Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Eagles pomohlo do play-off selhání Minnesoty, postupuje i Baltimore a Indianapolis

Vítěz posledního Super Bowlu nakonec nebude v letošním play-off NFL chybět. Hráči Philadelphie v závěrečném kole základní části zvítězili na hřišti Washingtonu 24:0 a obsadili poslední postupovou příčku v konferenci NFC. Do vyřazovacích bojů ale Eagles poslala až domácí porážka Minnesoty v souběžně hraném utkání s Chicagem. V konferenci AFC si zajistil prvenství v Severní divizi a výhodu domácího prostředí pro úvodní zápas Baltimore a v přímém souboji o play-off uspělo Indianapolis na hřišti Tennessee.

Zklamaný receiver Minnesoty Stefon Diggs
zdroj: USA Today Sports autor: Brad Rempel

Eagles podle očekávání neměli se zraněními zdecimovaným Washingtonem problémy a uštědřili Redskins na jejich vlastním hřišti debakl. Nick Foles sice zakončil svůj první drive ztrátou míče, ve zbytku utkání už byl ale prakticky bezchybný a 25 zkompletovanými přihrávkami za sebou vyrovnal teprve měsíc starý rekord Philipa Riverse z Chargers.

V polovině listopadu po drtivé porážce v New Orleans byla Philly na odpis, pak ale následovalo pět výher ze šesti zápasů. Přesto by sebelepší výsledek byl Orlům k ničemu, pokud by Minnesota dokázala doma porazit už jistého vítěze své divize Chicago. Ovšem Vikings předvedli svým divákům jeden z nejslabších výkonů sezony a po porážce 10:24 na účast v posledním konferenčním finále nenavážou.

Radost hráčů Chicaga Bears
zdroj: USA Today Sports autor: Brace Hemmelgarn

Bears svého divizního rivala od začátku trápili efektivní běhovou hrou a zejména skvělou defenzivou – první čtyři držení míče v podání Minnesoty skončila vždy odkopem už po třech rozehrávkách. Domácí se alespoň trochu do hry dostali až v závěru prvního poločasu, když snížili na 3:13 a po touchdownu Stefona Diggse zaostávali před závěrečnou částí hry jen o tři body.

Jenže závěr jim znovu hrubě nevyšel. Bears po třetím běhovém touchdownu večera, tentokrát v podání Tarika Cohena, a následné dvoubodové konverzi linebackera Nicka Kwiatkoskiho odskočili do rozhodujícího jedenáctibodového trháku a všechny další pokusy Vikes o zvrat skončily ztrátou míče "na downy". Celkový poměr získaných yardů 332:164 pro Chicago je všeříkající.

Bears po sedmi letech dokázali porazit Vikingy v obou zápasech sezony a poprvé od ročníku 2006 vyhráli 12 utkání v základní části. Minnesota vedle nevyrovnaných výkonů ofenzivy nakonec doplatila hlavně na špatný vstup do sezony a zejména nečekanou domácí porážku 6:27 s Buffalem. Na Chicago, které si v zápase "vybíralo" soupeře pro play-off, tak čeká za týden doma právě Philadelphie.

Utkání Baltimore - Cleveland
zdroj: USA Today Sports autor: Tommy Gilligan

V divizi AFC North udržel Baltimore nejtěsnější možný náskok před Pittsburghem a výhrou 26:24 nad Clevelandem poslal Steelers na nečekaně brzkou dovolenou. Ovšem neobešlo se to bez menšího dramatu. Ravens, kteří v zápase naběhali 296 yardů, přitom kontrolovali první polovinu utkání a vedli v poklidu 20:7, ovšem druhý poločas patřil Browns.

Když Baker Mayfield v závěru zkompletoval jednoyardovou příhrávku na skórujícího Antonio Callawaye a domácí vzápětí hned po třech rozehrávkách znovu odevzdali míč, mnoha fanouškům Havranů se možná vybavily hororové vzpomínky na předchozí ročník. Tehdy Ravens inkasovali z poslední akce od Cincinnati a poslali místo sebe do play-off Buffalo.

Baltimore ale nepříjemné déja vu tentokrát nepřipustili. Domácí linebacker C.J. Mosley zachytil minutu před koncem Mayfieldovu přihrávku a ukončil zápas. Pittsburghu tak nebyla už nic platná ani výhra 16:13 nad Cincinnati, poprvé po pěti letech si play-off nezahraje.

Browns tak nakonec nedosáhli na pozitivní sezonní bilanci, po letech zmaru, které vyvrcholily loňskou bilancí 0-16, jsou ale evidentně týmem na vzestupu. Navíc nejspíš opravdu měli jednou dobrý odhad na draftu a našli svého prvního quarterbacka. Baker Mayfield zaznamenal v sezoně 27 asistencí a překonal v tomto ohledu nováčkovský rekord soutěže. A to nastoupil pouze ve 14 zápasech.

