Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

NFL: Belichick oslavil 300. vítězství kariéry, Patriots nedali šanci Clevelandu a dál dominují AFC

Uzavřený, věčně zachmuřený a zejména k médiím nikterak vstřícný morous. Ale také osminásobný vítěz Super Bowlu a zřejmě nejlepší trenér, jakého NFL poznala. To je Bill Belichick. Uznávaný stratég dosáhl na lavičce New England Patriots velkého kariérního milníku, když jako teprve třetí v historii odkoučoval 300. vítězný zápas v soutěži. Podařilo se mu to shodou okolností proti týmu, který mu dal jako první šanci coby hlavnímu trenérovi – Cleveland Browns.

Bill Belichick
zdroj: USA Today Sports autor: Greg M. Cooper

Před Belichickem už jsou v historickém pořadí trenérů pouze dvě veličiny minulosti. Na osminásobného vítěze NFL z éry před Super Bowlem a legendu Chicaga George Halase ztrácí 24 vítězství, v čele žebříčku je s 347 výhrami architekt legendární dynastie Miami ze 70. let Don Shula.

Patriots – Browns 27:13

Receiver Jarvis Landry se sice před zápasem nechal slyšet, že právě Cleveland ukončí letošní vítěznou sérii obhájců titulu, ovšem pravda leží na hřišti a tam Browns favorizovanému soupeři cestu za výhrou nikterak nezkomplikovali. Ba naopak, ještě mu umetli cestičku.

Očekávaný duel na Foxborough totiž rozhodla už první čtvrtina a série fatálních selhání ofenzivy hostů, kteří dokázali ztratit míč ve třech hrách v řadě. Nejprve se za stavu 0:3 po rozehrávce srazil running back Nick Chubb s vlastním linemanem. Volný míč následně ze země sebral a do endzóny donesl linebacker Dont'a Hightower.

Hned v následující rozehrávce to chtěl Chubb napravit a předvedl krásnou individuální akci přes polovinu hřiště. Na desetiyardovce Patriots mu ale dokázal vyrazit z ruky míč Jonathan Jones a šišku následně zalehl jeho spoluhráč Devin McCourty.

A do třetice předvedl zkrat Baker Mayfield. Jeho pokus o shovel pass dvojice spoluhráčů absolutně nepochopila, a tak míč v podstatě spadl do náruče přibíhajícího tackla Pats Lawrence Guye. O dvě hry později našel Tom Brady v endzóně Juliana Edelmana a za stavu 0:17 bylo po zápase.

Brady si spolupráci s Edelmanem zopakoval ještě ve třetí čtvrtině a jako první hráč nad 42 let nasbíral v jediné sezoně více než 12 asistencí. Patriots, za které poprvé po výměně z Atlanty nastoupil receiver Mohamed Sanu, jsou v polovině sezony stále neporažení a dominují konferenci AFC. Nejtěžší soupeři je ale teprve čekají, už příští týden míří na horkou půdu Baltimoru.

Cheifs – Packers 24:31

V taháku kola se čekalo, co předvede útok Kansasu bez zraněného quartebacka Patricka Mahomese proti výborně bránícím Packers. Náhradník Matt Moore předvedl nadstandardní výkon s dvěma asistencemi a ratingem přes 100, k výhře ale poslední finalisty konference AFC nedovedl.

Packers totiž měli znovu výborně hrajícího Aarona Rodgerse, který si osm minut před koncem připsal asistenci u rozhodujícího 67yardového touchdownu Aarona Jonese, který zlomil vyrovnaný zápas na stranu hostů.

Jones zachytil v utkání dva touchdowny a s jedenácti bodovými akcemi v sezoně překonal dosud vedoucího Christiana McCaffreye z Caroliny. Celkem si v zápase připsal 226 yardů a jako první hráč Packers v éře Super Bowlu nachytal z pozice running backa v zápase přes 150 yardů a zaznamenal dva pasové touchdowny.

Zároveň v pátém týdnu skóroval čtyřikrát v jediném zápase po zemi. A v jedné sezoně nedokázal ještě žádný hráč nasbírat v jednom zápase čtyři běhové touchdowny a v dalším nachytat víc než 150 yardů. Packers jsou v polovině sezony s bilancí 7-1 na cestě do play-off a chemie mezi Jonesem a Rodgersem je vedle fungující obrany jejich hlavní zbraní.

Saints – Cardinals 31:9

Třízápasová vítězná série Arizony skončila podle očekávání na hřišti New Orleans. Nabušenou sestavu domácích v sezoně překvapivě nezpomalilo ani zranění quarterbacka Drewa Breese. Teddy Bridgewater potvrdil, proč je nejlépe placeným náhradníkem, a dovedl Saints k výhře ve všech pěti zápasech, ve kterých startoval.

