Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

NFL: Gruden neustál mizerný start Redskins, na výhru stále čekají čtyři týmy

Nejenom bojem o play-off živa je NFL. Od zbytku pelotonu se pomalu odděluje také skupina týmů, které už tak nějak tuší, že probíhající ročník za moc stát nebude. A zatímco od Miami se toho moc nečekalo už před sezonou, výkony dalších odpadlíků jsou nepříjemným překvapením. A také už vyvolaly první změnu na pozici hlavního trenéra – mizerný start Washingtonu 0-5 neustál kouč Skins Jay Gruden.

Trenér Washingtonu Jay Gruden
zdroj: USA Today Sports autor: Brad Mills

Seattle – LA Rams 30:29

Seahawks patří k týmům, které se pravidelně rozjíždějí až v druhé polovině sezony. Tentokrát ale svěřenci Petea Carrolla s výjimkou nečekané domácí porážky s New Orleans šlapou od prvního týdne.

A ačkoliv na hře Hawks není rozhodně vše bez chybičky, Russell Wilson hraje možná v životní formě. Jeho 1409 naházených yardů, 12 asistencí a dva běhové touchdowny bez jediné ztráty jsou nejlepším výkonem jakéhokoliv quarterbacka během prvních pěti týdnů v historii.

Seattle v divizním souboji udolal o bod silné Rams a v NFC West je druhý za San Franciscem, 49ers ale odehráli o dva zápasy méně.

Washington – New England 7:33

Redskins jsou bez trenéra. Po utkání se suverénními Patriots to možná vypadá jako trochu neuvážený krok, ale Skins čeká už za týden duel na hřišti ještě mizerněji hrajícího Miami a impulz s novým koučem by mohl trápícímu se Washingtonu jedině pomoct.

Gruden se ocitl pod palbou kritiky poté, co podle mnohých odborníků zpanikařil a po třetím týdnu udělal jedničku z nepřipraveného nováčka Dwaynea Haskinse. Navíc vyšlo najevo, že Gruden na rozdíl od klubového vedení Haskinse na jaře vůbec draftovat nechtěl. Už teď je jasné, že jednu z nejhodnotnějších značek ve světě NFL čeká hodně bolestivá přestavba.

NY Giants – Minnesota 10:28

Po slabém ofenzivním představení minulý týden v Chicagu vládla v Minneapolis poměrně hustá atmosféra. Adam Thielen v médiích nepřímo kritizoval výkony quarterbacka Kirka Cousinse, druhý hvězdný receiver Vikings Stefon Diggs vynechal několik tréninků a spekulovalo se o jeho výměně.

Ačkoliv tím pouze potvrdil teorii, že dokáže zahrát jen proti slabším soupeřům, tak Cousins se po kritice vzepjal k nejlepšímu výkonu v sezoně. Proti Giants naházel přes 300 yardů s úspěšností přihrávek přes 80 procent.

A hlavně asistoval u dvou touchdownů Thielena, který přitom v Chicagu strádal na pouhých dvou zachyceních pro 6 yardů. Running back Dalvin Cook pak ničil Giants po zemi a připsal si kariérní maximum 218 kombinovaných yardů.

Letem světem NFL:

Teddy Bridgewater si čtyřmi asistencemi proti Tampě vyrovnal kariérní maximum a po čtyřech letech dokázal naházet v zápase přes 300 yardů. To ještě působil v Minnesotě a předpovídala se mu velká kariéra, kterou ale následně přibrzdilo těžké zranění. Teď je definitivně zpět a zaplněný Louisiana Metrodome po zápase vyvolával jeho jméno. New Orleans i bez zraněné jedničky Drewa Breese se zatím dělí v nabité konferenci NFC o druhou příčku.

Z Caroliny se v ofenzivě začíná stávat tým jednoho hráče. Christian McCaffrey si proti Jacksonville připsal už pátý zápas s alespoň jedním běhovým a jedním zachyceným touchdownem. To se během prvních tří sezon povedlo jen třem dalším hráčům. Navíc se stal nejmladším running backem v historii Panthers s alespoň 2000 naběhanými yardy. V souboji dvou nečekaných jedniček tak sice Gardner Minshew statisticky předčil Kylea Allena, Jacksonville si ale z Caroliny veze porážku 27:34.

