Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

NFL: New Orleans a Pittsburgh přišly o quarterbacky, Green Bay kraluje Severu

Americký fotbal je výsostně týmový sport, přesto stačí zranění jednoho klíčového hráče a ambice klubu pro celou sezonu se mohou obrátit v prach. Zejména pokud tým přijde o svého quarterbacka. Po Jacksonville tato patálie postihla i New Orleans a Pittsburgh. Jeden z favoritů letošního ročníku se bude muset minimálně šest týdnů obejít bez veterána Drewa Breese, který si v úvodu zápasu s Los Angeles Rams poranil palec na házecí ruce. Saints bez něj v repríze posledního finále konference NFC podlehli 9:27. Steelers zase ztratili Bena Roethlisbergera, pro kterého po zranění lokte skončila sezona, a podlehli doma Seattlu 26:28.

Drew Brees v utkání s LA Rams
zdroj: USA Today Sports autor: Robert Hanashiro

Rams – Saints 27:9

Svatí chystali odvetu za porážku v lednovém NFC Championship, kde v lednu podlehli po velké chybě rozhodčích Rams v prodloužení. Ani tentokrát se "zebry" nevyhnuly kontroverzím, když fumble quarterbacka Jareda Goffa, po kterém donesl hostující Cameron Jordan míč přes 80 yardů až do endzóny Rams, překlasifikovaly za nekompletní přihrávku a touchdown defenzivní hvězdy New Orleans neuznaly.

Saints tak přišli o šanci ve vyrovnaném prvním poločase za stavu 3:3 soupeři odskočit a po přestávce už se pod náhradním quarterbackem Teddym Bridgewaterem do hry nedostali. Zápas opanovala obrana Beranů v čele s Aaronem Donaldem a Saints teprve počtvrté v Breesově éře neskórovali ofenzivní touchdown.

Čtyřicetiletého Breese čeká první delší pauza během čtrnáctiletého působení v New Orleans, což může být pro šance klubu v sezoně velký problém. Bridgewater v roli jedničky příliš nepřesvědčil a trojka Taysom Hill je zatím spíše hráčem pro speciální formace a trikové akce než plnohodnotným quarterbackem. V následujících dvou týdnech navíc čekají Saints těžké zápasy se soupeři, kteří mají rovněž ambice na play-off, po utkání v Seattlu přivítají doma Dallas.

Steelers – Seahawks 26:28

Roethlisberger musel kvůli zranění lokte odstoupit v závěru prvního poločasu, když domácí Steelers vedli 10:7. Náhradník Mason Rudolph předvedl při své premiéře v NFL nebojácný výkon a v některých ohledech legendárního veterána dokonce předčil. I jeho zásluhou se JuJu Smith Schuster stal nejmladším hráčem v historii, který v kariéře nachytal 2500 yardů, když překonal rekord člena Síně slávy Randyho Mosse.

Pittsburgh ale zápas nakonec ztratil poté, co se výrazně zvedla hra útoku Seahawks. V první půli čtyřikrát složený Russell Wilson začal rychleji odhazovat míč a zónovou obranu Steelers rozcupoval na kousky. Zápas zakončil se skvělou bilancí 29 zkompletovaných přihrávek z 35, 300 naházenými yardy a třemi asistencemi.

Packers – Vikings 16:21

Green Bay zvládlo po Chicagu i druhou bitvu s divizním rivalem z NFC North a prozatím se tak může titulovat "králem Severu". Packers stačila v prvním domácím utkání jedna povedená čtvrtina, během které dvakrát skórovali touchdown a třetí přidali na začátku druhé třetiny po zemi. Aaron Rodgers si připsal 107. utkání v kariéře s alespoň dvěma asistencemi, čímž se vyrovnal na sedmém místě historických tabulek Roethlisbergerovi.

Zbytek zápasu ovšem patřil Vikings, kteří už nedovolili soupeři skórovat další body. Po 75yardovém běhu Dalvina Cooka, který odehrál podle čísel nejlepší zápas kariéry, a spolupráci Kirka Cousinse se skórujícím Stefonem Diggsem byli hosté ve hře o vítězství až do konce.

