Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Prskavec vs. Přindiš. Jak probíhá interní souboj o olympijské hry?

Jsou kamarádi, trénují spolu, ale také soupeří. Mistrovství světa ve vodním slalomu, které právě probíhá v Londýně, je pro české kajakáře zároveň bojem o olympijské hry v Paříži, kam jede z každé země jen jeden kajakář. Nic na tom nemění ani fakt, že světovému žebříčku nyní vládnou olympijský vítěz z Tokia Jiří Prskavec a úřadující světový šampion Vít Přindiš. V novém systému se sbíráním bodů za úspěchy na velkých akcích se mezi nimi může rozhodnout už na šampionátu. MS ve vodním slalomu můžete sledovat v pátek od 10:40 na ČT sport i ČT sport Plus.

Jiří Prskavec
zdroj: Reuters autor: Stoyan Nenov

Lepší výchozí pozici má Prskavec, který se s přispěním triumfu na Evropských hrách dostal na čtyři z potřebných sedmi bodů v boji o dřívější nominaci. Přindiš má zatím dva. Pokud by obhájil titul, přidal by dalších pět, šanci by měl i v případě druhého místa, které znamená čtyři body. Pak by ten sedmý mohl vybojovat na závěrečném Světovém poháru v Paříži.

Prskavcovi stačí k zisku sedmi bodů čtvrtá příčka. Pokud by zároveň Přindiš skončil třetí a horší, už by měl jistotu. Může ale také vypadnout ze hry, pokud neskončí výš než osmý a Přindiš obhájí titul. Pokud by sedm a více bodů získali oba, rozhodovalo by se až příští rok.

Čeští kajakáři se olympijskou nominační matematikou nechtějí zabývat. "To snad, doufám, dokážu vyeliminovat, i když samozřejmě o tom vím a vy mi to furt kamarádsky připomínáte," popíchl Prskavec novináře v Londýně. Přindiš je na tom podobně. "Je to mistrovství světa. Já jsem přijel hlavně předvést dobré jízdy a snažit se o co nejlepší umístění," řekl.

Uvědomuje si, jak krutá je pro boj o olympiádu česká realita. "S těmi letošními výsledky ze Světových pohárů bych ve většině zemí už měl vyjetou nominaci na olympiádu a u nás jsem tomu furt dost daleko. Je to úsměvné. Třeba Peter Kauzer před sezonou říkal, že mu z těch šesti světových závodů stačí být třikrát ve finále. To máš úplně easy," řekl Přindiš.

Ten má letos ze Světových pohárů dvě druhá a jedno třetí místo a je v čele seriálu. Nepovedl se mu kajakářský závod na Evropských hrách, kde vypadl v semifinále.

I Prskavec, který má bronz z OH 2016 a zlato z předloňského Tokia, si uvědomuje problémy, které přinášejí omezené olympijské kvóty ve vodním slalomu. "Je to hrozné a bohužel se s tím nedá nic dělat," posteskl si.

Ve slalomu nefunguje ani princip, který platí v rychlostní kanoistice, kdy například oba členové deblkajaku mohou jet i individuální závod. To nezvyšuje počet účastníků. "Nejde, že by singlíř jel na kajaku a kajakář na singlu. Myslím, že tam není žádný důvod, proč to neumožnit. Bohužel to přesvědčení naší mezinárodní federace je v tomhle jednoznačné," litoval Prskavec, který jako člen komise sportovců hájí zájmy závodníků při jednáních s mezinárodní federací ICF.

Zatímco na světovém šampionátu mohou každou zemi reprezentovat tři lodě, na olympiádě je to jen jedna.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články