Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

NFL: Jackson jako první našel recept na Patriots, devátý týden patřil domácím týmům

První polovina základní části NFL byla od New England Patriots bezstarostnou jízdou, o volném týdnu ale budou mít obhájci titulu o čem přemýšlet. Statisticky nejlepší obrana ligy inkasovala na hřišti Baltimoru 37 bodů a Patriots poprvé v sezoně ochutnali porážku. Favoritům se ale obecně venku tentokrát nedařilo, nečekaně neuspěly i Green Bay proti Los Angeles Chargers nebo Indianapolis v Pittsburghu. Nedělní statistiku domácích "kazí" jen výhra Houstonu nad Jacksonville, tento zápas se ovšem hrál na neutrální půdě v Londýně. Posledním neporaženým týmem soutěže zůstává San Francisco, Niners ve čtvrteční předehrávce dokázali zlomit nepříznivou bilanci s Arizonou a vyhráli 28:25.

Lamar Jackson v utkání proti Patriots
zdroj: USA Today Sports autor: Douglas DeFelice

Ravens – Patriots 37:20

Před tahákem víkendu se spekulovalo, zda je Lamar Jackson tím mužem, který jako první quarterback dokáže naběhat proti Billem Belichickem vedeným Patriots v utkání přes 100 yardů. Tento tip sice nevyšel, mladý rozehrávač Ravens podal výkon, který ho katapultoval do prestižní množiny uchazečů o letošní cenu MVP.

Předně, jako první quarterback po osmi letech dokázal proti Patriots dvakrát skórovat během. K tomu přidal ještě asistenci na touchdown tight enda Nicka Boylea. Jediný hráč, který dosud dokázal bodovat za posledních dvacet let proti Patriots vzduchem a více než jednou po zemi, byl running back Miami Ronnie Brown v roce 2008.

Jackson, který se přitom po nováčkovské sezoně výrazně zlepšil i v pasové hře, naběhal v úvodních osmi zápasech už 637 yardů. Tím vylepšil o 61 yardů dosavadní rekord průkopníka mezi dual-threat quarterbacky Michaela Vicka. Ten v roce 2006 získal za první polovinu sezony po zemi 576 yardů.

Patriots utrpěli nejtěžší venkovní porážku od výprasku 14:41 od Kansas City před pěti lety. Tom Brady musel kousat první neúspěch v sezoně a asi ho příliš nezajímal fakt, že znovu posunul vlastní rekord v počtu hráčů, kteří po jeho přihrávce dokázali skórovat. V pořadí už 74. úspěšným receiverem se stala čerstvá akvizice z Atlanty Mohamed Sanu.

Chiefs – Vikings 26:23

Minnesota šla do utkání v Kansasu v roli mírného favorita, Chiefs totiž stále chyběli zraněný Patrick Mahomes i několik dalších důležitých hráčů. Ovšem jak po utkání přiznal trenér Vikings Mike Zimmer, vyrovnané zápasy rozhodují "big plays", a těch předvedli domácí víc. Tyreek Hill zachytil šest přihrávek pro 140 yardů, Damien Williams zase zaznamenal 91yardový běhový touchdown. Hill skóroval vzduchem za poslední čtyři sezony už po patnácté ze vzdálenosti minimálně čtyřicet yardů, což se za stejnou dobu nikomu jinému nepovedlo.

Přesto měli hosté šanci rozhodnout přetahovanou ve svůj prospěch. Po dalekonosném 54yardovém field goalu Harrisona Butkera na 23:23 měli k dispozici dvě a půl minuty na to, aby skórovali. Místo toho se ofenziva Vikings pakovala ze hřiště po třech rozehrávkách a Chiefs měli ještě čas dostat hru do místa, odkud neomylný Butker tři sekundy před koncem trefil výhru.

Utkání nabídlo i jeden zajímavý bratrský souboj. A to na poměrně neobvyklé pozici. Punter Chiefs Dustin Colquitt i jeho mladší sourozenec Britton shodně předvedli spolehlivý výkon a Dustin se mohl radovat z teprve pátého vítězství ze 14 vzájemných zápasů. Britton totiž sbíral úspěchy zejména v dresu divizních konkurentů z Denveru, se kterými vyhrál i před čtyřmi lety Super Bowl. V rodinné tradici však mají co dohánět, otec Craig vyhrál na konci 70. let s Pittsburghem trofej Vince Lombardiho dokonce dvakrát.

Chargers – Packers 26:11

Rozjetí Packers se s mohutnou podporou věrných fanoušků mohli v Los Angeles cítit skoro jako doma, do provizorního útočiště Chargers v Carsonu si totiž fanoušci Baterek hledají cestu jen obtížně. Domácí, kteří jsou jinak zatím velkým zklamáním sezony, ale předvedli proti favoritovi nejlepší letošní výkon a do hry ho pustili až za rozhodnutého stavu.

Dvojice defenzivních endů Joey Bosa – Melvin Ingram od počátku terorizovala ofenzivní linii Packers a vytvářela setrvalý tlak na Aarona Rodgerse. Green Bay se za první čtvrtinu pohnulo v útoku o pouhých pět yardů a přes sto se dostalo až na začátku závěrečné části hry. Dominantní running back Aaron Jones zůstal na pouhých 30 yardech a podobně mizerně se vedlo i většině jeho spoluhráčů.

