. Michael Thomas jako druhý hráč po Marvin Harrisonovi zaznamenal v 11 zápasech přes 100 zachycených přihrávek. Proti Panthers jich bylo deset pro 101 yardů a touchdown, dalších 99 přidal Jared Cook.

Oba těžili z mimořádně přesné ruky Drewa Breese. Čtyřicetiletý veterán si udržuje v sezoně úspěšnost přihrávek nad 75 procenty, v zápase zkompletoval 30 ze 39 pro 311 yardů a k tomu tři asistence. Přesto Saints dobře rozehraný zápas, ve kterém vedli 14:0 a v závěru třetí čtvrtiny ještě o 13 bodů, málem ztratili.

A prsty v tom měl opět hlavně Christian McCaffrey. Aktuálně nejlepší running back ligy se sice po zemi tolik neprosazoval, přesto si připsal 133 kombinovaných yardů a touchdown. Zdatně mu sekundoval i D.J. Moore, který skóroval dvakrát a z pouhých šesti zachycených míčů dokázal získat 126 yardů. Osud zápasu ale vzal nakonec do svých rukou někdo úplně jiný.

Kopáč Joey Slye už v prvním poločase neproměnil dva extra pointy, ale to Panthers ještě tolik nebolelo. Po vyrovnání hostů na 31:31 přišli Saints o míč na polovině hřiště na downy a Carolina měla možnost rozhodnout. Její dobře rozjetý drive se ale zasekl na třech yardech a Slye dvě minuty před koncem field goal z 28 yardů netrefil.

Ve zbylém čase Brees neomylně dovedl domácí do pozice, odkud mohl kicker Wil Lutz nešťastnému kolegovi ukázat, jak se to dělá. New Orleans odskočilo svému soupeři na rozdíl čtyř výher a už příští týden se může stát vítězem divize NFC South a zároveň jistým postupujícím do play-off.

Letem světem NFL:

Atlanta byla po dvou vysokých výhrách na pozitivní vlně, Tampa ale Sokoly rychle sundala z obláčku. Chris Godwin znemožnil pasovou obranu Falcons 184 yardy a dvěma touchdowny a protentokrát trochu zastínil elitního receivera Bucs Mikea Evanse. Tomu ale i 50 yardů stačilo k tomu, aby i ve své šesté sezoně v NFL překonal magickou hranici 1000 yardů. Něco takového se předtím povedlo jen Randymu Mossovi a Evansovi je nutné přičíst k dobru, že většinu z těch šesti let na něj házel "Mr. Interception" Jameis Winston.

Činila se ale i obrana hostů, která doslova terorizovala quarterbacka Atlanty Matta Ryana. Pět různých obránců Buccaneers mělo v zápase alespoň čtyři tlaky na rozehrávače soupeře. Shaquil Barrett, jeden z nejlepších outside linebackerů letošní sezony, jich měl sám devět. A defenzivní tackle Vita Vea se činil netradičně i v útoku, z pozice falešného full backa zachytil jednoyardovou přihrávku Winstona a stal se se svými 157 kilogramy nejtěžším hráčem, který kdy v NFL skóroval.

Derrick Henry z Tennesee předvedl ve druhém poločase proti Jacksonville 74yardový běh pro touchdown. Poté při kickoff returnu ztratili Jaguars míč a z následné akce se prosadil po zemi znovu Henry. Z časomíry se přitom ukrojilo pouhých 16 sekund. Jen pěti hráčům za posledních třicet let se podařilo skórovat dvakrát v rozmezí méně než 20 sekund, naposledy Ladainianu Tomlinsonovi v roce 2006.

Jets měli před utkáním s favorizovaným Oaklandem na kontě jen tři výhry a sedm porážek. Posledním týmem s takto negativní bilancí, který dokázal porazit tým s kladným zápisem, bylo Indianapolis v roce 1997. Jets zároveň jako první tým v historii dokázali skórovat ve třech zápasech po sobě přesně 34 bodů, Raiders deklasovali 34:3.

Frank Gore z Buffala v utkání proti Denveru podle očekávání přeskočil Barryho Sanderse a posunul se na třetí místo v počtu naběhaných yardů v historii NFL. Na druhého Waltera Paytona ovšem ztrácí šestatřicetiletý veterán přes 1400 yardů.

Zach Ertz se ve 102. zápase kariéry dostal přes metu 500 zachycených přihrávek. Rychleji se to z tight endů povedlo jen členu Síně slávy Kellenu Winslowovi, který to stihl o jedno utkání rychleji. Eagles ale doma nestačili na Seattle a na vedoucí celek NFC East Dallas dál ztrácí jednu výhru.

Zápasy jako ten Washingtonu proti Detroitu v poslední třetině základní části nestranné fanoušky příliš nezajímají, oba týmy jsou od play-off na míle daleko. Pro Dwaynea Haskinse ale byl speciální, mladý quarterback Redskins poprvé okusil výhru v NFL. A tak když kicker Dustin Hopkins trefil 20 sekund před koncem svůj pokus z 39 yardů a rozhodl o vítězství 19:16, vydal se fotit s fanoušky.

Lions ale dokázali ve zbývajícím čase ještě ztratit míč a ofenziva domácích musela naposledy na hřiště. Haskins ale nebyl k nalezení, takže závěrečný snap musel odehrát náhradník Case Keenum. Reakce na kuriózní přešlap oscilují od shovívaného pobavení po kárání za neprofesionalitu, už tak dost rozhašené organizaci Redskins to ale rozhodně na klidu nepřidá. 

Výsledky 12. hracího týdne NFL:

Houston - Indianapolis 20:17, Philadelphia - Seattle 9:17, Washington - Detroit 19:16, NY Jets - Oakland 34:3, New Orleans - Carolina 34:31, Cleveland - Miami 41:24, Cincinnati - Pittsburgh 10:16, Chicago - NY Giants 19:14, Buffalo - Denver 20:3, Atlanta - Tampa Bay 22:35, Tennessee - Jacksonville 42:20, New England - Dallas 13:9, San Francisco - Green Bay 37:8

Konference AFC: 1. New England (10-1), 2. Baltimore (8-2), 3. Houston a Kansas (oba 7-4), 5. Buffalo (8-3), 6. Pittsburgh, Oakland, Indianapolis a Tennessee (všichni 6-5)

Konference NFC: 1. San Francisco (10-1), 2. New Orleans (9-2), 3. Green Bay (8-3), 4. Dallas (6-5), 5. Seattle (9-2), 6. Minnesota (8-3)

Pozn.: Na prvních čtyřech místech jsou vedoucí týmy jednotlivých divizí

Zdroj
ESPN, Sportsnet, nfl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články