Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Americké finále, jak má být. Legendární Manning potáhne Denver proti suverénní Carolině

New York - Jeden z nejlepších hráčů amerického fotbalu v historii Peyton Manning má šanci rozloučit se s kariérou ziskem Super Bowlu. Do finále zámořské ligy NFL dovedl Denver po semifinálovém vítězství 20:18 nad New England Patriots s jiným hvězdným quarterbackem Tomem Bradym. O titul se Broncos utkají s Carolinou, která jasně přehrála Arizonu 49:15. A Manning bude v neděli 7. února zřejmě nejsledovanější postavou finále. Čeká ho zlaté finále kariéry?

Peyton Manning
zdroj: ČTK/AP

Legendární devětatřicetiletý quarterback Manning zřejmě plánuje konec kariéry, byť oficiální potvrzení zatím odmítá. Ale dá se vymyslet lepší příležitost? V semifinále velkou měrou pomohl Broncos k postupu přes New England Patriots do již osmého Super Bowlu, sám si ho zahraje počtvrté. A přestože v sezoně vynechal hned šest z 16 zápasů, nyní naplno všem ukázal, že je i ve svých letech jedním z nejlepších hráčů amerického fotbalu.

Důležité také bude, jak bude Denveru fungovat hra po zemi přes C. J. Andersona. Při přihrávkách vzduchem Manning nejvíce spoléhá na Demaryiuse Thomase a Owena Danielse. Ze všeho nejvíce se však Denver musí spolehnout na svou silnou obranu v poli, kde má hned několik hvězd: DeMarcuse Warea, Aqiba Taliba, T. J. Warda, Chrise Harrise či Vona Millera, který se stal hlavní hvězdou semifinále s New Englands Patriots.

Finále nabídne velký souboj Manninga s quarterbackem Caroliny Camem Newtonem. O třináct let mladší hráč bude pro denverského nestora výzvou z jiné generace. Navíc Panteři hrají letos v obdivuhodné formě. Ze šestnácti zápasů základní části prohráli pouze jednou, Manninga a spol. tedy čeká velmi těžká práce.

Roli favorita navíc Carolina potvrdila i v semifinále play-off jednoznačným vítězstvím. A to i díky skvělé obraně, která donutila soupeře k sedmi ztrátám míče. Newton byl ke všemu ústřední postavou, nahrál na dva touchdowny a pro další dva si sám doběhl.

Pro Carolinu je o motivaci navíc, že dosud na titul čekala marně. Do finále se dostala dosud jen v roce 2003, tehdy však prohrála s New Englandem. Titul z jejího kádru mají jen dva hráči Roman Harper a Ed Dickson.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio 6: USA zažije jubilejní Super Bowl
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články