Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Mistři obratů. Chiefs po fantastické čtvrté čtvrtině slaví po padesáti letech Super Bowl

Nikdy se nevzdávej. Kansas City Chiefs mají možná nové klubové heslo. I ve třetím zápase v play-off prohrávali Náčelníci minimálně o deset bodů, i do třetice ale zápas otočili a po vítězství 31:20 nad San Franciscem získali první Super Bowl po padesátiletém čekání.

Patrick Mahomes po vítězství v Super Bowlu
zdroj: Reuters autor: Shannon Stapleton

Ještě devět minut před koncem vedlo San Francisco 20:10, v závěru ale neodolalo tlaku ofenzívy Chiefs. Patrick Mahomes jako první hráč historie získal cenu MVP i Super Bowl ještě před svými 25. narozeninami, zároveň byl zvolen nejužitečnějším hráčem finále.

Velké čekání ukončil také jednašedesátiletý kouč Kansasu Andy Reid, který získal titul až po 21 letech kariéry v roli hlavního trenéra. Reid na to potřeboval odkoučovat 222 zápasů.

"Chtěli jsme trofej získat pro našeho trenéra, protože si to zaslouží za všechnu tu dřinu. On snad ani nemůže spát. Neznám nikoho, kdo by dřel tvrději než on. Jsem rád, že jsme pro něj vyhráli," prohlásil Mahomes. "Nikdo si nezaslouží titul více než Andy Reid," dodal majitel Chiefs Clark Hunt.

Zato pro jeho protějška Kylea Shanahana je zatím Super Bowl prokletím. Před třemi lety selhal v roli ofenzivního koordinátora Atlanty, která proti New England Patriots promrhala náskok 25 bodů, a dvouciferný bodový náskok ztratil i jako hlavní trenér 49ers. Přičemž se evidentně nepoučil, znovu totiž tým pod jeho vedením při náskoku začal nečekaně hrát vzduchem místo logičtější běhové hry, která odčerpává více času soupeři pro případný obrat.

Je nám líto, video expirovalo.
Chiefs slaví triumf v Super Bowlu

Čtrnáctidenní čas na přípravu byl u obou týmů znát, a tak v prvním poločase největší zbraně na obou stranách víceméně mlčely. Niners začala jejich klasická běhová hra fungovat až od druhé čtvrtiny a nejvíce yardů nečekaně nasbíral Deebo Samuel, který byl zdaleka nejvytěžovanějším hráčem ofenzívy San Francisca a překonal rekord Super Bowlu v počtu běhových yardů receivera.

Jeho 32yardový end around běh také stál na počátku prvního bodového drivu v utkání, během kterého drželi Niners míč téměř šest minut, ale vytěžili z něj pouze tři body po úspěšném field goalu Robbieho Goulda.

Chiefs totiž objevili ve své obraně nečekaného hrdinu. Cornerback Bashaud Breeland byl u několika důležitých skládek a také si připsal první interception utkání, když využil chyby Jimmyho Garoppola. Ten zkoušel ještě odhodit míč na Samuela, ačkoliv byl atakován obráncem, nepřesný míč se ale nesl přímo do náruče Breelanda.

V té době už ale Chiefs vedli. Po úvodním "tři a ven" našli Náčelníci rytmus v útoku, Tyreek Hill s Travisem Kelcem pravidelně posunovali hru po deseti yardech směrem k endzóně Niners, touchdown si ale po jednoyardovém běhu ke kraji vychutnal sám Patrick Mahomes.

Breelandův zisk na polovině hřiště následně Kansas přetavil ve tři body zásluhou kopu Harrisona Butkera a vedl 10:3. Chiefs během prvního poločasu dvakrát úspěšně proměnili situaci 4 a 1 a zdálo se, že mají průběh hry ve svých rukou.

Právě v tu chvíli se ale probrala i ofenzíva San Francisca. Stačilo pár rozehrávek, dobré bloky pro Raheema Mosterta a Tevina Colemana, dvě zachycené přihrávky Samuela a Niners byli bleskově v redzóně soupeře. Dílo zkázy dokonal Kyle Juszczyk patnáctiyardovým touchdownem po přihrávce Garoppola.

Z pozice fullbacka naposledy skóroval v Super Bowlu Mike Alstott z Tampy před sedmnácti lety. Někdejší student Harvardu Juszczyk se stal zároveň prvním hráčem z prestižní Ivy League s touchdownem ve finále.

Niners následně ubránili drive Chiefs a měli šanci ještě do poločasu otočit výsledek, poslední minutu ale odehráli poměrně konzervativně a víceméně nechali uplynout čas. Počtvrté se tak ve finálovém zápase šlo do kabin za nerozhodného stavu.

Přestávka výrazně více prospěla San Franciscu, zatímco na ofenzivní linii Chiefs se ve třetí čtvrtině pomalu projevovala únava. Zejména Nick Bosa se přes elitního tackla Erica Fishera prosazoval čím dál víc a Mahomes byl nucen odhazovat z nekomfortních pozic. Následující dva drivy Chiefs skončily ztrátou míče, a i když to Niners potrestali pouze jednou krátkým během Mosterta, odskočili do desetibodového náskoku.

Zatímco za první interception si mohl Mahomes sám, když odhodil míč do prostoru, kde číhal pouze linebacker Fred Warner, ve druhém případě zklamala jindy spolehlivá spolupráce s Hillem, který míč nezachytil, ale smolně tečoval směrem k bránícímu Tarvariovi Moorovi. Vypadalo to, že je rozhodnuto.

Devět minut před koncem se ale Chiefs nadechli k obratu. Mahomes kompletoval jednu přihrávku na Hilla za druhou včetně 44yardového pasu poslední naděje při třetím downu a patnácti yardech a po faulu Moora na Kelceho v endzóně se za dvě a půl minuty dostali na jednoyardovku soupeře. Mahomes naznačil předávku na běh a počkal, až se mu skórující Kelce v endzóně uvolní.

Následně obrana Chiefs vyhnala Garoppola a spol. ze hřiště za pouhou minutu a Mahomes dostal další šanci napravit svá předchozí zaváhání. A neprováhal ji. Sammy Watkins získal v důležité hře 38 yardů, Kansas se znovu za zhruba 150 sekund dostal až na pět yardů, odkud po rychlém Mahomesově pasu skóroval Damien Williams. Jeho touchdown následně potvrdilo i video.

Niners prohrávali dvě minuty před koncem o čtyři body a museli skórovat touchdown. To ale nezvládli, míč ztratili na downy a vzápětí je dorazil úspěšným úprkem podél postranní čáry znovu Williams. Garoppolův hod poslední naděje pak stáhl ze vzduchu cornerback Chiefs Kendall Fuller a jeho spoluhráči už zbývající čas doklekali.

"Tohle jsme my. Tým se srdcem. Trenér se z nás snaží dělat nejlepší možné lidi a nikdy se nevzdávat," řekl Mahomes. "Věděli jsme, že nejsme v ideální situaci, ale pořád bylo dost času. Já věřil naší obraně a spoluhráči neztratili důvěru ve mě. Nakonec jsme společně našli cestu k vítězství," dodal quarterback, který v sezoně vyhrál i pátý zápas, ve kterém jeho tým prohrával dvouciferným rozdílem.

Výsledek 54. Super Bowlu v Miami:

Kansas City Chiefs - San Francisco 49ers 31:20 (7:3, 10:10, 10:20)

Zdroj
ČTK, ESPN, TSN, nfl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články