Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Clarke je v kayakcrossu opět zlatý, Krejčí byl diskvalifikován a vinil soupeře ze simulování

Zlata z mistrovství světa v kayakcrossu berou domácí závodníci. Potřetí se v této disciplíně raduje z triumfu fenomenální Joseph Clarke. Mezi ženami dominovala navíc Kimberley Woodsová. Čechům se nedařilo. Z kvalifikace postoupili jen Tereza Fišerová a Jakub Krejčí. Fišerová pak první vyřazovací jízdu pokazila, Krejčí byl diskvalifikován za nepovolený kontakt. V cíli byl hodně rozladěn a podezíral soupeře ze simulování.

Je nám líto, video expirovalo.
Finále kayakcrossu žen i mužů na MS

Clarke na šampionátu zářil, v sobotu neměl na kajaku konkurenci. Woodsová přidala nejcennější kov ke stříbru, které získala za krajankou Mallory Franklinovou mezi kanoistkami.

Fišerová v první vyřazovací jízdě dobře odstartovala, ale pak několikrát zaváhala a skončila třetí za Švýcarkou Alenou Marxovou a Rakušankou Viktorií Wolffhardtovou. "Bohužel těch chyb tam bylo hodně. Asi jsem to úplně moc nezvládla. Myslím si, že tam byly prostory, kde jsem mohla zareagovat líp," litovala.

Doufala, že si v závěrečném dni šampionátu ve své oblíbené disciplíně spraví chuť po vyřazení v kvalifikaci kajaku a nezdaru v semifinále kanoistek. To se nepovedlo. "Nevím, co si z tohoto mistrovství odnést. Připravená jsem byla dobře, ale ty výsledky zdaleka nebyly takové, jaké jsem si představovala," posteskla si.

Před branami čtvrtfinále skončil i předloňský mistr Evropy do 23 let Krejčí. Ten se v cíli radoval z postupu ze druhého místa, ale pak se dozvěděl, že jeho kontakt s Polákem Tadeuszem Kuchnem rozhodčí dodatečně vyhodnotili jako příliš agresivní.

"Počítal jsem s tím, že ten Polák pojede za Italem do levé brány. Doufal jsem, že pojedu sám do té pravé. Pak mě tam odstavil a jel jsem hned za ním. Pak nastávaly další podobné branky, kde jsem se ho držel, on zpomaloval. Já jsem do něj zezadu najel, za to jsem dostal 'faul'. Nevím, co jsem měl udělat jinak," kroutil hlavou jednadvacetiletý český reprezentant, na jehož úkor polský slalomář postoupil do dalšího kola.

Krejčí byl hodně rozladěn. "Byla to shoda náhod, že se mu to z lodě odrazilo dozadu do helmy, a on tam simuloval, jako kdybych mu přelomil obratle. Po jízdě jsem se ním bavil, jestli je v pohodě, a on řekl, že ne, a držel se tam za hlavu. Přitom ten kontakt tam byl podle mě minimální. To, že někdo někoho trošku bouchne, k tomu sportu podle mě patří. Mrzí mě, jak to dopadlo," litoval český závodník.

Byl by nerad, kdyby se simulování v kayakcrossu rozmohlo. "Přijde mi to dost nesportovní a naprosto zbytečné, k našemu sportu to vůbec nepatří. To, že je to kontaktní disciplína, o tom každý ví. A jestli pak rozhodčí na to budou brát nějaký ohled, těžko říct. Možná by se mohlo zavést do pravidel, že za to může být zase on diskvalifikovaný nebo tak něco," řekl Krejčí.

Už v kvalifikaci skončili zbývající čeští reprezentanti včetně medailistů z Evropských her Ondřeje Tunky a Víta Přindiše.

Výsledky kayakcrossu na MS ve vodním slalomu

Muži: 1. Clarke (Brit.), 2. Neveu (Fr.), 3. Dougoud (Švýc.), 4. Renia, ...Krejčí vyřazen v osmifinále, Tunka, Přindiš, Rohan (všichni ČR) vyřazeni v kvalifikaci.

Ženy: 1. Woodsová (Brit.), 2. Prigentová (Fr.), 3. Terčeljová (Slovin.), 4. Vuittonová (Fr.), ...Fišerová vyřazena v osmifinále, Hilgertová, Kneblová, Vojtová (všechny ČR) vyřazeny v kvalifikaci.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články