Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín UEFA

SESTŘIHY: Leverkusen po remíze postupuje do finále Evropské ligy. Hrát bude s Atalantou

Německý Leverkusen bude po zisku domácího titulu moci přidat další prestižní trofej. Svěřenci Xabiho Alonsa v odvetě semifinále Evropské ligy remizovali 2:2 a díky úvodnímu vítězství (2:0) postupují do finále soutěže. V něm se Adam Hložek, Patrik Schick a Matěj Kovář utkají s italskou Atalantou Bergamo, která vyřadila Marseille (3:0). 

Bayer se utká o trofej 22. května v Dublinu s Bergamem, které po remíze 1:1 z minulého týdne zdolalo na svém hřišti Marseille 3:0. Atalanta si zahraje finále evropské soutěže poprvé v klubové historii.

Leverkusen může získat druhou evropskou trofej, v roce 1988 ovládl tehdejší Pohár UEFA. Už jistí němečtí šampioni neprohráli 49. soutěžní utkání v řadě a překonali 59 let starý evropský rekord Benfiky Lisabon. Hložek, Kovář a Schick navázali na brankáře Tomáše Vaclíka, který jako dosud poslední Čech ve finále Evropské ligy před čtyřmi lety přihlížel z lavičky výhře své Sevilly nad Interem Milán.

Leverkusen měl více ze hry, v největších šancích první půle ale po půlhodině trefil Palacios tyč a Hložek ve 39. minutě poslal volej zblízka jen do ležícího brankáře Svilara. Záhy přišel na druhé straně trest. Tah přidržel ve vápně Azmúna a sudí Makkelie nařídil penaltu, kterou s přehledem doprostřed brány proměnil Paredes. Kovář tak při 11. startu v soutěži šesté čisté konto neudržel.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Atalanta Bergamo – Marseille

Domácí navzdory inkasované brance vstoupili dobře i do druhého dějství. Jednu z šancí měl i aktivní Hložek, dnes ale na tři asistence z nedělního ligového duelu ve Frankfurtu nenavázal. Naopak v 63. minutě po rohovém kopu zahrál ve vlastním vápně rukou a Paredes z další penalty srovnal stav dvojzápasu.

Čtvrthodinu před koncem nahradil Hložka na hrotu útoku Schick, který se v 82. minutě nachomýtl k rozhodujícímu okamžiku utkání. Brankář Svilar po souboji s českým útočníkem podskočil centr z rohového kopu a překvapený stoper Mancini si srazil míč do vlastní sítě. Z poslední akce zápasu navíc prodloužil sérii neporazitelnosti Leverkusenu po brejku Stanišič.

Bayer vrátil AS loňské vyřazení v semifinále soutěže a nadále drží šanci na zisk tří trofejí v sezoně. Ve hře je i v Německém poháru, v němž ho čeká finále proti druholigovému Kaiserslauternu.

Hráči Bergama nastřelili v úvodním dějství dvakrát brankovou konstrukci, po půlhodině už se ale dočkali. Lookman si za pokutovým územím navedl míč na střed a tečovanou střelou otevřel skóre. Anglický útočník navíc v 52. minutě narazil míč Ruggerimu, jenž nekompromisní ranou pod břevno přidal druhý gól.

Marseille se na odpověď nezmohla, v nastavení navíc přidal pojistku střídající Touré. Atalanta může za dva týdny v irské metropoli získat teprve druhou trofej v klubové historii, dosud vyhrála jen Italský pohár v sezoně 1962/63.

Odvetná utkání semifinále fotbalové Evropské ligy:

Atalanta Bergamo - Olympique Marseille 3:0 (1:0)

Branky: 30. Lookman, 52. Ruggeri, 90.+5 Touré. Rozhodčí: Manzano - Barbero, Nevado - Munuera (video, všichni Šp.). ŽK: Éderson, De Roon (oba Bergamo). První zápas 1:1, postoupilo Bergamo.

Bayer Leverkusen - AS Řím 2:2 (0:1)

Branka: 82. vlastní Mancini, 90.+7 Stanišič - 43. z pen. a 66. z pen. Paredes. Rozhodčí: Makkelie - Steegstra, De Vries - Dieperink (video, všichni Niz.). ŽK: Tapsoba, Tah, Wirtz - Mancini, Paredes, Zalewski. První zápas 2:0, postoupil Leverkusen.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články