Utkání Tennessee - Indianapolis
zdroj: USA Today Sports autor: Christopher Hanewinckel

V Nashvillu se hrálo v podstatě první utkání play-off. Matematika byla totiž jasná, vítěz bere postup, poražený končí. Domácím chyběl zraněný rozehrávač Marcus Mariota a od začátku tahali za kratší konec. Jediný touchdown prvního poločasu zaznamenala jejich obrana a Colts si až do čtvrté čtvrtiny hlídali minimálně sedmibodové vedení. Závěr už proti riskujícím Titans patřil jasně hostům, kteří svůj náskok ještě navýšili.

V souboji elitních running backů Marlon Mack "přeběhal" Derricka Henryho, největší rozdíl mezi oběma týmy byl ale na pozici mozku útoku. Andrew Luck si připsal tři asistence a jedinou ztrátu, ale hlavně stanovil nový rekord soutěže. I ve svém jedenáctém zápase v kariéře dokázal Tennessee porazit, Titans tak za posledních sedm let proti divizním rivalům uspěli, pouze když byl zraněný. Dosud byl nejlepší výkon legendárního quarterbacka Denveru Johna Elwaye, který uspěl ve všech deseti utkáních s Patriots.

To ale bylo ještě v době před nástupem Toma Bradyho a Billa Belichicka. New England v jejich éře nemá negativní bilanci téměř s nikým a v ničem. Pohodová výhra 38:3 nad slabými Jets zajistila nejlepší organizaci posledních dvou dekád poosmé za sebou jedno z prvních dvou míst v konferenci, a tedy volno pro první kolo play-off.

Brady sice byl blízko toho, aby poprvé v kariéře neměl v sezoně zápas se čtyřmi asistencemi, defenziva Jets plná náhradníků mu ale dala příležitost si unikátní bilanci udržet. Patriots navíc podle očekávání podvanácté za sebou překonali hranici 400 skórovaných bodů v základní části.

Quarterback Dallasu Dak Prescott
zdroj: USA Today Sports autor: Brad Penner

Na přepisy rekordů a statistik byl bohatý duel New York Giants s Dallasem. A to nejen pro tight enda Cowboys Blakea Jarwina, který se třemi touchdowny prožil nejlepší večer kariéry. Domácí Saquon Barkley v zápase překonal rekord Reggieho Bushe v počtu zachycených přihrávek nováčkem na pozici running backa a zároveň jako třetí novic v historii se v sezoně dostal přes 2000 kombinovaných yardů.

Ani jeho obvyklý skvělý výkon ale Giants na výhru nad letitým konkurentem nestačil. Do hlavní role v dramatické koncovce se totiž pasoval Dak Prescott. Hostující quarterback v závěru při sedmibodovém manku Cowboys přešel za necelou minutu a půl celé hřiště a přihrávkou na třicet yardů při čtvrtém downu vyzval ke spektakulárnímu skórování Colea Beasleyho. Vzápětí pak proměněnou dvoubodovou konverzí na Michaela Gallupa otočil výsledek ve prospěch Boys.

Asistence u Beasleyho touchdownu byla pro Prescotta čtvrtou v zápase, což je nové kariérní maximum mobilního rozehrávače. Ten i ve své třetí sezoně zaznamenal přes 20 asistencí a víc než pět bodových běhů, čímž vylepšil vlastní rekord. Nikomu jinému se dosud nepodařilo podobný zápis zopakovat ani dva roky po sobě. Navíc má Prescott jako první quarterback v historii po třech sezonách na kontě víc než 30 výher a zároveň pouhých 25 ztrát míče.

Russell Wilson
zdroj: USA Today Sports autor: Joe Nicholson

Na Cowboys ve vyřazovací části číhá nepříjemný Seattle. Seahawks se ale na závěr doma dost natrápili se slabou Arizonou. Hosté po zblokovaném puntu zalehnutém v endzoně ve třetí čtvrtině dokázali vyrovnat a po 55yardovém velekopu Zanea Gonzaleze drželi ještě dvě minuty před koncem vyrovnaný stav. Russell Wilson ale dokázal ve zbývajícím čase ještě dostat svůj tým do pozice, odkud mohl Sebastian Janikowski trefit vítězný field goal.

Seattle se i tentokrát spoléhal hlavně na skvěle běhajícího Chrise Carsona a Wilson měl v zápase jedinou bodovou přihrávku. I to mu ale stačilo, aby překonal letitý rekord Davea Kriega v počtu asistencí v dresu Seahawks. Na druhé straně budoucí člen Síně slávy Larry Fitzgerald jako třetí hráč po Jerrym Riceovi a Tonym Gonzalezovi zachytil v kariéře 1300 přihrávek, potřeboval na to přitom odehrát z celé trojice nejméně zápasů.

Skvělý defenzivní end J.J. Watt po dvou ročnících poznamenaných zraněními znovu straší quarterbacky soupeře. Počtvrté v kariéře zaznamenal v základní části víc než 15 sacků rozehrávačů, a navíc si vylepšil sezonní maximum v počtu vynucených fumblů na sedm. Jeho Texans přehráli bez problémů odevzdané Jacksonville 20:3, potřetí za poslední čtyři roky vyhráli svou divizi a v play-off narazí na Indianapolis.

