Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

NFL: Dallas vyhořel ve Philadelphii a play-off se mu vzdálilo, Houston je znovu králem AFC South

Časy, kdy se Dallasu přezdívalo America’s Team, jsou asi nenávratně pryč. Momentálně se nedá ani říct, zda jsou Cowboys jedničkou alespoň ve vlastním státě. Zatímco konkurenční Texans po vítězství nad Tampou počtvrté za posledních pět let vyhráli AFC South, Boys se dost možná budou dívat na play-off jen v televizi. Dallas totiž porážkou ve Philadelphii přišel o vedení v NFC East a vážně mu hrozí, že ani z nejslabší divize letošní sezony do vyřazovací části nepostoupí.

Utkání Philadelphia - Dallas
zdroj: USA Today Sports autor: Bill Streicher

Vedle Texans získala jistotu play-off také Minnesota poté, co LA Rams podlehli San Franiscu 31:34. Berani jsou pátým týmem v poslední dekádě, který bezprostředně po účasti v Super Bowlu vůbec nepostoupil do vyřazovací části. Vikings následně v pondělní dohrávce podlehli Green Bay 10:24 a do play-off půjdou z šestého místa.

Eagles – Cowboys 17:9

Dallas mohl výhrou na hřišti Philadelphie definitivně uzmout prvenství v NFC East a ukončit jednu dlouhou sérii. Od roku 2004 nikdo nedokázal obhájit vítězství v divizi. Cowboys ale nedokázali skórovat ani jeden touchdown a v závěrečném týdnu budou muset doufat, že Eagles nevyhrají v New Yorku nad Giants.

Nepříliš pohledný zápas na Lincoln Financial Field rozhodl jinak povedený drive Dallasu v úvodu třetí čtvrtiny, který ale skončil fumblem Tonyho Pollarda na pětadvacítce Eagles. Hosté se od té doby dostali tak blízko endzóně Philadelphie už jen v úplném závěru, kdy ovšem museli kvůli osmibodovému manku hrát čtvrtý down a situaci nezvládli.

Eagles táhl tentokrát téměř bezchybný Carson Wentz, nováček Miles Sanders si připsal přes 150 kombinovaných yardů a hlavně klíčový touchdown, kterým záhy po Pollardově chybě domácí odskočili do vedení 17:6. Nejlepší zápas v sezoně odehrál tight end Dallas Goedert, zachytil devět přihrávek pro 91 yardů a touchdown.

Domácí přišli už v první čtvrtině o další ze svých ofenzivních opor, tight end Zach Ertz odstoupil s podezřením na zlomená žebra. Sezona už dřív skončila pro running backy Coreyho Clementa s Darrenem Sprolesem, receivery DeSeana Jacksona s Alshonem Jefferym nebo důležité linemany Jordana Mailatu a Malika Jacksona. I s tímto lazaretem jsou Eagles krůček od třetího postupu do play-off v řadě.

Patriots – Bills 24:17

New England Patriots si domácím vítězstvím nad Buffalem zajistili pojedenácté za sebou prvenství v AFC East. Zároveň pokud v posledním týdnu získají očekávanou výhru nad Miami, vybojují si podesáté v řadě volno pro první týden play-off. V devíti z posledních deseti sezon navíc získali minimálně dvanáct výher. Pro porovnání, druhý nejlepší v této statistice Denver má ve stejném období takové sezony čtyři.

Ofenzíva obhájců titulu podala proti Bills nejlepší výkon za poslední týdny a Tom Brady znovu zlepšil dva vlastní, už tak úctyhodné rekordy. Bradyho osobní bilance proti Buffalu je aktuálně 32 výher ku třem porážkám, nejlepší výsledek hráče proti jakémukoliv soupeři v historii. A tight end Matt LaCosse se stal 76. Bradyho spoluhráčem, kterému hrající legenda přihrála na touchdown.

Letem světem NFL:

Texans splnili úlohu papírového favorita a těsným vítězstvím v Tampě počtvrté za posledních pět let ovládli AFC South. Zápas ale nerozhodl ani tak výkon Texans, jako další bláznivé představení domácího quarterbacka Jameise Winstona.

Ten hodil interception hned v úvodním drivu Bucs už pošesté v sezoně, celkem má letos na kontě už 28 ztrát a šestkrát z toho byl touchdown pro obranu soupeře. Za pět let v lize hodil míč soupeři už v 85 případech a jedenáctkrát se v zápase dopustil tří a více ztrát, obojí je negativní rekord soutěže. Přesto to vypadá, že by si Tampa mohla nekonzistentního Winstona nechat i pro příští sezonu.

Další podobná show zřejmě stála Pittsburgh výhru nad Jets. Devlin Hodges ze tří her dvakrát nasměroval šišku do rukou soupeře a třetí drive skončil už po třech rozehrávkách. Hodges skončil ještě v první půli na lavičce a Mason Rudolph dotáhl Steelers do přestávky k vyrovnání. Ve druhém poločase už ovšem ofenzíva Pittsburghu nepředvedla naprosto nic a po porážce 10:16 nemá postup ve svých rukou.

Za to, že není rozhodnuto už teď, Steelers vděčí New Orleans. Saints se v Tennessee vzpamatovali z úvodní ztráty 0:14 a zvítězili 38:28. Titans v napínavé koncovce prohrávali jen o tři body a měli míč. Pak ale obrana Saints získala fumble po chybě Kalifa Raymonda a Drew Brees přihrávkou na skórujícího Michaela Thomase.

Pro hvězdného receivera Saints to byl mimořádný zápas. Se 5475 nachytanými yardy ve čtyřech sezonách v lize vylepšil dosavadní maximum Randyho Mosse, se 145 zachycenými přihrávkami v jediné sezoně zas vymazal rekord Marvina Harrisona z roku 2002.

