Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Prskavec je vicemistrem světa a zajistil si účast na olympijských hrách

Ve finále mistrovství světa ve vodním slalomu zajel Jiří Prskavec druhý nejlepší čas za domácím suverénem Josephem Clarkem. Kromě zisku stříbra si český kajakář zajistil i účast na olympijských hrách v Paříži. Ostatní Češi neprošli přes semifinále. Obhájce titulu Vít Přindiš zaznamenal tři šťouchy, sen o postupu do finále se nevyplnil ani vítězi kvalifikace Jakubu Krejčímu. Antonie Galušková a Amálie Hilgertová zůstaly daleko za elitní desítkou, i 20. místo Galuškové ovšem stačilo na získání olympijské kvóty pro Česko. Čtvrtý mistrovský titul mezi kajakářkami a celkově desátý individuální získala Australanka Jessica Foxová.

"Dneska to byl možná jeden z nejtěžších závodů v mé kariéře. Byl jsem asi z té sezony dost unavený. Prostě jsem se nedokázal do poslední chvíle pořádně koncentrovat," řekl vicemistr světa.

Připustil, že mu nakonec pomohlo, když na šampionátu nepostoupil z kvalifikace závodu kanoistů. "I když mě to hodně bolelo, tak ten volný den mi včera hodně prospěl. Byl jsem většinu času u nás na pokoji, odpočíval jsem. Myslím si, že to byly ty rozhodující mentální síly, které dneska hrály v můj prospěch," radoval se.

Na kanálu v Lee Valley získal druhou medaili po úterním triumfu v soutěži hlídek s Jakubem Krejčím a Vítem Přindišem. Ze světových šampionátů má už 11 cenných kovů. Před osmi lety v Londýně získal první ze dvou světových titulů, ale nemrzelo ho, že byl tentokrát druhý. "Tehdy ještě Joe nebyl zdaleka tak dobrý. Od té doby, co se vytáhl do té světové špičky, tak si myslím, že ho tady nikdy nikdo neporazil. Já jsem dneska se svojí jízdou, nebo oběma těmi jízdami moc spokojený. Myslím si, že byly čisté, přesné. Zajistil jsem si olympiádu a Joe si to prostě zasloužil. Po právu je mistrem světa. Už bylo také načase," poznamenal Prskavec.

Třetím místem překvapil Maročan Mathis Súdí. Rodák z Francie odsunul ze stupňů vítězů o dvě setiny sekundy Švýcara Martina Dougouda a postaral se o historický úspěch pro africký kontinent.

Krejčí neskrýval velké zklamání

Na finále byla potřeba čistá jízda, kterou další čeští reprezentanti kromě Prskavce nepředvedli. Krejčí po vítězství v kvalifikaci obsadil se dvěma trestnými sekundami 17. příčku. "Chtěl jsem bojovat o přední příčky a být ve finále, užít si tohle mistrovství světa se vším všudy. Bylo to hrozně natěsnané na těch 95 až 97 vteřinách. Ten šťouch mě stál jedenáct míst. Kvůli tomu jsem si to nevyjel, takže velké zklamání," litoval jednadvacetiletý slalomář.

Přindiš měl dokonce tři doteky na brankách a zařadil se na 24. pozici. Nepovedla se mu ani druhá vrcholná akce sezony, ve finále chyběl i na červnových Evropských hrách. "Mrzí mě ta špatná jízda. Těch moc šťouchů, které jsem předvedl. Asi jsem si ráno špatně obrousil pádlo. Vydal jsem se do tratě a cítil jsem, jako bych měl cizí pádlo. Začal jsem na to myslet, a to byla chyba. Najednou jsem byl v každé bráně o několik centimetrů jinde, než jsem chtěl být, a z toho pramenily šťouchy, kterých tolik nedávám," řekl.

Foxová je zpátky na kajakářském trůnu

Finále kajakářek projela Foxová s více než sekundovým náskokem před Slovenkou Eliškou Mintálovou, která inkasovala rovněž dvě trestné sekundy. Foxová ziskem čtvrtého titulu na kajaku vyrovnala rekordní bilanci bývalé československé reprezentantky Ludmily Polesné Veberové z 60. let minulého století.

Foxová od začátku vedla. Její náskok se sice z úvodních 2,65 sekundy postupně ztenčoval, ale 1,13 sekundy jí zbylo. Po bronzu na kánoi a zlatu z kajakářských hlídek má z tohoto šampionátu třetí medaili a celkově na MS dvaadvacátou v kariéře. Mintálová světovým stříbrem navázala na loňský dělený evropský titul. Bronz získala Polka Klaudia Zwoliňská, která jela jako jediná z medailistek čistě, ale byla pomalejší.

Galušková si navzdory nepostupu semifinále užila. "Měla jsem trať celou pro sebe. Všichni čekali na to, až vyjedu, to bylo docela příjemné. Londýn patří k mým nejoblíbenějším tratím, ale zároveň mezi silově nejnáročnější. Já moc sílu nemám a dneska to bylo vidět, že jsem se s tím trošku trápila," řekla Galušková. Na vítězku semifinále Jessicu Foxovou z Austrálie ztratila 9,20 sekundy.

Hilgertová byla se čtyřmi trestnými sekundami ještě o 2,84 sekundy pomalejší a obsadila 22. pozici. "Na začátku trati jsem se snažila jet rychlejší stopu, což se mi vůbec nepovedlo. Pak se to projevilo na té trojce, tam jsem dala blbýho šťoucha. Střední pasáž byla dobrá, ale pak jsem udělala další velkou chybu," litovala.

Výsledky kategorie K1 na MS ve vodním slalomu

Muži: 1. Clarke (Brit.) 91,32 (0 trest. sekund), 2. Prskavec (ČR) -1,94 (0), 3. Súdí (Mar.) -2,59 (0), ...v semifinále 17. Krejčí, 24. Přindiš (oba ČR).

Ženy: 1. J. Foxová (Austr.) 103,60 (2), 2. Mintálová (SR) -1,13 (2), 3. Zwoliňská (Pol.) -1,40 (0), ...v semifinále 20. A. Galušková, 22. A. Hilgertová (obě ČR).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články