Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokejista sezony Tipsport Extraligy v ledním hokeji 2023/2024

Dva vítězové, rychlík Sacamiro a návrat Irů. Velká pardubická slibuje vyrovnanou bitvu

Do startu 133. ročníku Velké pardubické zbývá poslední den. Do boje s 31 překážkami na bezmála sedmikilometrové trati se v neděli odpoledne pustí osmnáct koní, mezi nimi minulí vítězové Talent a Mr Spex. Mírným favoritem je Sacamiro s žokejem Janem Faltejskem, pole je ale mimořádně vyrovnané. Na svou šanci ale číhají i Argano, Player nebo bělouš Star, který je považován za černého koně dostihu. Do Pardubic se opět vrací Irové, Velkou pardubickou letos zkusí hned dva. Web ČT sport představuje kompletní osmnáctku koní na startu. Přímý přenos dostihového programu v Pardubicích sledujte v neděli od 11:00 na ČT sport a ČT sport Plus.

Sacamiro, Mr Spex, Talent a Argano ve finiši loňské Velké pardubické
zdroj: ČT Sport

Nejvíc se před letošním ročníkem skloňuje jméno desetiletého valacha Sacamira. Loni finišoval překvapivě na třetím místě a o pozici mírného favorita letošní Velké pardubické si řekl druhým místem v červnové kvalifikaci a vítězstvím v té zářijové. Sacamirovou zbraní je drtivý finiš, a letos jasně ukázal, že jej dokáže rozbalit na pevném i rozbahněném podkladu. Koncem proletěl i loni ve Velké, kdy se těsně přiblížil vítěznému Mr Spexovi a druhému Talentovi. Letos v kvalifikaci Talenta i Mr Spexe porazil. Oba letošní starty Sacamiro absolvoval s Janem Faltejskem v sedle, stejně tak tomu bude i v neděli.

Favorizovaným koněm je i Argano, devítiletý ryzák, který loni skončil na pátém místě a letošní výkony potvrdily další progres. Po třetím místě v květnové kvalifikaci lehce triumfoval v té zářijové. Navíc vytrvalecká sedmikilometrová trať Arganovi svědčí, a stejně jako Sacamiro dokáže přijít s drtivým finišem. "Za tři roky, co ho mám, na něj nikdo jiný neseděl," říká Arganův trenér a žokej v jedné osobě Martin Liška. Z loni nabitých zkušeností chtějí letos vytěžit maximum a zamířit ještě výš.

Sacamiro po vítězství v srpnové kvalifikaci
zdroj: ČT Sport

Dva vítězové v dalším sledu

Ani ve dvanácti letech neztratil chuť do dostihů vítěz Velké pardubické z roku 2021, ryzák Talent. Loni ve Velké nestačil jenom na Mr Spexe, letos po šestém místě v červnové kvalifikaci zabojoval o vítězství v té srpnové. Na Sacamira ale nestačil. V září ztratil jezdce už na Irské lavici, dostih si ale tréninkově oběhl sám. "Kromě posledního startu všechno proběhlo, jak mělo. Zatím je pořád stejný, myslím, že může klidně znovu vyhrát," říká jeho trenérka Hana Kabelková. Talenta ve Velké povede jeho stálý jezdec Pavel Složil mladší.

V pozici obhájce nastupuje devítiletý ryzák Mr Spex, kterému ale nevyšla příprava podle očekávání realizačního týmu. Kvůli zranění kopyta do sezony vstoupil až v srpnu, a na hluboké půdě, která mu nevyhovuje, skončil osmý. "Ale podařila se nám poslední práce před Velkou pardubickou stejně jako loni, takže se těšíme," konstatuje trenér Mr Spexe Luboš Urbánek, který na svého svěřence angažoval irského amatéra Patricka Mullinse.

Lodgian Whistle
zdroj: ČT Sport

Vyrovnaný střed pole

Do skupiny spolufavoritů patří i desetiletý Lodgian Whistle, který se na dráhu vrátil po těžkém zranění. Letos dvakrát zvítězil, zářijovou kvalifikaci kvůli otočenému sedlu nedokončil. Otázka je, jestli zvládne sedmikilometrovou distanci. Velkou sice už běžel před třemi lety, v konci mu ale došly síly a skončil sedmý. "Snažíme se v tréninku, aby to pro něj nebylo daleko. Je to perfektní skokan, půjde zepředu, ale jestli 6900 metrů prostojí, to je otázka," hlásí jeho trenér Josef Váňa starší.

Jeho syn posílá na start osmiletou tmavou hnědku Santa Klaru. Klisna s vynikající rovinovou třídou zatím startovala hlavně v Itálii a Francii, v Pardubicích běžela jenom jednou – v červnové kvalifikaci skončila třetí. Zkušenost nemá ani s ultravytrvaleckou tratí. Josef Váňa starší ale před Santa Klarou varuje: "Pokud všechno přeskáče a přijde na trávu, bál bych se jí."

