Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Liga amerického fotbalu se nedohraje. Hobza si ale ročník pochvaloval a těší ho překonání florbalu

Poprvé od roku 1994 nepozná domácí liga amerického fotbalu mistra. Rada České asociace na svém pondělním jednání odhlasovala zrušení všech zbývajících soutěží včetně té nejvyšší mužské, Paddock ligy. Předseda asociace Filip Hobza ale na nedohraném ročníku našel celou řadu pozitiv.

Quarterback Sígrs Douglas Webster
zdroj: caaf.cz autor: Karin Tylová

Poprvé jednala rada asociace o dalším průběhu probíhajících soutěží již 12. října. Den po skončení základní části Paddock ligy a zároveň v době, kdy vláda rozhodla o zmražení veškerého sportu.

Tehdy se Rada rozhodla zrušit pouze ligy, ve kterých zbývalo ještě odehrát větší počet zápasů, jako například nejvyšší ligu žen nebo juniorů. Rozhodnutí o lize amerického fotbalu v té době ještě nepadlo. "Nezbývá než čekat a doufat, že opatření vlády zaberou a přijde rozvolnění pro sport," nechal se slyšet člen Rady fotbalové asociace Radim Kroulík.

Jenže situace se ani po 14 dnech nezlepšila, a tak na pondělním jednání rady přišlo definitivní rozhodnutí. Vzhledem k současnému vývoji pandemie v Česku rozhodla rada o zrušení i zbývajících lig, a to bez konečného pořadí v jednotlivých ligách.

Historický úspěch na dosah

Jelikož do letošního ročníku nenastoupil loňský obhájce Prague Lions, bylo už na začátku ligy jisté, že se z titulu bude radovat nový tým. Ze čtyř semifinalistů se z mistrovského titulu radovali v historii pouze ostravští Steelers, a to navíc v roce 1997. Vysočina Gladiators, Brno Sígrs ani Ústí nad Labem Blades nemají dosud na kontě ani finálovou účast.

Historický úspěch, ať již v podobě titulu, nebo "jen" postupu do Czech Bowlu, byl pro všechny postupující na dosah. "Když se Lions do ligy nepřihlásili, věděli jsme, že pro řadu týmů to bude jedinečná šance dosáhnout na historický úspěch," vysvětlil Kroulík a dodává: "Nemyslím si, že by absence obhájce titulu snižovala váhu letošní sezony. To, čím si týmy musely už od března projít, nebylo vůbec jednoduché. Sezona se jim prakticky natáhla na celý rok, kdy dlouho byly týmy v nejistotě, jestli se vůbec začne hrát."

Utkání Ostrava Steelers - Vysočina Gladiators
zdroj: CAAF autor: Karin Tylová

Příležitost k zisku titulu pojali nejdůsledněji na Vysočině. Gladiators před sezonou angažovali do týmu opory české reprezentace a Prague Black Panthers. Pražský tým totiž letos do rakouské ligy nenastoupil a někteří hráči se rozhodli hostovat jinde. V dresu Gladiators se tak představil například Hráč roku 2019 Karel Augusta a jeho spoluhráči Jan Kabát nebo Tomáš Svoboda.

Rázem se stali Gladiators hlavním aspirantem na titul, což potvrdili v základní části. V ní nenašli ani jednou přemožitele a prakticky všechny zápasy vyhráli suverénním způsobem.

Boj s krizí

Americký fotbal postihla jarní krize těsně před začátkem nového ročníku. Týmy byly ve finální přípravě na sezonu, která měla odstartovat na konci března.

"Situace byla výzvou pro posílení on-line aktivit. Určitě jsme neseděli se založenýma rukama a nečekali, až se situace zlepší. Ve prospěch fanoušků, našich partnerů, ale i široké veřejnosti jsme realizovali řadu projektů jako výzvu Zůstaň doma nebo anketu Akce Paddock ligy 2019," uvedl předseda asociace Filip Hobza.

Výraznou novinkou bylo také odstartování prvního ročníku eligy. Ve hře Madden NFL 20 se na herní konzoli představilo deset týmů z řad členů asociace. Hráči schovali kopačky a vzali herní ovladače do rukou. Vše vyvrcholilo play-off v profesionálním herním studiu, které na konci května odvysílala ČT sport živě na svém webu. Ostravští Steelers se po třech finálových porážkách z trávníku mohli radovat z drobné náplasti v podobě titulu z virtuální ligy.

"Podařilo se nám oslovit fanoušky z esport komunity, což je pro nás nová oblast pro marketingové využití, ale má to i náborový potenciál pro zapojení se do reálného amerického fotbalu," vysvětlil Hobza.

Dobrý začátek, smolný konec

V polovině srpna odstartovala Paddock liga také na trávnících. Hned první televizní zápas přinesl skvělou podívanou, když si nováček Přerov Mammoths vyšlápl na favorizované Steelers a zápas sledovala téměř tisícovka přerovských fanoušků.

Brno Sígrs - Ostrava Steelers
zdroj: caaf.cz autor: Roman Paveska

"Přenosy zápasů mají mimořádnou kvalitu v rozsahu blížícím se zámořské NFL. Na jaře měli fanoušci možnost podívat se na reprízy finálových Czech Bowlů z minulých let. Sledovanost těchto zápasů byla zajímavá," dodal Hobza.

Ligu se dohrát nepodařilo. "Jedním z důvodů, proč se nezačalo dříve, byla snaha umožnit přítomnost fanoušků na zápasech, což se po většinu základní části podařilo. Průměrná návštěvnost byla letos 474 návštěvníků, což je více než loni a je to i více, než chodí například na florbalovou extraligu v základní části. A také kluby preferovaly pozdější začátek," vysvětlil Hobza.

Hobzu a jeho kolegy teď čeká práce s udržením partnerů. "Americký fotbal stále roste, na čemž mají velkou zásluhu kluby a naši partneři. I přes překážky žádný z partnerů spolupráci neukončil a naopak se nám před srpnovým startem ligy podařilo uzavřít novou významnou spolupráci, která pomáhá dalšímu rozvoji.”

Další ročník soutěže mužů by se měl rozeběhnout na jaře. O podobě všech soutěží i harmonogramu na další rok bude Rada České asociace amerického fotbalu teprve jednat. Její předseda je ale spokojen s tím, jak se v současné situaci podařilo fotbalu obstát. "Jak se říká, charakter se ukáže v době krize. Věřím, že americký fotbal obstál a vedle charakteru ukázal kreativitu, koncepčnost a potvrdil, že stojí na pevných pilířích."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články