Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno

Krpálek změnil názor a bude se prát na mistrovství Evropy ve Francii

Rozhodl se na poslední chvíli. Dvojnásobný olympijský vítěz v judu Lukáš Krpálek bude startovat na mistrovství Evropy. Informoval o tom český svaz. V původní nominaci, kterou před několika dny zveřejnilo vedení juda na Facebooku, slavný judista chyběl. Nakonec je mezi sedmičkou českých reprezentantů, kteří se od pátku do neděle zúčastní šampionátu v Montpellier.

Lukáš Krpálek v akci
zdroj: USA TODAY Sports autor: Robert Hanashiro

Krpálek před časem ohlásil, že evropský šampionát vynechá, protože se chtěl soustředit na turnaje, v nichž je možné získat víc bodů pro olympijskou kvalifikaci. Ale nakonec to pár dní před turnajem přehodnotil. "Zařadit start na mistrovství Evropy se Lukáš rozhodl až teď v úterý," uvedl reprezentační trenér Václav Sedmidubský.

Na ME bude třiatřicetiletý Krpálek startovat potřinácté. Zatím získal šest medailí včetně tří titulů. Při poslední účasti v roce 2021 vybojoval bronz. Prát se bude v nejtěžší váhové kategorii, ve které minulý týden na grandslamu v Abú Dhabí vypadl před branami čtvrtfinále.

Ve Spojených arabských emirátech naopak uspěla Renata Zachová, která tam minulý týden skončila pátá. Třiadvacetiletá judistka předtím skončila těsně pod stupni vítězů také na Masters v Budapešti a grandslamu v Ulánbátaru. Na ME bude v sobotu v kategorii do 63 kilogramů obhajovat pátou příčku. Ve stejné váze nastoupí Věra Zemanová, jež byla na loňském ME v Sofii pátá v kategorii do 57 kg.

Olympionik David Klammert na evropských šampionátech startuje nepřetržitě od roku 2015. Jeho nejlepším výsledkem z osmi dosavadních účastí je deváté místo z Varšavy 2017, loni prohrál v kategorii do 90 kilogramů hned úvodní zápas.

V "jednaosmdesátce" se představí několikanásobný medailista z vrcholných juniorských akcí Adam Kopecký, jenž byl v srpnu sedmý na Grand Prix v Záhřebu, a Jan Svoboda. "Určitě mezi favority nepatří, ale jejich kategorie je nesmírně vyrovnaná, a tak se budou snažit o překvapení. Jejich cílem by měla být také snaha dostat se do čtvrtfinále, kde se láme úspěch a neúspěch," řekl Sedmidubský.

Jako první z českých reprezentantů do turnaje vstoupí v pátek debutantka Tereza Bodnárová, která po tříměsíční pauze zaviněné zraněním získala v říjnu bronz na European Open v Praze.

Nominace Česka na ME v judu:

Muži: Adam Kopecký, Jan Svoboda (oba do 81 kg), David Klammert (do 90 kg), Lukáš Krpálek (nad 100 kg).

Ženy: Tereza Bodnárová (do 48 kg), Renata Zachová, Věra Zemanová (obě do 63 kg).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články