Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Emotivní návrat. Brady ve Foxborough nezářil, přesto slavil výhru i nový rekord

Žádná událost čtvrtého hracího týdne NFL nemohla zastínit dlouho očekávaný velký návrat. Tom Brady se poprvé po odchodu z New Englandu postavil proti svému někdejšímu týmu, navíc na stadionu Patriots ve Foxborough. Čtyřiačtyřicetiletá hrající legenda nepodala nijak oslnivý výkon, přesto dovedla Tampu k těsné výhře 19:17 a překonala rekord v počtu naházených yardů.

Tom Brady se zdraví s fanoušky po utkání s Patriots
zdroj: AP autor: Steven Senne

Při rozcvičce před ostře sledovaným návratem ho domácí fanoušci přivítali potleskem, v samotném utkání ale bučeli při každém jeho kontaktu s míčem.

"Brečet nebudu, to už mám za sebou," řekl Brady k emotivnímu představení na hřišti Patriots. "Bylo to skvělé. Dvacet let to byl můj domov, narodily se tady mé děti," dodal trojnásobný nejlepší hráč ligy.

Brady byl součástí Patriots celé dvě dekády a během té doby vyhrál s největší dynastií NFL šestkrát Super Bowl.

Už delší čas korodující vztah s trenérem Billem Belichickem ale loni vyvrcholil odchodem Bradyho do Tampy Bay.

S Buccaneers hned v první sezoně přidal fenomenální quarterback další triumf, čímž jen stvrdil své postavení nejlepšího hráče historie.

Těžko posoudit, nakolik a zda mohla specifická atmosféra ostře sledovaného utkání Bradyho ovlivnit. Úspěšnost přihrávek jen těsně na 50 procent a žádná asistence jsou však dost "nebradyovské" statistiky.

Vyrovnané utkání nakonec rozhodl minutu před koncem kicker Patriots Nick Folk, který netrefil kop z 56 yardů a hosté mohli zápas následně v klidu "doklekat".

Přesto se Brady mohl vedle vítězství radovat i z hned několika zápisů do historie soutěže.

Předně se na konci zápasu dostal na metu 80 560 naházených yardů, čímž o téměř 200 yardů překonal dosavadní maximum NFL Drewa Breese, jenž po minulé sezoně ukončil kariéru.

"Je to skvělé. V tomhle sportu ale nejde dosáhnout nic bez úžasných spoluhráčů a já na ně měl štěstí celých 22 let. A každý z nich k tomu přispěl," poznamenal Brady.

"Já nechytím nic, jak všichni mohli vidět proti Eagles v Super Bowlu. Ale umím trochu házet a jsem rád, že jsem měl tolik skvělých hráčů, kteří dokázali ty míče chytat," doplnil skromně.

"Terrific Tom" v tuto chvíli drží historická maxima nejen v naházených yardech, ale i v dalších dvou klíčových statistikách quarterbacků – v dosažených vítězstvích a počtu asistencí.

Všechna tři maxima rozehrávačské "trojkoruny" naposledy držel před šesti lety Peyton Manning.

A výhrou nad Patriots také dosáhl toho, co mu během působení v Massachusetts logicky chybělo. Dokázal porazit všech 32 týmů v lize, což dosud zvládli jen Manning, Brees a Brett Favre.

"Podívejte, každý den jsme šli proti Bradymu, každý den v tréninku obrany," řekl po utkání kouč Patriots Belichick. "Takže to není tak, že bychom ho nikdy předtím neviděli."

Jejich setkání po neveselém konci dlouholetého symbiotického vztahu bylo jedním z velkých témat pro média i fanoušky. Bezprostředně po zápase se Belichick se svým někdejším osudovým svěřencem jen letmo pozdravil.

Následně ale zašel do kabiny hostů, kde strávil více než dvacet minut. "Osobní rozhovory by měly zůstat osobními," odmítl Brady prozradit, o čem s ním legendární trenér hovořil.

Specifickou atmosféru zápasu ale příliš neocenil třeba trenér Tampy Bruce Arians. "Pro Toma to bylo samozřejmě velmi zvláštní. Ale byl jsem frustrovaný z toho, jak všichni dokola hovořili o tom, že je to o Bradym a Belichickovi."

"Úplně jsme ztratili ze zřetele, že se jedná o týmovou hru. Na hřišti bylo 22 hráčů, kteří dělali všechno pro vítězství. A jeden z nich se náhodou jmenoval Brady," doplnil kouč obhájců titulu.

Výsledky 4. hracího týdne NFL:

Cincinnati - Jacksonville 24:21, Atlanta - Washington 30:34, Buffalo - Houston 40:0, Dallas - Carolina 36:28, Chicago - Detroit 24:14, Miami - Indianapolis 17:27, Minnesota - Cleveland 7:14, New Orleans - NY Giants 21:27 po prodloužení, NY Jets - Tennessee 27:24 po prodloužení, Philadelphia - Kansas City 30:42, LA Rams - Arizona 20:37, San Francisco - Seattle 21:28, Dener - Baltimore 7:23, Green Bay - Pittsburgh 27:17, New England - Tampa Bay 17:19.

Konference AFC: 1. Las Vegas (3 výhry / 0 porážek), 2. Cincinnati, 3. Buffalo, 4. Baltimore, 5. Denver, 6. Cleveland (všichni 3/1).

Konference NFC: 1. Arizona (4/0), 2. Dallas, 3. Tampa Bay, 4. Green Bay, 5. LA Rams, 6. Carolina (všichni 3/1).

Zdroj
ČTK, Bleacher Report, ESPN, nfl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články