Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

NFL: Niners zvládli přestřelku v New Orleans a jsou zpět na čele NFC. Chiefs a Ravens mají jisté play-off

Zatímco úterní vítězná dohrávka Seattlu srazila San Francisco až na páté místo v konferenci, nyní je opět všechno jinak. Niners zvládli další zkoušku ohněm, bláznivou přestřelku v New Orleans vyhráli 48:46 a po porážce Seahawks v Los Angeles 12:28 jsou zpět na první pozici v divizi i NFC. Dva postupující do play-off poznala AFC. Kansas City Chiefs dokázali jako první tým po více než dvou letech vyhrát na Foxborough a počtvrté za sebou ovládli AFC West. Severní divizi podle očekávání opanoval aktuálně nejlepší tým soutěž Baltimore, Ravens mají po výhře v Buffalu na dosah minimálně volno pro wild card víkend.

Radost hráčů San Francisca 49ers
zdroj: USA Today Sports autor: Chuck Cook

Saints – 49ers 46:48

Kdo čekal v taháku kola a přímém souboji o vedení v konferenci opatrný fotbal nebo tuhou defenzivní bitvu, toho realita v Superdome rychle vyvedla z omylu. Sedm z osmi prvních držení míče skončilo touchdownem pro útočící tým a hosté vedli v poločase 28:27.

Přestřelka pokračovala i po přestávce, po potrestaném fumblu Alvina Kamary šli Niners do vedení 35:30 a devět minut před koncem měli už devítibodový náskok. Přesto mohli domácí ještě vyhrát, když dokázali smazat náskok a po bleskovém drivu v posledních dvou minutách a touchdownu Smithe vedli necelou minutu před koncem o bod.

Skórovali ale příliš brzy. Niners se sice dostali do kritické situace při čtvrtém downu, po téměř čtyřicetiyardové akci George Kittla a připočtené penaltě za faul obrany se ale zvládli ještě dostat do pozice, odkud mohl Robbie Gould trefit vítězný field goal.

Celkových 94 bodů je nejvíc, co kdy ve vzájemných soubojích těchto týmů padlo. Zároveň jde o bodově nejbohatší zápas mezi dvěma týmy s minimálně deseti výhrami v historii. A Niners jako teprve druhý tým po Denveru před šesti lety vyhráli venkovní zápas, ve kterém inkasovali přes 45 bodů.

Zápas nabídl celou řadu skvělých výkonů, logicky zejména v ofenzívě. Tight end Kittle se i díky rozhodující akci dostal už na 2646 zachycených yardů v prvních třech sezonách, na více než 50 let starý rekord Mikea Ditky pro jeho pozici mu zbývá už pouze 128 yardů, což by za tři zápasy zvládnout mohl.

Emmanuel Sanders už podruhé v kariéře dokázal v jednom zápase na touchdown přihrát a další sám zachytit. Zároveň i tentokrát při tom nachytal přes 100 yardů, což se dosud žádnému hráči nepodařilo.

Činili se ovšem i domácí, elitní receiver Michael Thomas je už na 121 zachycených přihrávkách, což je po třinácti zápasech sezony nejvíce v historii soutěže. A univerzál Taysom Hill, oficiálně ovšem vedený na soupisce jako quarterback, zachytil přihrávku už v desátém zápase, což se předtím žádnému rozehrávači nepodařilo.

Letem světem NFL:

Patrick Mahomes jako první quarterback mladší 25 let dokázal porazit legendární duo Brady & Belichick na Foxborough, Chiefs si výhrou 23:16 pojistili divizní prvenství. Pro Patriots skončila šňůra 21 domácích vítězství, třetí nejdelší série v historii soutěže, v nejméně vhodný okamžik. Utrpěli druhou porážku za sebou a v sezoně nestačili ani na jeden z vedoucích týmů ostatních divizí AFC. Obhájci titulu tak zdaleka nemají jisté ani vítězství v divizi, ani volno pro první kolo play-off. Buffalo s Kansasem na ně totiž ztrácí jediné vítězství.

Vedle Kansasu získal místenku do play-off rovněž Baltimore, Ravens zvítězili v Buffalu 24:17. Devátou výhrou v řadě překonali Havrani klubový rekord a ještě nikdy v historii neskórovali v sezoně tolik bodů. Lamar Jackson jako druhý quarterback v historii naběhal v sezoně přes 1000 yardů a znovu se přiblížil maximu Michaela Vicka.