Porážky Tennessee a Pittsburghu oživily postupové naděje Oaklandu, který zvítězil v Los Angeles nad Chargers 24:17. Titans zajistí play-off jakákoliv výhra nad Houstonem, kterému už téměř o nic nejde. Na druhé straně Raiders potřebují vedle porážky Titans zároveň i neúspěch Steelers v Baltimoru a výhru Indianapolis nad Jacksonville. A v první řadě vlastní vítězství v Denveru, což není úplná samozřejmost.

Seattle utrpěl velmi nepříjemný direkt, když v domácím prostředí podlehl Arizoně 13:27. Hostující Kenyan Drake navázal na čtyřtouchdownové představení proti Clevelandu, naběhal 166 yardů a dvakrát skóroval. Linebacker Chandler Jones zas poslal hned čtyřikrát k zemi Russella Wilsona a quarterbacka Seahawks doslova terorizoval celý zápas. A nestárnoucí Cardinal Larry Fitzgerald jako teprve druhý hráč historie překonal metu 17 tisíc nechytaných yardů.

Seattle ale musí tak jako tak v posledním týdnu porazit San Francisco, pokud chce v play-off začínat na domácím stadionu. Pro 49ers by výhra znamenala prvenství v konferenci NFC, Seahawks si volno pro první kolo zajistí pouze v případě, že Packers zároveň prohrají v Detroitu.

Julio Jones z Atlanty překonal ve vítězném zápase s Jacksonville už pošesté za sebou metu 1200 nachytaných yardů v sezoně a v historické tabulce se dělí o druhé místo. Vedoucímu Jerrymu Riceovi se to ovšem v dresu 49ers povedlo na přelomu 80. a 90. let hned devětkrát v řadě.

Nyheim Hines jako první hráč v historii Indianapolis dokázal v jediném zápase dvakrát skórovat po puntu soupeře. V NFL se to naposledy podařilo Dariusi Reynaudovi v dresu Tennessee před sedmi lety. Colts deklasovali Carolinu 38:6 a připravili Panthers sedmou porážku za sebou, naději na play-off ale ztratili už minulý týden po neúspěchu se Saints.

Z trápení Caroliny vybočuje jen a pouze Christian McCaffrey. Z pozice running backa zachytil v sezoně už 109 přihrávek, čímž překonal vlastní loňský rekord. Jako první RB v historii a první hráč Panthers má na kontě víc než jednu sezonu s minimálně 100 nachytanými míči. K tomu přes 1300 yardů po zemi a celkem 18 touchdownů, o nejužitečnějším hráči ligy mimo post quarterbacka není pochyb.

Skutečná cena MVP bude ale letos téměř jistě patřit někomu jinému. Lamar Jackson dotáhl třemi asistencemi Baltimore k výhře 31:15 v Clevelandu a zároveň k prvenství v konferenci AFC. V zápase překonal Jackson klubový rekord Vinny Testaverdeho v počtu asistencí v sezoně a stal se prvním quarterbackem v historii s více než 3000 naházenými a 1000 naběhanými yardy v ročníku.

Úřadující držitel ceny MVP Patrick Mahomes v zápase s Chicagem překonal hranici 9000 naházených yardů. Stačilo mu na to pouhých 30 utkání, o dvě méně než dosavadnímu rekordmanovi Kurtu Warnerovi. Pro letošní ambice Chiefs je ale pozitivní zprávou zejména zlepšená hra obrany. Už druhý zápas po sobě nepovolila soupeři skórovat touchdown a v posledních pěti duelech inkasovala v průměru méně než 10 bodů na utkání.

Daniel Jones jako první nováček odehrál zápas s pěti asistencemi, více než 350 naházenými yardy a zároveň bez jediné ztráty. V úspěšné ofenzivní přestřelce Giants s Washingtonem vedle něj zazářil Saquon Barkley, který 279 kombinovanými yardy v utkání stanovil nové klubové maximum. Giants si ale výhrou pouze zhoršili nasazení pro jarní draft. Po porážce v Cincinnati v Miami je už teď jisté, že jako první budou vybírat Bengals.

Výsledky 16. hracího týdne NFL:

Houston - Tampa Bay 23:20, New England - Buffalo 24:17, San Francisco - LA Rams 34:31, Washington - NY Giants 35:41 po prodloužení, Tennessee - New Orleans 28:38, NY Jets - Pittsburgh 16:10, Miami - Cincinnati 38:35 po prodloužení, Indianapolis - Carolina 38:6, Cleveland - Baltimore 15:31, Atlanta - Jacksonville 24:12, LA Chargers - Oakland 17:24, Denver - Detroit 27:17, Seattle - Arizona 13:27, Philadelphia - Dallas 17:9, Chicago - Kansas City 3:26, Minnesota - Green Bay 10:23.

Konference AFC: 1. Baltimore* (13-2), 2. New England* (12-3), 3. Kansas City* (11-4), 4. Houston* (10-5), 5. Buffalo* (10-5), 6. Tennessee a Pittsburgh (oba 8-7), 8. Oakland a Indianapolis (oba 7-8)

Konference NFC: 1. San Francisco*, Green Bay* a New Orleans* (všichni 12-3), 4. Philadelphia (8-7), 5. Seattle* (11-4), 6. Minnesota* (10-5), 7. LA Rams (8-7), 8. Dallas, Chicago a Tampa Bay (všichni 7-8)

Pozn.: Týmy označené hvězdičkou mají jistý postup do play- off. První čtyři pozice patří vedoucím celkům jednotlivých divizí

Zdroj
ESPN, TSN, nfl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články