Santa Klara
zdroj: ČT Sport

Už popáté poběží Velkou pardubickou ryzák Player. Dvakrát se do cíle nedostal, pokud ale dokončil, bylo to mezi nejlepšími: získal druhé a čtvrté místo. Letos měl v dostizích smůlu. V prvním startu jej vytlačil kůň bez jezdce před Irskou lavicí, v dalším upadl. Kvalifikoval se v srpnu, v cíli mu ale došly síly a skončil čtvrtý. Se svým stálým jezdcem Marcelem Novákem bude chtít v neděli opět atakovat nejvyšší příčky.

Černým koněm dostihu může být dvanáctiletý bělouš Star, který po přechodu do tréninku Hany Kabelkové ožil. Kůň s mocným finišem Velkou absolvoval už dvakrát, v roce 2021 byl šestý, loni spadl na Taxisu. Letos zapsal druhé a třetí místo v kvalifikacích a ukázal, že při dobrém průběhu dostihu dokáže bojovat s nejlepšími. Těžce jezditelný bělouš si sedl s žokejem Markem Stromským, který se znovu pokusí zlomit svou smůlu ve Velké pardubické.

Do širšího okruhu favoritů patří i sedmiletý tmavý hnědák Godfrey, který v těžkých dostizích teprve začíná, ale už ukázal, že má potenciál. V květnové kvalifikaci byl druhý, porazil v ní mimo jiné Argana.  

První zkušenost s Velkou pardubickou získá i osmiletý ryzák Stuke trenéra Radka Holčáka. Stuke dokázal vyhrát velké dostihy v Itálii a letos přešel na pardubické krosy. Ve dvou startech sice doplatil na neznalost překážek, ale v zářijové kvalifikaci už přišel třetí za Arganem a Starem. "Je to sice nováček, ale kůň s obrovskou třídou. A jestli bude Velká letos rychlá, myslím, že mezi nejlepšími bude," komentuje jednoho ze soupeřů žokej Martin Liška.

Star a Argano
zdroj: ČT Sport

Koně pro překvapení

Hned tři koně posílá do dostihu trenér Stanislav Popelka: Lombarginiho, Imphala a Zatara. I když jim bookmakeři příliš nevěří, Popelka doufá, že se jeho sestava přece jenom prosadí. "V každém ročníku se odehraje nějaké překvapení. A tak budeme doufat, že letos se o to pozitivní překvapení na dráze postarají právě naši koně," řekl Dostihovému světu. Imphal upadl loni na Taxisu a Lombargini doběhl šestý, Zatara čeká ve Velké pardubické premiéra.

I letos má Velká pardubická na startu koně ze Slovenska: bílého valacha Royal Gino, pro kterého to bude premiéra, a ostříleného Kaiserwalzera, jenž poběží Velkou už potřetí, ale ani jednou ji nedokončil. Royal Gino naznačil, že má své kvality, často ale doplatil na skokanskou chybu. Kaiserwalzer před dvěma roky vyhrál jedu z kvalifikací, od té doby na plný zásah čeká.

Inventářem Velké pardubické je v deseti letech Dulcar de Sivola, kterého čeká už pátý start. V těch předchozích sice vždy dokončil, ale nepředvedl nic zásadního. Maximem je loňské sedmé místo.

Je nám líto, video expirovalo.
Irští účastníci Velké pardubické se připravují v hřebčíně Albertovec

Irové znovu v Pardubicích

Zpestřením letošního ročníku bude nepochybně účast dvou koní z Irska, dvanáctiletého Alpha Male a teprve šestiletého Jet Fightera. Oba si pardubické překážky vyzkoušeli v září v dostihu na 4500 metrů, ale nepředvedli nic, co by naznačovalo, že by českou elitu ve Velké dokázali ohrozit.

Jejich trenér Peter Maher se rozhodl koně nechat až do Velké pardubické v tuzemsku v péči Grega Wroblevského, který připravoval i trojnásobnou vítězku Velké, legendární Orphee des Blins. "Myslím, že za těch pět týdnů udělali progres. Jsou to koně, kteří mají zkušenosti se skoky, kondičně na tom jsou dnes líp, než před těmi pěti týdny. Těžko se mi ale předpokládá, kam by se mohli ve Velké prosadit. Budu spokojený, když proti minulému startu zaznamenají pokrok," řekl Wroblewski Dostihovému světu. Přesto sázkové kanceláře oba Iry považují za největší outsidery dostihu.

Zdroj
ČT sport, Dostihový svět

Hlavní zprávy

Nejčtenější články