Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Česká liga amerického fotbalu odstartuje v červenci

Americký fotbal se na tuzemské trávníky vrátí 10. července, kdy začne nejvyšší liga mužů. Rozhodla o tom Rada České asociace amerického fotbalu, která soutěže řídí.

Utkání Prague Lions - Ostrava Steelers
zdroj: caaf.cz autor: Martin Tajč

Obvyklý start na přelomu března a dubna nebyl stejně jako loni možný kvůli pandemii koronaviru. V loňské sezoně začala soutěž až v polovině srpna. Tentokrát odstartuje o měsíc dříve. "Kluby se zástupci v nejvyšší lize si přály dřívější začátek, aby organizačně zvládly také podzimní soutěže vyhrazené pro mládež," vysvětlil PR manažer České asociace amerického fotbalu Radim Kroulík.

O složení a formátu nejvyšší ligy bude jasno až 6. června, kdy končí přihlašování týmů. Podle Kroulíka není jisté, v kolika mužstvech se odehraje. "Ani před pandemií nebylo jednoduché udržet konkurenceschopný tým čítající někdy i více než 50 hráčů s posilami ze zahraničí. Není tak vyloučeno, že na některé kluby dopadla krize více a nebudou schopny tým k letošnímu ročníku postavit.”

V loňském ročníku se nejvyšší liga mužů kvůli zhoršující se pandemii v Česku nestihla dohrát a byla ukončena po základní části - zbývající play-off včetně Czech Bowlu se neuskutečnilo.

Soutěž proloží reprezentace

Nejvyšší liga vyvrcholí druhý víkend v září finálovým Czech Bowlem, do kterého postoupí dvě nejlepší mužstva ze základní části. V průběhu ligy budou zároveň reprezentační pauzy na přípravu a zápas v rámci mistrovství Evropy, jenž národní tým odehraje doma proti Rusku.

V polovině srpna se k nejvyšší lize připojí také nižší ligy. Podzimní část roku pak bude tradičně patřit soutěži žen a mládeži. Letošní soutěžní rok amerického fotbalu uzavře ženská reprezentace bezkontaktního flag fotbalu, kterou v prosinci čeká Mistrovství světa v Izraeli.

Zdroj
caaf.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články