Veterán Darren Sproles se posunul před Tima Browna na 5. místo v počtu celkových získaných yardů v kariéře. Obrana jeho Eagles navíc poprvé po 19 letech zaznamenala v zápase touchdown po ztrátě soupeře i fumble vrácený do touchdownu. Bez Sama Darnolda živořící ofenziva Jets sice po dvouzápasovém půstu skórovala za šest bodů, na víc než na zmírnění debaklu 6:31 to ale nestačilo.

Josh Jacobs z Oaklandu dokázal jako první running back po šesti letech zaznamenat víc než 140 yardů proti vyhlášené běhové obraně Chicaga. Navrch přidal dva touchdowny a Raiders v úvodním londýnském zápase letošní sezony nečekaně porazili Bears 24:10. Jon Gruden tak poprvé po svém návratu na lavičku Oaklandu vyhrál dva zápasy po sobě.

V Houstonu řádili Deshaun Watson s Willem Fullerem. Quarterback Texans i díky pěti asistencím dosáhl kariérního maxima v passer ratingu 158,3, jeho oblíbený receiver nachytal 217 yardů a skóroval tři touchdowny, čímž v podstatě zapakoval svou produkci za předchozí čtyři zápasy dohromady. Houston bez problémů přehrál trápící se Atlantu 53:32 a dělí se o vedení v AFC South s Indianapolis.

Colts trochu překvapivě jako první dokázali zaskočit dosud suverénní Kansas, a to dokonce na legendárním Arrowhead. Chiefs poprvé v éře Patricka Mahomese skórovali méně než 25 bodů, a to přesto, že mladá hvězda Kansasu překonala v zápase rekordně rychle kótu 7000 naházených yardů. Mahomes na to potřeboval pouhých 22 zápasů, dosavadní rekordman Kurt Warner o tři víc.

Úvodními třemi výhrami nabuzený Dallas se pomalu vrací na zem. Cowboys narazili doma s Green Bay, které dokázalo v úvodním poločase vynulovat ofenzivu Boys a nakonec vyhrálo 34:24, když se domácí probrali až v závěru třetí čtvrtiny za rozhodnutého stavu 31:3. Životní zápas odehrál running back Aaron Jones, který zaznamenal všechny čtyři touchdowny Packers. Domácím nebyl k ničemu ani třetí zápas Amariho Coopera s více než 200 nachytanými yardy v kariéře.

Lamar Jackson se proti Pittsburghu dopustil tří ztrát a statisticky prožil dosud nejhorší zápas. Ravens se ale mohli spolehnout na Marka Ingrama, který skóroval během už v šestém zápase za sebou, což je nejdelší aktivní série mezi running backy napříč ligou. A také neomylného Justina Tuckera, který deset sekund před koncem zajistil hostům kopem ze 48 yardů prodloužení, ve kterém pak potrestal fumble Steelers a z podobné pozice rozhodl o čtvrtém vítězství Baltimoru na Heinz Field za posledních pět let.

První výhry v kariéře se dočkala letošní jednička draftu. Kyler Murray dovedl Cardinals k výhře na hřišti Cincinnati, které naopak zůstává jedním ze čtveřice týmů, které na první úspěch čekají. Sérii osmi porážek ukončil Denver, Broncos zaskočili Los Angeles Chargers a vyhráli na jejich hřišti 20:13.

Ani jeden ze čtyř pokusů o field goal neproměnil kopáč Tennessee Cairo Santos v utkání s Buffalem. Ve vyrovnaném duelu se to ukázalo jako zásadní, tým z Nashvillu podlehl doma Bills 7:14. Pro Santose to byl poslední zápas v dresu Titans, klub ho následující den propustil.

Výsledky 5. hracího týdne NFL:

Seattle - LA Rams 30:29, Washington - New England 7:33, Tennessee - Buffalo 7:14, Pitsburgh - Baltimore 23:26 v prodloužení, Philadelphia - NY Jets 31:6, Oakland - Chicago 24:21, Ny Giants - Minnesota 10:28, New Orleans - Tampa 31:24, Houston - Atlanta 53:32, Cincinnati - Arizona 23:26, Carolina - Jacksonville 34:27, LA Chargers - Denver 13:20, Dallas - Green Bay 24:34, Kansas City - Indianapolis 13:19.

Konference AFC: 1. New England (5 výher - 0 porážek), 2. Kansas City a Buffalo (oba 4-1), 4. Baltimore, Houston, Indianapolis a Oakland (všichni 3-2)

Konference NFC: 1. San Francisco (3-0), 2. Green Bay, Seattle a New Orleans (všichni 4-1), 5. Detroit (2-1-1 remíza)

Zdroj
ESPN, nfl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články