Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Americký fotbal v Česku začal ligu, alespoň virtuální

Kvůli koronaviru byl odložen také start tuzemské ligy amerického fotbalu. Týmy tak budou soupeřit alespoň v prvním ročníku virtuální ligy a americký fotbal se tak dostane do prostředí esportu. V Paddock elize se utká deset týmů a první zápasy odstartovaly už v tomto týdnu.

Domácí americký fotbal
zdroj: ČAAF autor: Martin Tajč

Budou opět vládnout Prague Lions nebo titul po hodně dlouhé době získá tým Ostrava Steelers? Či snad opět překvapí progresivní nováček Vysočina Gladiators? Odpovědi na tyto otázky na nějakou dobu uvázly, kvůli pandemii nemohou hráči vyběhnout proti sobě na hřišti. A tak si alespoň zahrají na dálku.

"Týmy ve virtuální Paddock elize budou reprezentovat skuteční hráči. Ve tříčlenných týmech musí být vždy alespoň dva," popsal formát soutěže Radim Kroulík, místopředseda České asociace amerického fotbalu.

Simulace amerického fotbalu vychází ze hry Madden NFL 20, která je velmi populární. "Často bývá prvním kontaktem teenagerů s americkým fotbalem. Mezi aktivními hráči bychom našli spoustu příkladů, kdy je k našemu sportu dovedl právě Madden," doplnil Kroulík. Do Paddock eligy se zapojilo celkem 10 týmů, které byly rozděleny do dvou skupin (východ a západ). V základní části se odehraje pět utkání, po vzájemných duelech se vyzve ještě jeden tým z druhé skupiny. Dva nejlepší celky postoupí do semifinále.

Zápas vypadá tak, že proti sobě nastoupí tři hráči ve třech duelech. Střetnou se tak týmy, které by se na hřišti nikdy nepotkaly. "Většinu ligy tvoří týmy z nejvyšší Paddock ligy, včetně úřadujících mistrů Prague Lions. K nim se připojí třeba i Litvínov Hunters, kteří měli v té skutečné soutěži hrát ve 3. lize," vysvětlil Kroulík. Na odehrání všech třech duelů mají týmy maximálně týden.

Včera se už rozehrály první zápasy, v nich například po dvou duelech zatím hrají Přerov Mammoths s Ostrava Steelers nerozhodně 1:1. To Ústí nad Labem Blades vyhráli proti Příbram Bobcat první duel. "Zájem fanoušků o streamované přenosy nás překvapil a předčil naše očekávání. Lidi se zajímají o rozpis, pravidla, sestřihy a chtějí dopředu dát vědět, kdy jednotlivé duely budou probíhat," dodal Kroulík z České asociace amerického fotbalu, která eligu pořádá.

Bude virtuální liga pouze jednorázovou výplní do doby, než se rozeběhnou soutěže na hřištích? To zatím není jisté. "Po skončení prvního ročníku si to vyhodnotíme. Esport je vzrůstající fenomén a máme štěstí, že americký fotbal má kvalitně zpracovanou simulaci s již bohatou tradicí. Může to být pro nás cesta, jak oslovit mládež a kromě esportu ji přivést i k tomu skutečnému americkému fotbalu," uzavřel Kroulík.

Zdroj
ČT sport, ČAAF

Hlavní zprávy

Nejčtenější články