Chargers stačila výborná obrana, čas od času trefit field goal a ve druhém poločase dvakrát na jednom yardu odklidit překážky z cesty Melvinu Gordonovi. Domácí se po druhém vítězství za sebou vrátili v AFC do hry o postup, zatímco Packers schytali nepříjemný políček. Jelikož ale shodně prohrály všechny týmy v NFC North, zůstává Green Bay osamocené na čele divize.

Letem světem NFL:

Brian Hoyer z Indianapolis si jako teprve pátý hráč v historii ligy připsal asistenci v dresu sedmi různých týmů NFL. Proti Pittsburghu zaskočil veterán za zraněnou jedničku Colts Jacobyho Brissetta a třemi bodovými přihrávkami dal Indy šanci na vítězství.

Podílel se ale i na důležité ztrátě, když jeho pas zachytil Minkah Fitzpatrick a 96 yardovým pick six vrátil před poločasem domácí Steelers do hry. Colts v závěru sahali po vítězství, Adam Vinatieri ale 74 sekund před koncem svůj field goal mezi tyče nevměstnal.

Ve zmíněné statistice je před Hoyerem pouze Ryan Fitzpatrick, který to s větší či menší úspěšností zkoušel už v osmi klubech. "Fitzmagic" se momentálně snaží pozvednout utrápené Miami a Dolphins proti divizním rivalům Jets vybojovali první výhru v této sezoně.

Fitzpatrick k tomu v prvním poločase přispěl třemi asistencemi, což se proti Jets povedlo naposledy legendárnímu quarterbackovi Phins Danu Marinovi v roce 1986. Obranám obou týmů se v zápase podařilo skórovat safety, tato kuriozita se v NFL stala po dlouhých 25 letech.

Ve výkonech na úrovni MVP pokračují Christian McCaffrey a Russell Wilson. Running back Caroliny skóroval proti Tennessee dvakrát po zemi a jednou vzduchem a minimálně jeden touchdown a 150 kombinovaných yardů si připsal už v šestém zápase v sezoně. To se v historii povedlo pouze legendárnímu Jimu Brownovi v sezoně 1963.

Wilson zase pěti asistencemi režíroval obrat Seahawks v nečekaně těžkém domácím duelu s Tampou, který muselo rozhodnout až prodloužení. V devíti zápasech má quarterback Seattlu bilanci 22 bodových přihrávek a jediné ztráty, což je v éře Super Bowlu unikát.

Washington se dál trápí, už třetí zápas v řadě neskóroval jakýkoliv touchdown, Adrian Peterson ale přesto dokáže stále předvádět výkony jako v dobách největší slávy. Proti Bills naběhal jen za první poločas přes 100 yardů, což se mu naposledy podařilo před sedmi lety, kdy vyhrál cenu pro nejužitečnějšího hráče ligy. Redskins přes vynikající příspěvek svého veterána podlehli Buffalu 9:24.

Joshe Jacobse si Oakland vybral v letošním prvním kole draftu díky volbě, kterou získal loni v rámci velkého trejdu Khalila Macka do Chicaga. Tahle výměna v první sezoně vypadala jako jasná výhra pro Bears, které Mack dotáhl do play-off, teď se ale možná karta mírně obrací.

Jacobs už překonal nováčkovský rekord Raiders v počtu naběhaných yardů a jako teprve pátý hráč dokázal ve své první sezoně docílit více než jednoho zápasu s alespoň 120 naběhanými yardy a dvěma touchdowny. Oakland zejména díky jeho příspěvku porazil doma Detroit 31:24 a v konferenci AFC je na dohled postupových příček.

A jedna kuriozita na závěr. Vítězství si v devátém týdnu shodně připsali quarterbaci Josh Allen z Buffala, Kyle Allen z Caroliny i Brandon Allen z Denveru.

Výsledky 9. hracího týdne NFL:

Arizona - San Francisco 25:28, Jacksonville - Houston 3:26, Buffalo - Washington 24:9, Caroliona - Tennessee 30:20, Kansas City - Minnesota 26:23, Miami - NY Jets 26:18, Philadelphia - Chicago 22:14, Pittsburgh - Indianapolis 26:24, Oakland - Detroit 31:24, Seattle - Tampa Bay 40:34 po prodloužení, Denver - Cleveland 24:19, LA Chargers - Green Bay 26:11, Baltimore - New England 37:20.

Konference AFC: 1. New England (8 výher - 1 porážka), 2. Baltimore (6-2), 3. Kansas City a Houston (oba 6-3), 5. Buffalo (6-2), 6. Indianapolis (5-3).

Konference NFC: 1. San Francisco (8-0), 2. New Orleans (8-1), 3. Green Bay (7-2), 4. Dallas (4-3), 5. Seattle (7-2), 6. Minnesota 6-3).

Pozn.: Na prvních čtyřech místech v konferencích jsou vedoucí týmy jednotlivých divizí.

Zdroj
ESPN, nfl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články