Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Bitter Sweet Symphony pro Jets. První výhra po roce je nejspíš připraví o jedničku draftu

Jste nejslabším týmem v lize, prohráváte jeden zápas za druhým a všem jste pro smích. Že to nemůže být horší? Ale ano, paradoxně stačí jednou vyhrát. New York Jets si sice připsali šokující vítězství na hřišti silných Los Angeles Rams, ovšem cenu za to nejspíš zaplatí obrovskou. "Gang Green" totiž kvůli tomu přišel o právo první volby v jarním draftu, jehož hlavním tahákem měl být Trevor Lawrence. Quarterback Clemsonu je podle mnohých expertů generačním talentem a hlavně hráčem s potenciálem změnit směřování klubu na celou dekádu.

Radost hráčů New York Jets
zdroj: USA Today Sports autor: Kirby Lee

Fanoušci Jets se probudili s těžkou kocovinou. V zoufalé sezoně, ve které jejich tým střídal potupné debakly a dobře rozehrané, leč nakonec nepochopitelně ztracené zápasy, byl právě draft Lawrence jednou z mála věcí, které dávaly naději. Zázračný mladík ve své nováčkovské sezoně vyhrál s Clemsonem univerzitní šampionát a ve třech sezonách v NCAA prohrál jediný zápas.

Soutěže, ve kterých výsledky v sezoně determinují pořadí na draftu a šanci na zisk nejlepších mladých prospektů, jsou v tomhle trochu kruté. Skoro nikoho tak nezajímá nejlepší zápas quarterbacka Sama Darnolda v sezoně, další touchdown nezničitelného veterána Franka Gora nebo vzepjetí jindy podprůměrné obrany, která udržela favorizované Rams na pouhých 300 yardech.

Jets jako teprve druhý tým v historii dokázali získat první výhru v sezoně proti soupeři, který do té doby vyhrál víc než osm zápasů, navíc na jeho hřišti. Jenže pokud se ve dvou zbývajících týdnech nic neočekávaného nestane, jedničku draftu bude volit Jacksonville. Jaguars mají totiž také jednu výhru, před Jets je ale posouvá doprovodné kritérium v podobě síly soupeřů v sezoně.

Jistotu play-off získaly dva zápasy před koncem další dva týmy. Buffalo stvrdilo své prvenství v AFC East po dlouhých 25 letech zásluhou drtivé výhry 48:19 v Denveru. Bills znovu excelovali v obraně a Josh Allen posouval svůj útok po hřišti takovým způsobem, že o vítězi nebylo prakticky od začátku pochyb. Allen zaznamenal dvě asistence a dvakrát do endzóny doběhl sám. Navíc v sezoně přihrál na touchdown třinácti různým spoluhráčům, čímž vyrovnal rekord soutěže.

Poosmé z posledních devíti sezon si ve vyřazovací části zahraje Seattle. Seahawks další překvapení na svůj úkor od týmu z NFC East nedopustili a ve Washingtonu zvítězili zejména díky výborné běhové hře 20:15. "Teamers" se probudili až ve čtvrté čtvrtině a dvěma touchdowny zdramatizovali závěr, v posledním drivu domácích ale Seahawks podržela v rozhodující chvíli obrana. Seattle má na čele NFC West náskok jedné výhry nad Rams. Washington má situaci na východě přes porážku stále ve svých rukou, neboť neuspěli ani Giants proti Clevelandu (6:20).

V největším taháku víkendu dokázali New Orleans Saints Patricka Mahomese zpomalit, nikoliv však zastavit. Chiefs vyhráli ve městě jazzu 32:29 a jsou na nejlepší cestě za vítězstvím v konferenci. Domácím se sice vrátil do sestavy Drew Brees, v zápase byl ale veterán po zranění žeber pro svůj tým spíš přítěží. Než na začátku druhé čtvrtiny zkompletoval první přihrávku krátkým shozem na Alvina Kamaru, vedli hosté v Metrodome 14:0 a domácí Saints se nedostali k jedinému prvnímu downu.

Domácí ofenziva se bez znovu zraněného Michaela Thomase pořádně nerozjela až do konce zápasu a byla to především obrana, která přes výraznou převahu Chiefs ve většině útočných statistik (včetně více než dvojnásobného času na míči) držela naděje domácích na obrat až do posledních minut. V závěru se ale nechal po potyčce s protihráčem za úder pěstí hloupě vyloučit elitní end Cameron Jordan a Kansas už si závěrečnou dvouminutovku pohlídal.

