Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Mahomes čtyřmi asistencemi rozebral Baltimore, Jackson v souboji mladých hvězd zklamal

Pro mnohé to měl být vrchol základní části NFL. Souboj dvou posledních MVP ligy a také dvou největších favoritů konference AFC. Obhájci titulu Kansas City Chiefs v taháku třetího hracího týdne přehráli Baltimore na jeho hřišti 34:20. Výsledek i průběh zápasu jen posílily auru okolo dvou největších mladých hvězd ligy – zatímco Patrick Mahomes je stvořen pro velké zápasy, Lamar Jackson (zatím) ne.

Quarterback Kansas City Patrick Mahomes
zdroj: USA Today Sports autor: Tommy Gilligan

Loňský nejužitečnější hráč soutěže Jackson sice už potřinácté v kariéře naběhal jako quarterback v zápase přes 75 yardů a v historické statistice je druhý za Michaelem Vickem, jinak ale celé utkání trpěl pod tlakem defenzivní linie Chiefs v čele s Chrisem Jonesem a Frankem Clarkem a nedostal se ani přes 100 naházených yardů.

Domácí se od úvodního field goalu Justina Tuckera nezmohli v prvním poločase v ofenzivě vůbec na nic. Skóre na straně Baltimoru dokázal pohnout už jen nováček Devin Duvernay svým povedeným kickoff returnem. Ravens takhle dokázali skórovat poprvé po téměř třech letech.

Havrani prohrávali v poločase stejně jako před rokem o 17 bodů, a jelikož Chiefs nejsou Atlanta ani Detroit, znovu s tím nedokázali nic udělat. Od začátku sezony 2018, co je Jackson v Baltimoru, Ravens ani v jednom z deseti případů nevyhráli zápas, ve kterém museli v druhém poločase dotahovat. Což je nejhorší bilance v celé lize.

Jackson sám po zápase označil Chiefs za "kryptonit" jeho týmu. A není divu, Ravens v sestavě se svou současnou jedničkou nevyhráli z 25 utkání v základní části pouze čtyři. Z toho třikrát ovšem byl jejich přemožitelem právě Kansas.

Pokud by měl Patrick Mahomes svůj nejoblíbenější fotbalový měsíc, bylo by to jistě září. V této úvodní fázi sezony dosud vyhrál všech 10 utkání s bilancí 32 asistencí bez jediné interception a passer ratingem 124,4. Proti jinak skvělé obraně Ravens naházel 385 yardů, na čtyři touchdowny přihrál a pro další si doběhl sám. Přes 70 nachytaných yardů se dostalo hned pět jeho receiverů.

Mahomes zároveň na začátku své třetí kompletní sezony v lize překonal hranici 10 tisíc yardů a překonal dosavadní rekord Kurta Warnera, který na tuto metu potřeboval o dvě utkání více (36). Chiefs se oklepali z nepříliš povedeného představení minulý týden proti Chargers a soupeři musí kryptonit úřadujících šampionů hledat dál.

Russell Wilson si sice proti Dallasu mírně pokazil svou dosavadní nadpozemskou úspěšnost pasů, přesto přihrál na všech pět touchdownů a dovedl Seahawks k výhře 38:31. Pět asistencí zaznamenal podruhé za sebou a celkem má v sezoně už 14 bodových přihrávek, což se v úvodních třech zápasech ještě nikomu nepovedlo.

Cowboys sice v druhém poločase dokázali smazat patnáctibodový náskok soupeře a ještě dvě minuty před koncem o bod vedli, závěr ale patřil Wilsonovi, který přihrávkou na D.K. Metcalfa zkompletoval vítězný drive. Právě Metcalf byl přitom do té doby spíše smutným hrdinou zápasu, když si v závěru první čtvrtiny běžel pro 62yardový touchdown, jenže začal slavit předčasně a dobíhající Trevon Diggs mu ještě dokázal míč vyrazit z ruky.

Útok Cowboys vedený Dakem Prescottem sice dokázal ve druhém zápase po sobě získat přes 450 yardů vzduchem, jenže co naplat, Boys nefunguje ideálně obrana a jediné vítězství ze tří zápasů mají jen díky selhání Atlanty, která dokázala ztratit patnáctibodový náskok v posledních šesti minutách.

Dallas tak ani na druhý pokus nedokázal vyhrát proti týmu z NFC West, přesto je ve vlastní divizi stále jednookým králem. Celá NFC East totiž za tři týdny uhrála jen dvě vítězství a jednu remízu po dalším utrápeném vystoupení Philadelphie proti Cincinnati. To je druhý nejhorší výsledek v rámci divize od zavedení současného formátu základní části v roce 2002. Naproti tomu v NFC West není ani jeden tým s negativní bilancí.

