Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Gladiators si vyšlápli i na Ostravu Steelers, přestřelku se Stallions zvládli lépe Sígrs

Dosavadními suverény Paddock ligy amerického fotbalu jsou po třech kolech Prague Lions, kteří si udrželi stoprocentní bilanci po utkání proti Brnu Alligators. Na výhru se natrápili, ale nakonec zvítězili 42:28. Druhým neporaženým týmem jsou nováčci z Jihlavy. Gladiators zaskočili po Sígrs také favorizovanou Ostravu a Steelers porazili 53:48.

Utkání Vysočina Gladiators – Ostrava Steelers
zdroj: caaf.cz autor: Petr Milfait

Nováček z Jihlavy zdolal i favorizované Steelers

V české nejvyšší soutěži amerického fotbalu jsou první sezonu. Po dvou odehraných zápasech byste to ale nepoznali. Nejprve Vysočina Gladiators porazila Brno Sígrs 50:49, teď si vyšlápla i na Aquaponik Ostravu Steelers. V další divoké ofenzivní smršti zvítězili Gladiators 53:48.

Steelers přitom mají výbornou obranu, která soupeře často k bodům nepouští. Letos se o tom přesvědčili Prague Lions, kteří skórovali 7 bodů, i Ústí nad Labem Blades, kteří dali dokonce o bod méně. Gladiators ale ukázali, že jejich ofenzivní síla je obrovská. "Klobouk dolů před Gladiators," uznal kvality soupeře hlavní trenér Ostravy Garrett Griffeth.

Ten kvůli zranění nemohl do zápasu jako hrající trenér nastoupit. Možná i proto utrpěla defenzivní hra Ostravy. "Jsme defenzivní tým. Na hráče kladu velký tlak, aby vedli svůj tým. Gladiators na nás vlétli a vytvořili si náskok, což bylo přesně to, čeho jsme se chtěli vyvarovat," litoval pomalého startu Griffeth.

Je nám líto, video expirovalo.
Gladiators přehráli Ostravu a také ve druhém utkání letos vyhráli

Přestože si Gladiators vybudovali náskok 33:7, o vítězství museli bojovat do samotného konce. "Pro fanoušky to bylo drama do poslední minuty," potvrdil hlavní trenér Vysočiny, Ondřej Paulus. Steelers se nadechli k velkému výkonu a mířili za vyrovnáním. Tři a půl minuty před koncem snižoval Ondřej Chmela na 41:47 a bylo jasné, že o vítězi zdaleka není rozhodnuto.

Strach o výsledek nesvázal Gladiators ruce. Langford našel pasem přes celé hřiště Čermáka, který minutu a půl před koncem pomohl svému týmu odskočit na 53:41. Steelers ještě dokázali půl minuty před koncem zápasu snížit na 48:53, ale na vyrovnání již Ostravě čas nezbyl.

Trenér Paulus tak měl po zápase radost z toho, jakým způsobem tým ve druhé půli bojoval o udržení vítězství. "Myslím, že jsme se naučili hrát proti zkušeným týmům. Na začátku zápasu jsme si vytvořili až nečekaně velký náskok, přestože víme, že takto útočit umíme. Druhý poločas byl pro nás velkou lekcí, jak udržet nervy a vedení," dodal.

Po dvou odehraných zápasech jsou Gladiators na prvním místě skupiny Východ.

Podívejte se na pěknou akci quarterbacka Gladiators Reginalda Langforda, který si připsal touchdown:

Sígrs porazili Stallions poslední akcí zápasu

I druhý zápas Sígrs přinesl infarktový závěr. Tentokrát se šťastným koncem pro brněnský tým. V útočné přestřelce se Sígrs i Pardubice Stallions pravidelně střídaly ve skórování. Když ve čtvrté čtvrtině skóroval pardubický Tomáš Jelínek dva touchdowny a navýšil skóre na 47:34 pro svůj tým, zdálo se, že tři a půl minuty před koncem je o vítězi rozhodnuto.

Jenže Sígrs nesložili zbraně a quarterback Sígrs Wesley Geisler našel pasem Ivana Baykalova, který snížil půl minuty před koncem na 41:47. Domácím se podařil krátký odkop, při kterém se opět dostali do útoku. Geisler opět našel pasem Baykalova, který s vypršením času srovnal na 47:47. Následné jednobodové potvrzení zvládl Jiří Hrůza, který tak zajistil Sígrs první vítězství v sezoně.

Fotbalisté Vysočiny Gladiators
zdroj: caaf.cz autor: Petr Milfait

Blades slaví první vítězství

Druhý nováček slaví premiérové vítězství v elitní lize. Na třetí pokus. Po porážce s Pardubicemi a Ostravou dokázalo Ústí porazit Pilsen Patriots. Plzeňský tým přicestoval k zápasu oslaben. Hlavní trenér Jesse Thompson dostal na tento zápas stopku za vyloučení v předchozím utkání. Podobně na tom byla i americká posila Anthony Ratliff, který byl vyloučen v zápase s Prague Lions za faul.

Domácím Blades se vydařil přelom prvního a druhého poločasu. Matěj Sahula minutu před odchodem na poločasovou přestávku touchdownem poslal tým do vedení 12:6. Následně Pavel Mráz, Jakub Valjent a Jan Pěnička navýšili skóre na 33:14. O premiérové vítězství se Blades museli strachovat do samotného závěru. Touchdowny Miesbauera a Rady totiž snížily skóre na 30:33. Další body již Patriots nepřidali, a tak se Blades mohli radovat z prvního vítězství v sezoně.

Pozitivně hodnotil představení útoku Jakub Valjent. "Zápas byl pro nás klíčový z pohledu šancí na boj o play-off. Klíčem k úspěchu byl útok, který hrál disciplinovaně a dokázal se prosadit," poukázal Valjent na fakt, že ve dvou předchozích zápasech skórovali Blades dohromady pouze 15 bodů. "Vlastními chybami jsme nakonec nechali Plzeň zápas zdramatizovat, ale bereme vítězství a soustředíme se na další zápas v Pardubicích," uzavřel receiver Blades.

Lions se na vítězství proti outsiderovi z Brna natrápili

Měl to být jednoznačný zápas. Prague Lions vyrazili na hřiště Brna Alligators. Brněnský tým v letošní sezoně dvakrát prohrál, naopak Lions vyhráli oba své zápasy. Jenže Alligators, posílení o Williama Bartelse z Nového Zélandu, dokázali držet krok. Na touchdowny pražského týmu dokázali Brněnští najít odpověď. Devět minut před koncem vyrovnával na 28:28 David Kilian.

Zlom přišel až v samotné koncovce zápasu, kdy si o slovo řekl zkušený receiver Jiří Kohut. Ten zaznamenal dva touchdowny, které zlomily odpor outsidera. Lions tak vezou z Brna třetí vítězství v sezoně. Alligators porazili 42:28.

Výsledky 3. kola Paddock ligy:

Brno Alligators - Prague Lions 28:42

Brno Sígrs - Pardubice Stallions 48:47

Ústí nad Labem Blades - Pilsen Patriots 33:30

Vysočina Gladiators - Aquaponik Ostrava Steelers 53:48

Tabulka (poměr výhry-prohry):

Skupina Západ:
Prague Lions 3-0
Pardubice Stallions 2-1
Ústí nad Labem Blades 1-2
Pilsen Patriots 1-2

Skupina Východ:
Vysočina Gladiators 2-0
Brno Sígrs 1-1
Aquaponik Ostrava Steelers 1-2
Brno Alligators 0-3

Zdroj
caaf.cz, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články