Poslední krůček k postupu zbývá Tampě. Buccaneers sice prohrávali v Atlantě v poločase 0:17, přesto ještě dokázali uspět. Pro Toma Bradyho to byl čtvrtý takový zápas v kariéře a podruhé se mu velký obrat povedl proti Falcons. Ten první před čtyřmi lety v Super Bowlu, kde Atlanta vedla dokonce o 25 bodů, stojí na začátku úpadku celku z Georgie v posledních sezonách, které navíc lemuje řada podobných nepochopitelných výpadků v závěrech utkání.

Ryan Tannehill jako první quarterback Titans dokázal v jednom utkání dvakrát skórovat a na další tři touchdowny přihrát. Tennessee se proti Detroitu navíc mohlo znovu opřít o nezastavitelného Derricka Henryho (147 yardů a touchdown) a po vítězství 46:25 se Titáni udrželi v AFC South před Indianapolis, které si poradilo s Houstonem. O prvenství v této divizi se pravděpodobně rozhodne v příštím týdnu, kdy oba rivaly čekají těžké venkovní zápasy. Titans míří na Lambeau Field, "hříbata" zas do Pittsburghu.

Z postupové hry v AFC už reálně vypadlo Las Vegas domácí prohrou v prodloužení s Chargers, na čtyři místenky ale dál zůstává pět uchazečů, které dělí jediná výhra. Rozhodovat se bude nejspíš na dálku mezi Miami a Baltimorem, kterému hraje do karet lehký los. Ravens doma smetli Jacksonville 40:14 i díky prvnímu touchdownu po třech letech v podání Deze Bryanta. Dlouholetá opora Dallasu se už pomalu smiřovala s koncem kariéry, když dostala ještě jednu šanci v Baltimoru a mohla by být nečekaným trumfem Ravens pro play-off.

Po jedenácti účastech za sebou se tentokrát vyřazovací boje nebudou týkat New Englandu. Patriots v Miami skórovali jen z kopů z pole a Bill Belichick se svým týmem po dlouhých sedmi letech prohrál zápas s nováčkem na pozici quarterbacka. Tua Tagovailoa podal v dresu Dolphins jistý výkon a dvěma krátkými běhy dokázal skórovat, třetí touchdown přidal další nováček, running back Salvon Ahmed. Miami drží sedmou pozici před Baltimorem díky lepší bilanci zápasů v rámci konference, v posledním týdnu ho ale čeká těžký zápas na hřišti Buffala.

Na velkou výměnu to vypadá ve Philadelphii. Jalen Hurts naznačil své možnosti už při nečekané výhře nad New Orleans, teď mladý quarterback Eagles zazářil v Arizoně. Jeho 400 kombinovaných yardů, tři asistence a běhový touchdown sice na výhru nad Cardinals nestačily, ofenziva Philadelphie ale vypadá s novým lídrem mnohem živěji a efektivněji než s trápícím se Carsonem Wentzem. Ten už ale avizoval, že se s rolí náhradníka nesmíří, a pokud si nedokáže vybojovat svoji pozici zpět, požádá o výměnu.

Výsledky 15. hracího týdne NFL:

Las Vegas - LA Chargers 27:30 po prodloužení, Denver - Buffalo 19:48, Green Bay - Carolina 24:16, Washington - Seattle 15:20, Tennessee - Detroit 46:25, Minnesota - Chicago 27:33, Miami - New England 22:12, Indianapolis - Houston 27:20, Dallas - San Francisco 41:33, Baltimore - Jacksonville 40:14, Atlanta - Tama Bay 27:31, LA Rams - NY Jets 20:23, Arizona - Philadelphia 33:26, New Orleans - Kansas City 29:32, NY Giants - Cleveland 6:20.

Konference AFC: 1. KANSAS CITY (13-1), 2. PITTSBURGH (11-2), 3. BUFFALO (11-3), 4. Tennessee, 5. Cleveland, 6. Indianapolis (všichni 10-4), 7. Miami a Baltimore (oba 9-5)

Konference NFC: 1. GREEN BAY (11-3), 2. NEW ORLEANS, 3. SEATTLE (oba 10-4), 4. Washington (6-8)*, 5. LA Rams, 6. Tampa Bay (oba 9-5), 7. Arizona (8-6)

*Na prvních čtyřech místech v konferencích jsou vedoucí týmy jednotlivých divizí. Celky označené VERZÁLKAMI mají jistý postup do play-off.

Zdroj
Bleacher Report, ESPN, nfl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články