Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Lions ukončili dlouhé čekání na titul. Teď už ho nechceme pustit, hlásí sebevědomě

Třináct let dlouhé čekání na titul ukončili Prague Lions. Ve víkendovém 26. Czech Bowlu porazili před 2200 diváky ve Vítkovicích Ostravu Steelers 29:23 a získali popáté trofej pro vítěze české ligy amerického fotbalu. Nejstarší český klub využil odchodu Prague Black Panthers do rakouské ligy a sám udělal první krok k tomu, aby od dlouholetých rivalů převzal dominanci v domácí soutěži.

Prague Lions po vítězství v Czech Bowlu
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Lions ve finále třikrát vedli, ale Ostravané vždy dokázali vyrovnat. "Zápas byl možná ještě trochu těžší, než jsme čekali. Ostrava byla velmi dobře připravená. Celý náš tým se ale za poslední rok hodně posunul nejen herně, ale i mentálně. Takže i když se utkání nevyvíjelo úplně podle našich představ, tak jsme nakonec dokázali vítězství urvat," uvedl hrající generální manažer Lions Lukáš Bencalik.

"Hráči strašně moc chtěli, i kvůli tomu, co jsme zažili před třemi lety. Ale Ostrava hrála doma a bylo vidět, jak obrovskou má motivaci. Byl to opravdu těžký zápas až do konce," připomněl trenér Pražanů Zach Harrod tři roky staré zklamání, kdy Lions prohráli finále s Black Panthers po kontroverzním závěru o jediný bod.

Ostrava v závěru utkání otočila výsledek na 23:21, ale při čtvrtém downu na polovině hřiště zkusila místo odkopu hrát po zemi a o míč přišla. Lions pak měli dost času na vítězný drive. "V téhle chvíli se ukázalo i to, že předsezonní změny v realizačním týmu přinesly ovoce. Ostrava takové možnosti na lavičce nemá a třeba v tomhle okamžiku to takticky nezvládla," zhodnotil klíčový moment Bencalik.

Je nám líto, video expirovalo.
Harrod: Trenérský tým v Lions je na úrovni Německa nebo Rakouska

Harrod považuje právě kvalitu trenérského štábu za jednu z největších výhod Lions. "Třeba já a trenér ofenzivní lajny jsme tu celý rok, takže můžeme s týmem pracovat průběžně. Kouč obrany zase trénoval v Americe první divizi na univerzitě, to je opravdu nejlepší trenér, kterého jsme tady kdy měli. V tomhle jsme na úrovni německé GFC nebo rakouské AFL," popsal hlavní trenér Lions.

Na vrchol sezony měly oba týmy připravené speciální akce, kterými se snažily soupeře zmást nebo zaskočit. "Překvapilo nás třeba, když Steelers vytáhli akci s dvojitým pasem hned při druhé rozehrávce. Na druhé straně, my jsme přidali pohyb jednoho hráče do akce, kterou obvykle při rychlejším tempu útoku hrajeme, protože nám bylo jasné, že na ní budou Steelers připraveni. Tu změnu nepřečetli a my jsme z toho skórovali rychlý touchdown," liboval si Harrod.

Ačkoliv radost ze sobotního vítězství ještě zdaleka nevyprchala, čerství mistři už se nyní připravují na další sezonu. "Snažíme se zlepšovat každým tréninkem a pracovat na sobě. Nějaké změny v kádru budou, ale to je normální. Upletli jsme si na sebe teď trochu bič, ale získali jsme titul a teď ho nechceme pustit," uzavřel Bencalik. I další rok by měla zůstat klíčová osobnost ofenzivy Lions, americký quarterback Michael Hayes.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články