Tyreek Hill uniká obraně Oaklandu
zdroj: USA Today Sports autor: Denny Medley

Kansas City si pohlídal prvenství v konferenci AFC poté, co doma deklasoval Oakland 35:3. Domácí skórovali už z prvnho držení míče, když přihrávku Patricka Mahomese proměnil v 67yardový touchdown Tyreek Hill. Pro něj to ve třetí sezoně v NFL byla už 16. bodová akce delší než 50 yardů. Pro srovnání, druhý v pořadí Tyler Lockett ze Seattlu jich má za stejné období na kontě sedm.

Mahomes ještě ve druhém poločase vykouzlil neuvěřitelnou 89yardovou akci ve spolupráci se skórujícím Demarcusem Robinsonem. I díky tomu se rozehrávačská kometa sezony stala teprve druhým quarterbackem v historii, který v sezoně naházel minimálně 5000 yardů pro alespoň 50 touchdownů. Peytonu Manningovi se to přitom podařilo ve 37 letech, Mahomesovi je teprve 23.

To Travis Kelce se ze svého rekordu moc dlouho neradoval. V utkání sice tight end Chiefs vymazal z historických tabulek v počtu zachycených yardů na své pozici Roba Gronkowskiho, jen o několik málo minut ale George Kittle ze San Francisca skóroval proti Los Angeles Rams a přeskočil pro změnu Kelceho. Kittle proti Rams skutečně zářil, zachytal 9 přihrávek pro 149 yardů, 49ers ale v Los Angeles podle očekávání prohráli 32:48, i když domácí šetřili na play-off některé opory v čele s Toddem Gurleym.

Taysom Hill z New Orleans skóruje touchdown
zdroj: USA Today Sports autor: Scott Clause

Podobně jako Rams se k zápasu postavili i jistí vítězové konference NFC z New Orleans. Pro Saints byl samozřejmě důležitější zdravý tým pro play-off, a jejich fanoušci tak ve vidině možné účasti v Super Bowlu mohli s klidem hodit za hlavu i domácí porážku 14:33 s Carolinou.

Dlouho to ovšem vypadalo také na ostudu, když Saints poprvé pod Seanem Paytonem doma nedokázali získat za poločas ani bod a na začátku čtvrté čtvrtiny prohrávali 0:30. Náhradní quarterback Teddy Bridgewater ale pak dokázal přesně najít skórujícího Tre'Quana Smithe a v závěru se ještě probil do endzóny v pozici rozehrávače univerzál Taysom Hill.

Přes vysokou porážku bude na utkání vzpomínat v dobrém Michael Thomas, jako první receiver v historii New Orleans nachytal v průběhu jedné sezony přihrávky pro víc než 1400 yardů. Saints mají nyní dva týdny volna a budou čekat na soupeře pro divizní kolo – buď Philadelphii, nebo lepšího z dvojice Dallas – Seattle.

Green Bay se rozloučilo se sezonou domácí ostudou s Detroitem, když Lions podlehlo 0:31 a utrpělo na Lambeau Field nejhorší porážku od roku 2006. Na uplynulý rok určitě rád zapomene i Aaron Rodgers, Packers s ním vyhráli jen šest zápasů a hvězdný quarterback zaznamenal "jen" 25 asistencí, což je pro něj statisticky nejhorší ročník z těch, ve kterých odehrál minimálně 10 utkání.

Výsledky 17. hracího týdne NFL:

Buffalo – Miami 42:17, Green Bay – Detroit 0:31, Houston – Jacksonville 20:3, New England – NY Jets 38:3, New Orleans – Carolina 14:33, NY Giants – Dallas 35:36, Tampa Bay – Atlanta 32:34, Baltimore – Cleveland 26:24, Kansas City – Oakland 35:3, Minnesota – Chicago 10:24, Pittsburgh – Cincinnati 16:13, Washington – Philadelphia 0:24, Denver – LA Chargers 9:23, LA Rams – San Francisco 48:32, Seattle – Arizona 27:24, Tennessee – Indianapolis 17:33.

Konference AFC: 1. Kansas City (12 vítězství - 4 porážky), 2. New England (11-5), 3. Houston (11-5), 4. Baltimore (10-6), 5. LA Chargers (12-4), 6. Indianapolis (10-6)

Konference NFC: 1. New Orleans (13-3), 2. LA Rams (13-3), 3. Chicago (12-4), 4. Dallas (10-6), 5. Seattle (10-6), 6. Philadelphia (9-7).

Dvojice pro první kolo play-off: Houston – Indianapolis, Dallas – Seattle, Baltimore – LA Chargers, Chicago – Philadelphia.

Pozn.: Na prvních čtyřech místech v konferencích jsou vítězové jednotlivých divizí.

Zdroj
ESPN, TSN, nfl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články