Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Brady cílí na čtvrtý titul, v cestě mu stojí obhájci ze Seattlu

Glendale - Spojené státy se chystají na největší tamní sportovní událost roku. V noci na pondělí se na stadionu univerzity v Phoenixu uskuteční 49. finále ligy amerického fotbalu NFL neboli Super Bowl. Titul obhajují hráči Seattlu Seahawks, jejich finálovým soupeřem budou New England Patriots, jeden z nejúspěšnějších celků nového milénia, který od roku 2002 chyběl v play-off pouze dvakrát. A také shodou okolností poslední organizace, která dokázala před deseti lety titul obhájit.

Tom Brady
zdroj: AP autor: Stephan Savoia

Patrioti jsou ve finále už pošesté za posledních třináct let a třikrát slavili zisk titulu. Stěžejní postavou při všech úspěších týmu byl legendární quarterback Tom Brady, který má v 37 letech zřejmě poslední šanci, jak dosáhnout na čtvrté prvenství. Při předchozích dvou pokusech v letech 2008 a 2012 svou finálovou roli nezvládl a ze Super Bowlu se dvakrát radovali New York Giants.

Patriotům však bude stát v cestě nejtěžší možný soupeř. Obhájci titulu Seattle Seahawks se momentálně pyšní sérií osmi výher. Svěřenci trenéra Peta Carrolla se sice v úvodu sezony mírně trápili, ale nyní jsou už zase ve vrcholné formě. Svou sílu ukázali i v semifinále, kde s Green Bay prohrávali o poločase 0:16, přesto nakonec vyhráli 28:22 v prodloužení.

Radost fotbalistů Seattlu
zdroj: ZUMA autor: Kristyna Wentz-Graff

Seattle se bude znovu opírat zejména o nejlepší secondary obranu současné NFL, vedenou hvězdným cornerbackem Richardem Shermanem. Kolem něj jsou v takzvané "Legii zkázy" poskládané další defenzivní hvězdy Kam Chancellor, Bobby Wagner nebo nejužitečnější hráč loňského finále Malcolm Smith. Pro ofenzivně založené Patrioty s kreativním Bradym tak bude velkou výzvou tuto defenzivní lajnu překonat.

V útoku pak Seattle hodně spoléhá na kontroverzního runningbacka Marshawna Lynche, který se kromě výkonů na hřišti proslavil také odmítavými rozhovory s novináři. Především však nasbíral v základní části hned 17 touchdownů, tedy nejvíce ze všech hráčů v soutěži.

Hru pak tvoří quarterback Russell Wilson, kterému sice teprve letos končí nováčkovská smlouva, ale už nyní je řazen mezi největší hvězdy soutěže. To Patrioti se opírají spíše o hru vzduchem. Brady často spolupracuje se skvělým tight endem Robem Gronkowským či wide receivery Julianem Edelmanem a Brandonem LaFellem.

Super Bowl je ale také velkou show, která každoročně přiláká jen v USA k obrazovkám kolem 100 milionů diváků. K tomu se vážou také drahá vysílací práva a ty vůbec nejdražší reklamy, když firmy musejí platit za 30 vteřinový spot až 4,5 milionu dolarů. I letos pak zápas doprovodí vystoupení hudebních hvězd. Národní hymnu na úvod zazpívá herečka a muzikálová diva Idina Menzelová, o poločase pak bude publikum bavit zpěvačka Kate Perry ve spolupráci s rockerem Lennym Kravitzem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články