Proti Cardinals se vrátil do hry Brees, a to ve velkém stylu. Zkompletoval přes tři čtvrtiny přihrávek, naházel 373 yardů a asistoval u třech touchdownů. Saints poprvé od prvního týdne, kdy Brees naposledy odehrál celý zápas, zaznamenali přes 500 kombinovaných yardů. Přitom jim chyběl zraněný dominantní running back Alvin Kamara. Také New Orleans plní roli favorita a před volným týdnem vedou divizi NFC South o tři výhry před Carolinou.

Letem světem NFL:

Receiver Cooper Cupp vytvořil 220 nachytanými yardy rekord v zápasech NFL hraných mimo území USA. Jeho Los Angeles Rams si v třetím duelu londýnské série připsali povinnou výhru 24:10 nad Cincinnati. Bengals dál marně čekají na vítězství a Andy Dalton se tak stal prvním quarterbackem historie, který dokázal vyhrát (2015) i prohrát prvních osm zápasů v sezoně.

Gardner Minshew jako první quarterback Jacksonville zaznamenal ve své nováčkovské sezoně tři asistence v zápase. Jaguars porazili New York Jets 29:15, a ačkoliv jsou v AFC South stále poslední, tak ve vyrovnané divizi ztrácí na vedoucí Indianapolis jediné vítězství.

Colts se doma hodně natrápili s Denverem, když ještě v polovině třetí čtvrtiny prohrávali o deset bodů. Indy nakonec spasil nejstarší hráč soutěže Adam Vinatieri, který jak před poločasem, tak v úplném závěru trefil field goal zpoza padesátiyardové linie. Šestačtyřicetiletý veterán přitom v prvních dvou zápasech proměnil jen tři kopy z osmi a spekulovalo se o konci jeho předlouhé kariéry.

Mike Evans z Tampy překonal klubový rekord Jamese Wildera v počtu zachycených přihrávek. Ani jeho 198 yardů a dva touchdowny ale Buccaneers k výhře v Tennessee nestačily. Tampu totiž znovu potopil quarteback Jameis Winston. Ten se dopustil dvou ztrát a dvou fumblů, z čehož domácí Titans vytěžili dva touchdowny.

Matt Schaub nastoupil po čtyřech letech v zápasu NFL a hned naházel rekordních 460 yardů proti obraně Seattlu. Zraněného Matta Ryana tak zastoupit dokázal, byť všechny body Atlanta zaznamenala už za rozhodnutého stavu ve druhém poločase. V první půli totiž už podruhé v sezoně neskórovala ani bod. Seahawks i díky dvěma touchdownům nováčka DK Metcalfa vedli 24:0, a byť po přestávce zaznamenali už pouze tři body, vítězství 27:20 v pohodě udrželi.

Kombinace nečekaných výher a následných šokujících porážek s outsidery je klasickým poznávacím znakem Los Angeles Chargers. Baterky po mizerném vstupu do sezony tentokrát ukázaly svou lepší tvář a urvaly vítězství na hřišti Chicaga. I Bears se totiž prezentovali svou letitou bolestí, tedy nespolehlivostí kickerů. Eddy Pineiro téměř půl sezony vypadal, že dokáže vytáhnout Medvědům tenhle bolestivý trn z paty, proti Chargers ale netrefil mezi tyče hned dvakrát, přičemž druhý neúspěšný kop s vypršením času stál Chicago výhru.

Tight end Darren Fells zachytil dva touchdowny ve čtvrté čtvrtině a výrazně se podílel na obratu Houstonu v domácím zápase s Oaklandem. Texans nakonec udolali prakticky celý zápas vedoucí Raiders 27:24, přišli ale o klíčového obránce JJ Watta. Jeden z nejlepších defenzivních endů ligy si natrhl prsní sval a sezona pro něj skončila.

Výsledky 8. hracího týdne NFL:

Minnesota – Washington 19:9, Atlanta – Seattle 20:27, Buffalo – Philadelphia 13:31, Detroit – NY Giants 31:26, Chicago – LA Chargers 16:17, Indianapolis – Denver 15:13, Jacksonville – NY Jets 29:15, LA Rams – Cincinnati 24:10, New Orleans – Arizona 31:9, Tennessee – Tampa Bay 27:23, San Francisco – Carolina 51:13, Houston – Oakland 27:24, New England – Cleveland 27:13, Kansas City – Green Bay 24:31.

Konference AFC: 1. New England (8 výher – 0 porážek), 2. Baltimore a Indianapolis (oba 5-2), 4. Kansas City (5-3), 5. Buffalo (5-2), 6. Houston (5-3).

Konference NFC: 1. San Francisco (7-0), 2. Green Bay a New Orleans (oba 7-1), 4. Dallas (4-3), 5. Minnesota a Seattle (oba 6-2).

Pozn.: Na prvních čtyřech místech v konferencích jsou vedoucí týmy jednotlivých divizí.

Zdroj
ESPN, nfl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články