Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Domácí sezona amerického fotbalu začne v sobotu, hrát budou i Prague Lions

Česká liga amerického fotbalu začíná už v sobotu. Jako první se utkají Přerov Mammoths a Vysočina Gladiators, a to před kamerami České televize. Minulý ročník soutěže zůstal nedohraný, letos bude o postup do Czech Bowlu bojovat pět týmů včetně Prague Lions.

Utkání Prague Lions - Ostrava Steelers
zdroj: caaf.cz autor: Martin Tajč

Favority 28. ročníku nejvyšší domácí soutěže, jež neměla za minulou sezonu poprvé v historii od roku 1994 vítěze, budou týmy Vysočiny, Ostrava Steelers a po návratu také Prague Lions. Mistři z roku 2019, kdy dobyli pátý titul, se loni nepřihlásili právě kvůli obavám z koronaviru. Podle papírových předpokladů by ale měli mít právě oni největší naděje na další primát.

Zbývajícím účastníkem jsou Brno Alligators. Ve hře jsou v další nestandardní sezoně jen dvě postupové pozice. "Kittfort liga sice nemá obvyklý počet osmi účastníků, což však na druhou stranu zvyšuje atraktivitu zápasů základní části. Každý zápas bude důležitý v postupových scénářích a máme tu tři velmi ambiciózní týmy," uvedl PR manažer České asociace amerického fotbalu Radim Kroulík.

Mammoths s Gladiators se utkají v sobotu od 11 hodin před televizními kamerami ČT sport, hned v neděli od 16 hodin pak dojde na reprízu posledního Czech Bowlu a duel Steelers s Lions. Celek z metropole čeká po dlouhé odmlce soutěžní zápas po více než 700 dnech. Podle všeho jsou však Lions dobře připravení.

I v této sezoně je povede dlouholetý hlavní trenér Zach Harrod a trenérský tým opět doplní ze zámoří Dan Disch, který u Lions působil v mistrovské sezoně 2019. Klíčovou pozici quarterbacka bude letos zastávat Shazzon Mumphrey. A jeho cíl je jasný. "Chci pomoct k obhajobě titulu," ujistil Mumphrey.

O velkou motivaci mají postaráno i Steelers, kteří v letech 2017 až 2019 hráli pokaždé finálový zápas, ale na dosud jediný titul z roku 1997 se jim navázat nepodařilo. Letos to budou mít dost možná o to složitější, že přišli o hlavního útočného tahouna Dominika Dvorského, jenž v loňské sezoně ovládl anketu o Hráče roku.

Základní část zahrnuje osm kol a bude finišovat koncem srpna. Každý z týmů se představí šestkrát. Czech Bowl, do něhož postoupí dva nejlepší celky dlouhodobé fáze, je naplánován na druhý zářijový víkend.

První kolo na obrazovkách ČT:

Sobota 10. 7. od 11:00: Přerov Mammoths - Vysočina Gladiators

Neděle 11. 7. od 16:00: Steelers - Lions

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články