Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Euro Hockey Tour mužů 2023/2024

Krpálek na ME bleskově skončil, po technické chybě prohrál s Ertugem

Rozhodnutí odcestovat na poslední chvíli na evropský šampionát v judu Lukáši Krpálkovi úspěch nepřineslo. Dvojnásobný olympijský vítěz prohrál v Montpellier hned první zápas v kategorii nad 100 kilogramů a skončil před branami čtvrtfinále. V duelu s Turkem Munirem Ertugem doplatil na technickou chybu, po které byl diskvalifikován.

Je nám líto, video expirovalo.
Krpálek opouští ME po porážce s Turkem Ertugem

Dvacetiletý Ertug loni získal stříbro na juniorském ME v Praze, ale proti Krpálkovi byl outsiderem. Jejich souboj druhého kola dlouho žádnou bodovanou techniku nepřinesl, naopak po 68 sekundách měli oba po dvou trestech. Na začátku třetí minuty se jihlavský rodák pokusil zaútočit, ale videozáznam ho usvědčil z porušení pravidel, za které následuje diskvalifikace.

Český favorit poté neskrýval naštvání. "Cítil jsem se opravdu skvěle, připravený jsem byl výborně. To byl i důvod, proč jsem řekl, že na mistrovství Evropy budu startovat. Určitě to byl soupeř, kterého jsem měl porazit. Vím, že jsem v tomhle zápase měl vyhrát, bohužel jsem udělal chybu, za kterou jsem byl potrestán," uznal Krpálek.

Pravidlo zakazující kontakt hlavy s tatami, které má chránit zdraví judistů, je jen pár let staré. Krpálkovi pomohlo na jaře k postupu do semifinále MS, přesto s ním český obr dlouhodobě nesouhlasí. "Já bych nejraději tohle pravidlo zrušil, protože to ovlivňuje spoustu zápasů," konstatoval. Na letošním ME na stejný prohřešek doplatila i Renata Zachová.

Brzkého vyřazení litoval jihlavský rodák i proto, že se nedostal k atraktivnímu soupeři. "Hodně jsem se chystal na další souboj s Gruzíncem (Guramem) Tušišvilim, že si zopakujeme finálový zápas z olympiády. Hrozně mě to mrzí. Vím, že to na medaili mohlo být. Zápasy, které tam mohly přijít potom, byly hratelné," dodal dvaatřicetiletý český reprezentant.

Češi na ME bez jediného vítězství

Krpálek proto nenavázal na tři tituly ani na bronz, který získal při posledním startu na ME v roce 2021. Naopak teprve potřetí nepostoupil do čtvrtfinále. Naposledy vypadl v osmifinále v roce 2016 v Kazani, kdy čtvrt roku před ziskem olympijského zlata v Riu bojoval i se zraněním ramena. Jeho největším úspěchem v této sezoně zůstává světové stříbro, které získal v květnu v kategorii do 100 kilogramů.

Ve Francii zůstane tři dny rybařit. Poté bude s trenérem Petrem Lacinou probírat další program. "Rozhodně budu odlétat do Japonska na přípravný kemp. Jestli tam budu startovat na Grand Slamu, to se rozhodne v průběhu následujících dnů, možná týdnů," přiblížil Krpálek.

Česká výprava z ME odjede bez jediného vítězství. Ještě před Krpálkem v neděli vypadl v úvodním kole kategorie do 90 kilogramů olympionik David Klammert. Účastník Her v Tokiu nestačil na domácího favorita Axela Clergeta, dvojnásobného bronzového medailistu z MS.

Francouze nezastavilo ani ošetřování krvavého zranění, které musel absolvovat už po 46 sekundách boje. Po poměrně dlouhé pauze se na tatami vrátil s ovázanou hlavou a ve třetí minutě v boji na zemi zápas ukončil na ipon poté, co Klammert v beznadějné pozici vzdal.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články