Ambice New Orleans po nečekané porážce v Las Vegas utrpěly další ránu, Saints v domácím prostředí nestačili na Green Bay. Nepomohl jim ani rekordní 94. zápas Brewa Breese s minimálně třemi asistencemi, ani dva touchdowny Alvina Kamary.

Packers jsou zatím letos v ofenzivě k nezastavení. Ve třech zápasech skórovali už 122 bodů, i když jim v New Orleans chyběl elitní receiver Davante Adams. Aaron Rodgers se zdá být v nejlepší formě za posledních několik let a "sýrové hlavy" jsou momentálně spolu se Seattlem "nejžhavějším" týmem NFC.

Paradoxně shodnou bilancí 3-0 jako divizní rivalové z Wisconsinu se může pyšnit i Chicago, ačkoliv jeho výkony tomu zdaleka neodpovídají a v průběhu třetího utkání skončil na lavičce quarterback Mitch Trubiski a vítězný obrat řídil už náhradnik Nick Foles. Bears totiž dvakrát uspěli zejména díky selhání soupeřů v závěru. Po Detroitu "věnovala" Medvědům vítězství Atlanta a pro obě strany to byl zápis do historie.

Chicago jako první tým dokázalo vyhrát dvě utkání, ve kterých na začátku čtvrté čtvrtiny prohrávalo o šestnáct bodů, Falcons naopak dva zápasy s takovým náskokem ztratit, a to dokonce ve dvou týdnech po sobě. Žádný tým NFL navíc v posledních pěti letech neměl víc než dva podobné "výbuchy", Atlantě se to přihodilo už popáté, včetně legendárního ztraceného Super Bowlu při vedení 28:3.

Tennessee uspělo i ve třetím zápase a potřetí zásluhou field goalu v posledních dvou minutách. Veterán Stephen Gostkowski je tak za poslední dvě dekády teprve druhým kickerem po Chrisi Boswellovi z Pittsburghu, kterému se něco takového povedlo.

Minnesota sice předvedla nejlepší ofenzivní výkon sezony a většinu utkání vedla, závěr ale nezvládla a zůstává dále bez vítězství. Vniveč tak přišlo 180 yardů nezastavitelného Dalvina Cooka i průlomový zápas nováčka Justina Jeffesona, který nachytal 175 yardů včetně 71yardového touchdownu.

Colts si proti bezzubým Jets splnili povinnost zejména díky skvělému výkonu obrany, která dvakrát skórovala a přidala safety. Přitom dvě pick-six získala defenziva Indianapolisu v předchozích čtyřech sezonách dohromady. Philip Rivers jako šestý quarterback v historii dosáhl na metu 400 asistencí v kariéře.

Že někdy stačí k tomu být rozhodujícím faktorem zápasu opravdu málo, názorně předvedl Mike Evans. Receiver Tampy měl proti Denveru jen dva kontakty s míčem a dva získané yardy, a přesto dokázal dvakrát skórovat. Buccaneers vyhráli na Mile High 28:10 a vypadá to, že se ofenziva pod taktovkou Toma Bradyho začíná rozehrávat.

Buffalo poprvé od roku 1992 začalo dvě sezony po sobě třemi výhrami. Bills měli přitom namále, doma nad Rams vedli na začátku třetí čtvrtiny už 28:3, pak ale nechali soupeře čtyřikrát skórovat a od blamáže je dělilo 21 sekund. Pak ale Josh Allen svou čtvrtou asistencí večera oslovil Tylera Krofta, který skóroval vítězný touchdown.

Výsledky 3. hracího týdne NFL:

Jacksonville - Miami 13:31, Atlanta - Chicago 26:30, Buffalo - LA Rams 35:32, Cleveland - Washington 34:20, Minnesota - Tennessee 30:31, New England - Las Vegas 36:20, NY Giants - San Francisco 9:36, Philadelphia - Cincinnati 23:23 po prodloužení, Pittsburgh - Houston 28:21, Indianapolis - NY Jets 36:7, LA Chargers - Carolina 16:21, Arizona - Detroit 23:26, Denver - Tampa Bay 10:28, Seattle - Dallas 38:31, New Orleans - Green Bay 30:37, Baltimore - Kansas City 20:34.

Zdroj
ESPN, Sportsnet, nfl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články