Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů CEV 2023/2024

Motivy nedělních superfinále: Útok Tatranu na treble a možné další prodloužení Vítkovic s Chodovem

Tradiční atraktivní tečka za sezonou – superfinále. Duely florbalistů mistrovského Tatranu Střešovice s Mladou Boleslaví a florbalistek Chodova s obhájkyněmi triumfu Vítkovicemi vyvrcholí v neděli v pražské O2 areně domácí nejvyšší soutěže. Tatran může završit výjimečný treble po zisku Českého poháru a evropského Poháru mistrů. Vítkovické florbalistky zase chtějí přidat v O2 areně šestý titul. Utkání Chodov – Vítkovice sledujte v neděli od 14:00 a duel Střešovice – Mladá Boleslav od 17:25.

Florbalista Střešovice Milan Meliš
zdroj: Český florbal autor: Matěj Pašek

Střešovice hrají o svůj 18. domácí titul, čímž by posunuly vlastní rekord. Ještě lákavější je však pro svěřence Milana Fridricha zisk treblu.

"Je to třešnička na dortu a ještě nikomu se v Česku nepovedlo vyhrát všechny trofeje včetně té evropské. Každopádně Mladá Boleslav je zkušená a už má za sebou také spoustu superfinále, takže to určitě nebude nic jednoduchého," řekl ve studiu Sportovních zpráv obránce Tatranu Milan Meliš a vítěz Superligy z minulého roku.

Je nám líto, video expirovalo.
Florbalisté Husková z Vítkovic a Meliš ze Střešovic o superfinále

Střešovice na konci ledna v UNYP Areně ve finále Poháru mistrů porazily švédský Falun 6:4 a jako první český celek soutěž ovládly. V polovině února ve finále Poháru Českého florbalu zdolaly Chodov 4:3 a obhájily i Prezidentský pohár pro vítěze základní části. 

Sportovní rivalita Střešovic s Mladou Boleslaví je v posledních letech zřejmá. V loňské sezoně Tatran přehrál v semifinále konkurenta 4:2 na zápasy. "Rok předtím jsme navíc s Mladou Boleslaví hráli superfinále, které pro nás skončilo porážkou (1:2 po prodloužení – pozn. red.). Přelévá se to tak ze strany na stranu. Doufáme, že tento rok to bude zase na tu naši," věří Meliš. 

Střešovice v semifinále zdolaly další pražský celek Chodov 4:1 na zápasy, Mladá Boleslav svedla bitvu na sedm utkání s Vítkovicemi. "S těžkými momenty hráč roste a my těch těžkých momentů zažili hodně. Určitě nás série s Vítkovicemi posílila, zároveň ale trochu i oslabila. Ve středu jsme měli první trénink po postupu a ještě bylo vidět, že jsme trochu unavení. Naštěstí ještě několik dnů zbývá, což nám dává prostor dobře se připravit," uvedl kapitán Mladé Boleslavi Milan Tomašík.

Středočechy nyní vede finský trenér Joonas Naava, což přineslo týmu oživení. "Spoustu let hráli pod Petrem Novotným, s nímž sklízeli úspěchy. Myslím si, že i samotní hráči změnu ocenili. Nový trenér jim naordinoval trochu jiný styl, hrají více aktivně a útočně. To dokládá, že měli i nejvíce vstřelených gólů v základní části v historii. Asi je to úspěšná strategie, jelikož jsou opět v superfinále," dodal Meliš, který v přesilovce v play-off dal už tři branky.

Finále florbalistek bývá často s rozdílem jednoho gólu

Vítkovické florbalistky prošly do superfinále už posedmé, z čehož mají pět titulů. Obhájkyně prvenství otestuje Chodov, který má zlato z roku 2015. Pražanky v základní části o skóre předčily Vítkovice, které mají z posledních pěti odehraných ročníků čtyři tituly.

"Před sezonou jsme prošly celkem výraznou obměnou. Zapracovávaly jsme hodně mladých hráček, proto byla pro nás sezona v tomto ohledu hodně specifická. Nebyly jsme v lize tak dominantní, jak by se od nás očekávalo. Důvodem bylo to, že jsme budovaly nový tým. Ten proces jsme ale zvládly a odměnou za to je postup do superfinále," řekla útočnice celku Tempish Vítkovice Barbora Husková. 

Šance na rekordní návštěvu

Ve 12. ročníku zápasů o titul, které se budou konat v největší hale v Česku O2 areně podeváté, by mohly opět padnout divácké rekordy. Maximem je loňských 12 538 příznivců na mužském finále a 10 122 na ženském

Vítkovice mohou zaútočit na osmý triumf v historii a vyrovnat tak rekord Herbadentu (včetně bývalé Děkanky). Pražanky ale porazily mistryně v základní části venku 6:5 a doma 9:8 a chtějí i odplatu za porážky v superfinále z let 2016, 2018, 2019 i 2021. 

Oba týmy se potkaly na vrcholu sezony čtyřikrát a Vítkovice vždy slavily těsnou výhru v prodloužení nebo po nájezdech. "Ani si nepamatuju, kdy jsme hrály s Chodovem nějaký zápas, který neskončil v prodloužení, a superfinále, které bychom nevyhrály. Přesně tyto zkušenosti, které máme z vypjatých zápasů, se mohou projevit a můžeme je prodat v neděli," odhaduje Husková, která rozhodla v prodloužení superfinále před třemi lety. 

"Hlavním důvodem, proč jsme vyhrály základní části, bylo, že jsme v ní konečně asi po pěti letech Vítkovice porazily. Myslím si, že se nám všem ulevilo, protože už jsme možná měly trošku psychický blok. Potřebovali jsme si dokázat, že je porazit umíme. Zvládly jsme to dvakrát, ale oba zápasy byly vyrovnané a byl to boj až do posledních vteřin," přidala na tiskové konferenci kapitánka Chodova Daniela Frantíková.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články