Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olymp Gala 2024 - Memoriál Dr. Miroslava Hýži

Bitva o východní Čechy pro Pardubice, postup Dynama vystřelil Mandát

Pardubice si po roce zase zahrají semifinále play-off extraligy. V pátém čtvrtfinálovém utkání porazily Hradec Králové 3:2, sérii vyhrály 4:1 na zápasy a už nyní mají jistotu bronzových medailí v případě nezdaru v souboji o postup do finále. Na soupeře si však musí ještě počkat.

Pardubický útočník Jan Mandát (vpravo) slaví s Patrikem Poulíčkem
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Posun přes regionálního rivala v historicky první vzájemné sérii play-off zařídil Jan Mandát, který rozsekl vyrovnané skóre v čase 54:24 poté, co se uvolnil mezi kruhy a propálil brankáře Hradce Lukáše Paříka, nejlepšího hráče hostů.

"Popravdě jsem vůbec nemířil. Viděl jsem tam obránce Pláňka, snažil jsem se ho obstřelit a dostat puk jakkoliv na bránu. Ani nevím, kudy jsem ten gól dal. Potom jsem jen viděl, jak se všichni radovali, a to byla totální euforie," hodnotil Mandát. "Jsem rád, že jsem týmu pomohl a postupový gól určitě potěší," dodal šťastný střelec vítězné trefy.

Hockeytown je tak zase na nohou. Pardubičtí se však nebudou chtít spokojit s případným celkovým třetím místem, které museli přijmout loni. V semifinále se střetnou v závislosti na výsledcích zbylých soubojů, určitě to ale nebude Sparta, jež prošla přes Liberec do nejlepší čtyřky vyřazovacích bojů jako první.

Postup Dynama se však nerodil lehce, přestože domácí Pardubice vedly po obratu 2:1. Hradec ale udržel ve hře Aleš Jergl, který předvedl zřejmě nejpozoruhodnější trefu v dosavadním vývoji play-off, když v pádu v pozici ležícího střelce prostřelil Romana Willa po polovině utkání.

Ve třetí třetině mohl stejný hráč překlopit zápas na stranu Hradce, ale v ideální pozici nastřelil jen tyč, čímž napodobil Richarda Pánika na druhé straně. V dresu Dynama se nejvíc činil Lukáš Sedlák, jenž měl v utkání celkem pět dobrých střeleckých příležitostí.

Skóre zápasu otevřel už po 106 sekundách hry ve dvojnásobné přesilovce Patrik Miškář z dorážky v brankovišti a na malou chvíli ztišil domácí bouřlivé publikum. Uklidňující branku na 1:1 z pohledu Dynama však ještě do první přestávky zajistil střelou na lapačku Ondřej Vála a dílčí obrat dokonal ve 26. minutě nekrytý Tomáš Vondráček.

Po vítězné brance Mandáta se mohlo spustit oslavné skandování vyprodané pardubické arény, domácí příznivci zůstali v kotli ještě dlouho po konci zápasu na hráčskou děkovačku.

Čtvrtfinále play-off hokejové extraligy – 5. zápas:

HC Dynamo Pardubice – Mountfield Hradec Králové 3:2 (1:1, 1:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 18. Vála (Hájek, L. Sedlák), 26. Vondráček (Poulíček, Mandát), 55. Mandát (Vondráček) – 2. Miškář (Estephan, Blain), 34. Jergl. Rozhodčí: Mrkva, Šír – Blažek, Lederer. Vyloučení: 4:2. Využití: 0:1. Diváci: 10 194 (vyprodáno). Konečný stav série: 4:1.

Pardubice: Will – Čerešňák, D. Musil, Košťálek, T. Dvořák, Hájek, Vála – Hyka, L. Sedlák, Pánik – Radil, T. Zohorna, R. Kousal – M. Kaut, A. Musil, Paulovič – Vondráček, Poulíček, Mandát. Trenér: Zadina.

Hradec Králové: Pařík – Blain, Freibergs, Pláněk, T. Pavelka, McCormack, Kalina, Jank – Jasper, Tamáši, Okuliar – Jergl, Kevin Klíma, Perret – Šťastný, Estephan, Eberle – Miškář, Lalancette, R. Pavlík. Trenér: T. Martinec.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články