Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Rohana dělily od medaile na MS pouhé tři setiny. Kanoisté vyjeli v obou kategoriích olympiádu

Titěrný rozdíl tří setin sekundy zůstal mezi Lukášem Rohanem a bronzem. Na mistrovství světa ve vodním slalomu v Londýně zůstal těsně mimo pódium, Václav Chaloupka byl šestý. Zlato vybojoval Slovinec Benjamin Savšek. Gabriela Satková po chybách ve své finálové jízdě obdržela padesátisekundovou penalizaci a obsadila deváté místo. Titul má Britka Mallory Franklinová. Terezy Fišerová a Kneblová po nepovedených jízdách v semifinále nepostoupily. Čeští finalisté však zajistili v obou kategoriích kvótu pro olympijské hry v Paříži.

Stříbrný olympijský medailista Rohan odstartoval do finále jako sedmý a po bezchybné jízdě se zařadil na průběžné třetí místo o 35 setin za Francouze Nicolase Gestina a těsně za Itala Paola Ceccona.

Obhájce titulu Němec Sideris Tasiadis ani Slovinec Luka Božič se nevyvarovali chyb a osmadvacetiletého českého reprezentanta neohrozili. Poslední muž na startu Savšek ale naplnil roli favorita a po vítězství s náskokem více než sekundy navázal na triumf z roku 2017 i olympijské prvenství z Tokia.

I čtvrté místo je pro Rohana jednoznačně nejlepším výsledkem v sezoně, v níž se mu příliš nedařilo. "Je to teda hodně hořkosladké být tři setiny za medailí. Na druhou stranu já se směju a rozhodně nechci plakat, protože jsem fakt spokojený s tím, co jsem tady předváděl po celou dobu toho mistrovství světa. Jel jsem tady pět čistých, super jízd. Budu si odsud odvážet nejenom dobrý zážitek, ale také ten pocit, že ještě nepatřím do starého železa a že to tam furt je," řekl osmadvacetiletý rodák z Mělníka.

Chaloupka jako jeden ze sedmi finalistů zvládl finálovou jízdu čistě, čas mu stačil na šesté místo. "Je to trošku hořké. Ve finálové jízdě byla, myslím, velmi slušná ta první půlka. Pak jsem tam udělal dvě drobné chybičky na esíčku a dole v přejezdu. Jsem hrdý na to, že jsem to finále mohl jet. Mohl jsem jet samozřejmě líp, ale beru to s pokorou," zhodnotil svůj výkon.

Do finále prošla z kanoistek pouze Satková

Satková neprojela 19. branku a nepovedlo se jí navázat na bronz z roku 2021. Zaváhala už na začátku trati a pak riskovala. "Snažila jsem se to zachránit a myslím si, že se mi to jakž takž dařilo, než jsem potom začala šťouchat brány. Já si myslím, že to bylo tím, že jsem se to snažila urychlit. Věděla jsem, že ta ztráta byla velká, a snažila jsem se to dohnat. Holt to nevyšlo," litovala. O padesátisekundové penalizaci věděla okamžitě. "Byla jsem tam blbě. Strašně jsem se to snažila zkrátit. Myslela jsem, že to hezky projedu hodně rychle, ale tady je to vždycky na milimetry a tentokrát to bylo trošku proti mě," dodala.

Tereza Fišerová, která má z mistrovství světa stříbro a bronz, se do finále C1 na světovém šampionátu potřetí za sebou nedostala. Na kanálu v Lee Valley doplatila v semifinálové jízdě na čtyři doteky branek a obsadila 17. místo. Šanci spravit si chuť bude mít v nedělním kayakcrossu. Semifinálovou jízdu pokazila Kneblová, která skončila s velkou ztrátou třicátá.

Franklinová se radovala z titulu znovu po šesti letech. Úspěch domácích kanoistek umocnila druhým místem Kimberley Woodsová. Čtyřnásobná mistryně světa v této kategorii Australanka Jessica Foxová se musela spokojit s bronzem. Devětadvacetiletá hvězda rozšířila svoji úctyhodnou sbírku ze světových šampionátů o 21. medaili.

Mistrovství světa ve vodním slalomu v Londýně:

C1:

Muži: 1. Savšek (Slovin.) 97,40 (0 trest. sekund), 2. Gestin (Fr.) -1,18 (0), 3. Geccon (It.) -1,50 (0), 4. Rohan -1,53, ...6. Chaloupka (oba ČR) -3,08.

Ženy: 1. Franklinová 108,05 (0), 2. Woodsová (obě Brit.) -0,42 (0), 3. J. Foxová (Austr.) -0,89 (2), ...9. G. Satková -57,59 (54), v semifinále 17. Fišerová, 30. Kneblová (všechny ČR).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články