Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Dělejte vše na 111 %, říká trenér amerického fotbalu hráčům Lions

Praha – Týmu amerického fotbalu Prague Lions z hlavního města šéfuje Američan. Zach Harrod není ale jenom hlavním trenérem, který určuje taktiku před zápasem nebo koučuje hráče v jeho průběhu či na tréninku. Je i mentorem, který stojí na stejné urovni jako hráči a učí je myslet pozitivně i mimo hřiště. Jak to dělá, prozradil v Profilu ČT 24.

Prague Lions
zdroj: ČT 24 autor: Lukáš Machala

Když přišel před šesti lety do Česka na dvouletou stáž, od všech sportovců, které potkal, slýchal: "Jsem Čech a jsem ateista." To ho překvapilo. "Já ale mám rád výzvy. Proto jsem se rozhodl v Čechách pracovat pro křesťanskou organizaci. Ta teď možná sdružuje nejvíc ateistů na světě," popsal v češtině s mírným americkým přízvukem Harrod, jenž chtěl původně studovat filmovou tvorbu a stát se druhým Stevenem Spielbergem. Jeho životní cesta ho ale nakonec dovedla do Česka.

Americký sport číslo jedna se v Česku zabydlel už dříve. Momentálně existuje jednadvacet mužských týmů a dva ženské. Prague Lions pod vedením Harroda vyhráli třikrát juniorskou ligu v posledních čtyřech letech. "Chci po hráčích, aby vše dělali, jak u nás říkáme, na stojedenáct procent. Na hřišti i mimo něj. To nás dělá pořád lepšími," řekl Harrod.

Své zkušenosti předával i členům národního týmu dospělých, kde působil dva roky. Na starost měl ofenzivní činnost. "Pracovat s větším množstvím hráčům i z jiných týmů mi dělalo velkou radost. Propojení fotbalu juniorského a seniorského mě bavilo a myslím, že jsme to tady posunuli o kus dál," uvedl Harrod, který na hřišti upřednostňuje češtinu před angličtinou. "Některé výrazy jako quarterback (hlavní pozice na útok) ale samozřejmě nepřekládáme," vysvětlil.

Všichni v Prague Lions se věnují i charitativní činnosti. V probíhající zimě navštívili pražskou nemocnici v Motole, kde členové týmu předávali dárky dětem trpícím rakovinou. "To je ten náš pozitivní vliv, který bychom chtěli šířit i mimo hřiště," uzavřel Američan.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články