Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

USA vyměnil za Česko. Teď chce syn gymnastické legendy Jessen zabojovat o OH

Praha – Teprve na konci února dostal souhlas, že může reprezentovat Česko. Od té doby ale už začal naplno ukazovat svůj potenciál. Teprve devatenáctiletý David Jessen, syn slavné gymnastky Hany Říčné, jako jediný Čech prošel do dodatečné kvalifikace o olympijské hry 2016, kde se pokusí vybojovat letenku do Brazílie.

Český gymnasta David Jessen
zdroj: ČTK/AP autor: Matthias Schrader

S českou gymnastikou se dříve pojily velké úspěchy, a to zejména mezi ženami. Jména jako Eva Bosáková či Věra Čáslavská toho budiž důkazem. Na olympijské hry v Rio de Janeiru 2016 však poprvé v historii žádná česká reprezentantka nevyrazí a poslední nadějí je Jessen.

Rodák z Brna, který dlouhodobě žije v americké Pensylvánii, přitom několik let v mládežnických kategoriích reprezentoval USA, ale v únoru tohoto roku se mu podařilo díky dvojímu občanství domluvit působení u českého týmu, kde hned začal ukazovat, že upadající česká gymnastika by v něm mohla najít velkou naději.

Na mistrovství Evropy byl třiatřicátý a na nedávno skončeném světovém šampionátu obsadil v šestiboji padesátou příčku, díky čemuž si zajistil účast v dubnové kvalifikaci o olympijské hry, která se bude konat v Riu.

"S mistrovstvím světa jsem velmi spokojen. Byl to můj první světový šampionát. Za padesáté místo jsem rád. Před závody byl na mě velký tlak, ale říkal jsem si, že to musím udělat jako každý den v tělocvičně, což se povedlo. Vyšlo mi všech šest sestav bez pádu, což je dobře. prozradil Jessen, jehož matkou je Hana Říčná, která v osmdesátých letech na mistrovství světa získala dvě medaile.

A právě jedna z velkých postav české gymnastiky patří k hlavním vzorům Jessena, jenž přiznává, že s matkou stále řeší, co v závodech udělat lépe. "Ano, často mi radí. Říkala mi například, že ona se gymnastikou bavila a já si ji mám užívat také," řekl.

Rady Říčné mu přišly vhod, jelikož na mistrovství světa se vešel do padesátky, která zabojuje o Rio. Na kvalifikaci se gymnasta, jehož na podzim čeká nástup na slavnou vysokou školu ve Stanfordu, bude připravovat v zámoří pod vedením běloruského trenéra. Do Česka, kde je jeho základnou Brno, tak nějakou dobu nezavítá.

"I když podmínky v Americe a v Česku jsou v podstatě stejné, v Americe mám osobního trenéra, takže budu většinu času tam. Z USA rovněž pojedu na závěrečné kvalifikační závody," dodal Jessen.

Je nám líto, video expirovalo.
Host SZ: Gymnasta Jessen si chválil MS a tajně doufá v Rio
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články