Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika ČR 2024

Lvy nahradí Mustangové. Obhájci titulu nadcházející sezonu ligy amerického fotbalu vynechají

Česká nejvyšší soutěž amerického fotbalu začne v polovině srpna bez obhájců titulu. Vítězové loňského ročníku Prague Lions sezonu vynechají kvůli zdraví a bezpečí hráčů a jejich rodin i vzhledem k finančním ztrátám po pandemii covidu-19. Osmičlennou sestavu Paddock ligy místo nich doplní Prague Mustangs.

Ligová sezona měla začít na jaře, kvůli koronaviru ji ale asociace posunula až na druhou polovinu roku. O titulu se rozhodne na přelomu října a listopadu.

Obhájci titulu Lions hrát nebudou, chtějí se soustředit na mládež a na přípravu na příští sezonu. "Po několika měsících rozprav s našimi hráči a ostatními členy programu jsme se rozhodli nezúčastnit se letošní seniorské sezony," uvedli.

Místo nich se do soutěže zařadí jiný pražský celek Mustangs. "Je to pro nás obrovská výzva a postavíme se jí čelem. Víme ale, že jsme jasný outsider," řekl manažer Filip Kacerovský.

Ukončí Steelers smolnou sérii?

Největší aspiranty na titul je ale potřeba hledat jinde. Na uvolněné místo na trůnu si brousí zuby ostravští Steelers, kterým zatím patří spíše přízvisko velcí smolaři. V posledních třech sezonách vždy došli do finále, ale tam prohráli. Dvakrát s Prague Black Panthers, loni pak právě s Lions.

"Tým se plně připravuje na sezonu. Opět budeme pod velkým tlakem, protože snad každý čeká jen to jediné," uvědomuje si tlak hrající manažer Steelers Jan Klimeš. Ten stál v roce 2010 za znovuzaložením Steelers, kteří získali v roce 1997 mistrovský titul a krátce nato zanikli.

Steelers si ve vynucené pauze připsali historické první vítězství v elize, kterou pořádala Česká asociace amerického fotbalu. Nyní už se opět pod dohledem amerického trenéra Lonnie Hurseyho připravují na cestu za titulem i z trávníků. Hursey nahradil v týmu hrajícího trenéra Garretta Griffetha, který byl u všech tří účastí Steelers ve finále.

Také na klíčové pozici quarterbacka počítají Steelers s původní posilou, Aaronem Ellisem. "Plán je stále stejný, měl by přiletět na začátku srpna," potvrdil Klimeš.

Ztráta hrajícího trenéra na Vysočině

Vysočina Gladiators po vydařené loňské premiéře míří o kousek výš. Loni Gladiators v roli nováčka ligy dokráčeli až do semifinále. Před letošní sezonou na jaře vyhlašovali útok na Czech Bowl. "Cíl musí být vždy vyšší a tím pádem jím letos musí být alespoň účast v Czech Bowlu," řekl na jaře generální manažer Martin Kulha.

Manažer Gladiators byl překvapen rozhodnutím Lions nenastoupit. "Nerozumím tomu, podmínky jsou pro všechny stejné, ale respektuji to." Bez Lions by měli být právě Gladiators favoritem číslo jedna. Kulha tuto roli přenechává Steelers. „Za největšího favorita se nepovažujeme, tím budou určitě Steelers. Nicméně cíl v podobě postupu do Czech Bowlu zůstává.”

Fanoušci Gladiators se těšili na návrat quarterbacka Reginalda Langforda. Ten měl nově převzít i roli hlavního trenéra. Po přesunu ligy ze spolupráce sešlo a hlavním trenérem je tak opět Ondřej Paulus. Gladiators si za Langforda našli náhradu. Roli quarterbacka zaujme Američan Joey Bradley.

Nová sezona začně 15. srpna. Ve skupině Západ budou vedle Gladiators a Mustangs hrát ještě Pilsen Patriots a Ústí nad Labem Blades. Ve skupině východ jsou vedle Steelers také nováček Přerov Mammoths, Brno Alligators a Brno Sígrs.

Každý tým odehraje v základní části osm zápasů, po dvou mužstvech z obou skupin postoupí do semifinále. O mistrovi se rozhodne na přelomu října a listopadu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články