Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Hráč Prague Lions měl koronavirus. Skončil v nemocnici, která po něm chce půl milionu

Kvůli koronavirovým restrikcím opustil Česko, jenže to ještě netušil, co ho čeká. Hráč celku amerického fotbalu Prague Lions Dylan Reda nákazou COVID-19 onemocněl, stal se terčem kritiky za šíření viru a nyní osmadvacetiletý Američan dluží více než 20 tisíc dolarů (téměř 500 tisíc korun) za ošetření v nemocnici.

Utkání Prague Lions - Pardubice Stallions
zdroj: caaf.cz autor: Kamil Herák

Reda, který se z nemoci mezitím vyléčil, popsal svou anabázi agentuře AP. Po tréninku s Lions v dešti 10. března dostal horečku, měl zimnici a bolelo ho celé tělo. Také přišel o chuť a čich, což, jak se nyní ví, jsou symptomy při nákaze koronavirem. Reda to však tehdy netušil. Následující den nicméně většinu tréninku proseděl.

V té době česká vláda zavedla opatření proti šíření koronaviru a Reda se s dalšími zahraničními hráči Lions rozhodl opustit zemi. Hlavní trenér týmu Zach Harrod zavolal svému lékaři a popsal mu Redovy potíže. Lékař mu údajně řekl, že jde pravděpodobně o chřipku, a pokud hráč nemá horečku, může odletět.

Je nám líto, video expirovalo.
Reda z Lions měl koronavirus, v USA byl hospitalizován

Reda v neděli 15. března odletěl z Prahy a přes Londýn a Dallas se dostal domů do Orlanda. Defenzivní specialista uvedl, že během cesty měl rukavice, roušku a takzvanou elevační tréninkovou masku. "Vypadal jsem jako Bane z filmu Temný rytíř povstal. Lidé na mě koukali jako na blázna. V Dallasu mi změřili teplotu a měl jsem 36,5. Řekli mi 'v pořádku'," uvedl Reda.

O pár dnů později pocítil fotbalista potíže s dechem a začal vykašlávat krev. Jel na pohotovost do nemocnice v Melbourne na Floridě, kde mu udělali testy. "Seděl jsem tam a trochu jsem začal panikařit, protože nemám zdravotní pojištění. Nemám teď práci a nevydělávám. Šel jsem tam jen kvůli tomu, aby mi udělali výtěr nosu," vyprávěl Reda.

Už přemýšlel o tom, že nemocnici opustí, ale dorazili lékaři a diagnostikovali mu zápal plic. Také mu sdělili, že má nejspíš koronavirus - což potvrdily výsledky testu 1. dubna - a přijali ho do nemocnice.

Reda o svých potížích informoval Prague Lions a Harrod předal zprávu českým úřadům. "Nikdo další pozitivní test neměl," řekl trenér úřadujících českých mistrů.

Potíže nicméně měl quarterback Michael Hayes, jenž agentuře AP řekl, že symptomy se u něj objevily den poté, co onemocněl jeho spolubydlící Reda. Měl dva dny horečku, bolela ho záda a špatně se mu dýchalo, ale Harrodovi to neřekl. Také měl mírný kašel a stopy krve ve hlenech. Pětadvacetiletý Hayes trpí na alergie, takže si myslel, že ty jsou příčinou jeho potíží.

"Když jsem odlétal, neřekl bych, že jsem byl úplně asymptomatický, ale bylo mi docela dobře. Nic mě nebolelo, jen jsem měl mírný kašel," uvedl Hayes, jenž odletěl přes Madrid do New Yorku, kde ani jemu nenaměřili zvýšenou teplotu.

Po příletu domů kontaktoval svého lékaře, jenž mu řekl, že nejspíš prodělal virus a že ho nahlásí jako pozitivní případ. Testován však quarterback nebyl a nemocný nebyl ani nikdo z jeho rodiny. "Kdybych o tom tehdy věděl více, zůstal bych v Praze," řekl Hayes, jenž byl na únorovém galavečeru vyhlášen nejlepším útočníkem české ligy.

Neonemocněl ani nikdo z Redovy rodiny. Když o svém příběhu informoval, stal se na sociálních sítích terčem kritiky za to, že na cestě domů ohrozil pasažéry, posádku letadla i pracovníky na letištích. "Rozumím tomu. Ale pokud by mi stále bylo špatně, domů bych neletěl. Všechno se odehrálo strašně rychle," uvedl Reda.

Lékaři mu řekli, že se mu ozvou federální zdravotní úředníci, aby získali informace o jeho cestě. To se nestalo, zato o sobě dala vědět nemocnice. Za hospitalizaci a ošetření nyní Reda dluží více než 20 tisíc dolarů a doufá, že mu s dluhem pomůže vláda.

Česká liga amerického fotbalu měla začít na konci března, její start však musel být kvůli pandemii koronaviru odložen. Domácí asociace doufá, že by se mohlo hrát od června.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články