Minnesotu ale potopil podprůměrný výkon quarterbacka Kirka Cousinse. Ten sice naházel 230 yardů, neměl ale ani poloviční úspěšnost pokusů, a navíc se dopustil dvou fumblů a dvou ztrát, přičemž ta druhá pět minut před koncem zápasu se ukázala jako rozhodující. Kopáč Dan Bailey navíc znovu neproměnil důležitý field goal a konverzi po touchdownu Diggse mu zblokovala obrana.

Broncos – Bears 14:16

Bláznivý závěr viděli fanoušci na Mile High v Denveru. Broncos od druhé čtvrtiny na Chicago ztráceli, ve svém posledním drivu se ale vzepjali k velkému výkonu. Joe Flacco proměnil dva čtvrté downy a 31 sekund před koncem našel v endzóně Emmanuela Sanderse. Denver pak neproměnil vyrovnávací extra point, ale po provinění obrany Chicaga dostal druhou šanci. Broncos zariskovali a po úspěšné dvoubodové konverzi otočili na 14:13.

Jenže to nebylo všechno. Bears ještě šli na míč a kontroverzní penalta pro Bradleyho Chubba za zákrok na quarterbacka je posunula skoro na polovinu hřiště. Mitch Trubisky pak v krizové situaci 4 down na 15 yardů zkompletoval přihrávku na receivera Allena Robinsona a dostal Chicago do pozice, odkud mohl Eddy Pineiro trefit vítězný 53yardový field goal.

Letem světem NFL:

Adrian Peterson se 107. běhovým touchdownem kariéry osamostatnil na 5. místě historických tabulek, když překonal legendu Clevelandu Jima Browna. Na čtvrtého Waltera Paytona ztrácí populární "AP" už jen tři doběhy. Jeho Washington ale doma prohrál o deset bodů s Dallasem. Cowboys jsou na začátku sezony ve výborné formě, během dvou zápasů skórovali devět ofenzivních touchdownů, loni na stejnou porci potřebovali šest utkání.

Philip Rivers jako teprve osmý quarterback historie naházel vice než 55 500 yardů a na své generační souputníky Roethlisbergera s Elim Manningem ztrácí už jen zhruba 1000 yardů. V elitní osmičce je celkem pět aktivních hráčů, vedle zmíněné trojice ještě Tom Brady a vedoucí Drew Brees (74 845 yardů). Velkou radost z tohoto milníku ale neměl, jeho Chargers nepotvrdili roli favorita a v Detroitu podlehli 10:13.

Antonio Brown se stal 72. hráčem, který zachytil touchdown od Toma Bradyho, který tím znovu posunul vlastní rekord. Brownovi premiéra v dresu Patriots vyšla, jak dlouho ale bude zachytávat přihrávky nejúspěšnějšího hráče historie, je otázkou. Enfant terrible letošního léta je kromě dalších svých trampot vyšetřován ligou kvůli sexuálnímu napadení. Obhájci titulu prohráli na hřišti Miami pět z předchozích šesti vzájemných zápasů, tentokrát ale neměli s outsiderem slitování a vyhráli jasně 43:0.

Lamar Jackson navázal na své představení z prvního týdne a jako první quarterback po pěti letech zaznamenal přes 250 naházených yardů a 100 yardů po zemi v jednom zápase, aniž by se přitom dopustil ztráty. Už pošesté přitom v utkání naběhal víc yardů než celý tým soupeře dohromady. Nestárnoucí Larry Fitzgerald nachytal i ve druhém utkání ročníku přes 100 yardů, což se mu v kariéře ještě nikdy nepovedlo, Arizoně to ale k úspěchu nestačilo. Baltimore náskok z prvního poločasu udržel a vydřel povinné vítězství 23:17.

Výsledky 2. hracího týdne NFL:

Carolina – Tampa Bay 14:20, Baltimore – Arizona 23:17, Cincinnati – San Francisco 17:41, Detroit – LA Chargers 13:10, Green Bay – Minnesota 21:16, Houston – Jacksonville 13:12, Miami – New England 0:43, NY Giants – Buffalo 14:28, Pittsburgh – Seattle 26:28, Tennessee – Indianapolis 17:19, Washington – Dallas 21:31, Oakland – Kansas City 10:28, Denver – Chicago 14:16, LA Rams – New Orleans 27:9, Atlanta – Philadelphia 24:20.

Zdroj
ESPN, nfl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články