Skvělou formu v druhé polovině sezony ukazuje i Tennessee, kterému výrazně pomohla změna na postu quarterbacka. Původní náhradník Ryan Tannehill táhne Titans do play-off, už ve čtvrtém zápase po sobě dosáhl na rating přes 130, což dosud zvládl jen Russell Wilson. Titans při výhře 42:21 v Oaklandu dosáhli na 552 kombinovaných yardů, což je nejvíc od přesunu týmu do Tennessee v roce 1997.

O postup bude s Titans vedle divizního rivala Houstonu, který doma nečekaně vysoko podlehl Denveru, bojovat také Pittsburgh. Steelers přitom v prvním kole prohráli o 30 bodů s Patriots a z úvodních pěti zápasů vyhráli jediný, navíc se museli potýkat se zraněními klíčových hráčů včetně quarterbacka Bena Roethlisbergera. Přesto je po výhře 23:17 v Arizoně jisté, že trenér Mike Tomlin potřinácté za sebou neskončí se Steelers s negativním sezonním zápisem.

Rams v důležitém divizním souboji přehráli Seattle 28:12 a znovu tak zamotali situaci v NFC West. Seahawks poprvé po více než dvou letech neskórovali v zápase ani jeden ofenzivní touchdown. Navíc přišli o důležitého running backa Rashaada Pennyho, který si poranil koleno a sezona pro něj skončila.

Green Bay porazilo Washington 20:15 a stále si drží slušnou šanci nejen na výhru ve své divizi, ale i minimálně druhou příčku v konferenci. Matt LaFleur jako první kouč ve staleté historii Packers dokázal vyhrát ve své úvodní sezoně u týmu alespoň deset utkání. Hostující Adrian Peterson překonal metu 14 tisíc naběhaných yardů, což se před ním povedlo jen pěti hráčům.

Snový vstup do NFL se podařil Olamide Zaccheausovi. Receiver Atlanty skóroval při svém prvním kontaktu s míčem 93yardový touchdown, což je nováčkovský rekord. Zároveň to byl i nejdelší touchdown kariéry pro quarterbacka Matta Ryana. Atlanta přejela doma Carolinu 40:20 a připravila Panthers pátou porážku za sebou.

Jameis Winston ukázal proti Indianapolis obě své tváře. Při výhře 38:35 dosáhl kariérního maxima 456 naházených yardů, ačkoliv se dopustil zároveň tří ztrát. Něco podobného se podařilo naposled před sedmi lety Eli Mmanningovi z Giants, shodou okolností proti Tampě. Buccaneers vyhráli potřetí za sebou a v NFC South jsou už druzí. V sestavě Colts poprvé po deseti letech chyběl zraněný kicker Adam Vinatieri.

Chargers už hrají jen o čest, přesto tápající Jacksonville nijak nešetřili. Philip Rivers oslavil své 38. narozeniny jistým výkonem a k výhře 45:10 přispěl třemi asistencemi a více než 300 naházenými yardy. Jaguars ale trápil zejména Austin Ekeler, ten jako teprve druhý hráč v historii Chargers získal v jednom zápase přes 100 yardů po zemi i vzduchem.

Výsledky 14. hracího týdne NFL:

Chicago - Dallas 31:24, Atlanta - Carolina 40:20, Buffalo - Baltimore 17:24, Cleveland - Cincinnati 27:19, Green Bay - Washington 20:15, Houston - Denver 24:38, Minnesota - Detroit 20:7, New Orleans - San Francisco 46:48, NY Jets - Miami 22:21, Tampa Bay - Indianapolis 38:35, Jacksonville - LA Chargers 10:45, Arizona - Pittsburgh 17:23, New England - Kansas City 16:23, Oakland - Tennessee 21:42, LA Rams - Seattle 28:12

Konference AFC: 1. Baltimore* (11-2), 2. New England (10-3), 3. Kansas City* (9-4), 4. Houston (8-5), 5. Buffalo (9-4), 6. Pittsburgh a Tennessee (oba 8-5)

Konference NFC: 1. San Francisco (11-2), 2. Green Bay a New Orleans* (oba 10-3), 4. Dallas (6-7), 5. 5eattle (10-3), 6. Minnesota (9-4)

Pozn.: Týmy označené hvězdičkou mají jistý postup do play-off. Na prvních čtyřech místech v konferencích jsou nejlepší týmy jednotlivých divizí.

Zdroj
ESPN, TSN, nfl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články