Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Brady po famózním obratu marně hledal dres. Jsi nejlepší v historii, vyslechl si

Jestli ještě někdo čekal na pořádný důkaz, že Tom Brady je nejlepší quarterback historie NFL, dostal ho během 51. Super Bowlu. Devětatřicetiletá hvězda fantastickým výkonem dotáhla New England Patriots k obratu proti Atlantě, který vyvrcholil nebývalým triumfem v prodloužení. Legenda amerického fotbalu si během galapředstavení připsala hned několik rekordů a po zápase mohla slavit a užívat si. Tedy až na incident s dresem.

Tom Brady s trofejí pro vítěze Super Bowlu
zdroj: REUTERS autor: Kirby Lee

Všichni kolem něj se stále radovali a objímali. Jen on chodil po kabině a se zasmušilým výrazem se ptal spoluhráčů a novinářů: "Nevíte, kde je můj vítězný dres?" Tom Brady během vítězného křepčení totiž zjistil, že mu trikot, s nímž pár chvil předtím vybojoval další triumf v Super Bowlu, někam zmizel.

Do "záchranné akce" se v ten moment pustili v kabině všichni a Brady si postěžoval i majiteli Patriots Robertu Kraftovi. Nic to ale nebylo platné. Ať se snažili sebevíc, dres se jim najít nepodařilo. Nakonec tak musel konstatovat, že ho asi brzy uvidí v některé aukci na internetu.

Tento moment byl však jediným, který Bradymu během posledních hodin přinesl nějaký důvod k zármutku. Letošní vyvrcholení sezony NFL lze totiž bez ostychu označit za zápas devětatřicetiletého quarterbacka New Englandu.

Brady v dechberoucí bitvě proti Atlantě předváděl velké věci, které lze krásně vidět v číslech. Rodák z Kalifornie zkompletoval 43 pasů, které znamenaly zisk 466 yardů. V obou případech jde o nový rekord Super Bowlu. Jeho příhravky navíc přinesly přímo i dva touchdowny, za což si po závěru dramatu vysloužil cenu pro hráče utkání. To se mu povedlo jako prvnímu hráči historie už počtvrté.

Aby zápisů ze strany Bradyho nebylo málo, díky triumfu se stal prvním quarterbackem a druhým hráčem dějin NFL, jenž bude mít doma pět prstenů za zisk Lombardiho trofeje. "Je to zásluha celého týmu. Nevzdali jsme se a tvrdě bojovali. Atlanta má skvělý tým a musím jí složit uznání. My jen měli možnost hrát víckrát v útoku. Kdyby kterákoli z posledních 30 rozehrávek skončila jinak, slavil by soupeř. Toto finále si budeme pomatovat do konce života," prohlásil po utkání dojatý Brady, jemuž se pravidelně po tváři koulely slzy.

Velký obrat, který se zapsal do dějin

Slova Bradyho o nezapomenutelnosti utkání jsou více než pravdivá. Finále jako toto se ještě nikdy v historii neuskutečnilo. Když během třetí čtvrtiny vedla Atlanta 28:3, Patriots věřil už asi jen ten největší optimista. Žádný tým do té doby v Super Bowlu nesmazal ztrátu větší než 10 bodů.

Jenže New England se pravidelně zapisuje do historie a velkou roli v tom hrál právě Brady. Svěřenci nyní už nejúspěšnějšího kouče NFL Billa Belichicka zásobování přesnými pasy své hvězdy začali stahovat a sérií 25 bodů v řadě zápas dotáhli do prodloužení. Mimochodem poprvé v dějinách Super Bowlu.

V něm vyhráli Patrioti los a rozjetou mašinu už nic nezastavilo. Vše završil v extra timu James White, jenž se prodral k rozhodujícímu touch downu a hráči v bílém mohli okamžitě odstartovat mohutné oslavy.

"Takhle jsme si finále ani trochu nepředstavovali. První polovina pro nás byla hrozivá. Naštěstí jsme se v té druhé probrali. Byl to skvělý a výjimečný zápas. Porazit Atlantu, když prohráváte o 25 bodů, to chce pořádnou dávku psychické odolnosti," řekl Brady.

Nejlepší v historii vyhrál pro nemocnou maminku

Právě na něj směřovala při závěrečných oslavách největší pozornost i největší dávka pochvalných slov, které se veskrz shodly na jednom: Tom Brady je tím nejlepším. "Byl stejný jako vždycky: V pohodě, klidný a soustředěný. Je to lídr, generál. Je nejlepší v historii, a to je konec příběhu," řekl zase po utkání receiver Danny Amendola, který v posledních deseti minutách základní hrací doby zkompletoval jeden ze dvou touchdownů.

"Poslední dva roky jsem pochyboval, že Tom Brady je nejlepším v historii. Dnes to musím vzít zpět. Nechce se mi věřit, co jsem viděl. Brady mi zavřel pusu, je opravdu nejlepší v dějinách," prohlásil třeba bývalý hráč New Yorku a Atlanty a dvojnásobný šampion NFL Osi Umenyiora.

Gratulace a chválu ovšem slyšel i od lidí mimo svět amerického fotbalu. Na sociálních sítích výkon quarterbacka New Englandu vyzvihli třeba nový americký prezident Donald Trump, basketbalové hvězdy NBA LeBron James či Dwayne Wade či legenda NHL a útočník Floridy Jaromír Jágr, který na Twitteru napsal: "Všichni víme, kdo je po Ježíšovi nejoblíbenějším synem boha - Tom Brady. Neuvěřitelný zápas."

Tu nejcennější pochvalu ale Brady dostal od úplně někoho jiného. Ne tak slavného, ale o to důležitějšího. Na finále Super Bowlu totiž dorazila jeho maminka, která kvůli nespecifikované nemoci v letošní sezoně na zápase Patriots ještě nebyla.

Na rozhodující zápas se ovšem rozhodla dorazit, a mohla tak přímo na ploše slavit se svým synem další velký úspěch.

"Mluvil jsem s Tomem před zápasem v kabině a řekl jsem mu: Vyhrajeme to pro tvoji mámu. Víme, jak je pro něj důležitá. Bude si teď procházet chemoterapií a ozařováním. Bylo to skvělé, že přišla," prohlásil majitel Patriots Kraft.

A chvilky oslav s rodinou na hřišti těšily i Bradyho. "Po zápase je to vždycky strašný blázinec, takže jsme na sebe neměli moc času. Ale jsem šťastný, že tady všichni jsou, moje žena, mé děti, rodiče, sestry atd. Celý kontingent podpory," zářil veterán, jehož teď čekají velké oslavy na všech frontách.

A po nich? I přes pokročilý věk Brady končit zatím ani zdaleka neplánuje, takže je možné, že všechny letošní rekordy a čísla brzy budou jeho rukou znovu přepsány. Um, chuť a formu na to i nadále má a Patriots také.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články