Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
PLANEO CUP - Pohár mládeže FAČR 2024

V kajakářské kvalifikaci na MS neuspěla z Češek jen Fišerová, Krejčí zvítězil o setinu před Prskavcem

Čeští kajakáři se s kvalifikací na mistrovství světa v Londýně popasovali skvěle. Nejlépe ze všech účastníků si vedl Jakub Krejčí o setinu před olympijským vítězem Jiřím Prskavcem. Obhájce světového titulu Vít Přindiš byl čtrnáctý. Češky musely do oprav a nakonec do semifinále neprošla jen bronzová medailistka z Evropských her Tereza Fišerová. Amálie Hilgertová a Antonie Galušková druhou šanci využily. Seriál přímých přenosů startuje na ČT sport a ČT sport Plus v pátek v 10:40 semifinále kanoistek a kanoistů.

Je nám líto, video expirovalo.
Kajakáři byli v kvalifikaci MS stoprocentní

Na snadné a velmi rychlé trati si nejlépe vedl Krejčí, který na seniorském světovém šampionátu debutuje. "Je to krásné. Myslel jsem si, že se ty časy pojedou ještě rychlejší, protože jsem tam měl nějaké drobné chyby, ale nakonec to vyšlo na vítězství. Je to krásný vstup," řekl.

Vysloužil si právo jet v semifinále jako poslední. "Uvidíme, jaké to bude. Aspoň budu mít hned jasno a nebudu muset čekat," poznamenal.

Vítěz Evropských her Prskavec jel rovněž čistě a těsně za Krejčím zaostal. "Vypustil jsem si cíl. Nevím jak on, ale já ten jeho čas viděl a jel jsem těsně za něj a vyšlo mi to o setinu... Ne, to bych kecal, prostě jsem vypustil cíl a stačilo to. Ale jsem rád, že si vyzkouší jet semifinále z posledního místa na mistrovství světa, to jsou zkušenosti k nezaplacení," komentoval souboj se svým mladým reprezentačním kolegou.

Sám si spravil chuť po středeční neúspěšné kvalifikaci na kánoi, kde mu unikl postup o jedno místo. Aspoň bude mít před semifinále a případným finále na kajaku v pátek volno. "Jak se říká, všechno špatné je pro něco dobré, třeba mi zrovna tohle pomůže," přemítal.

Na předolympijském světovém šampionátu vždycky triumfoval. První světový titul získal před osmi lety v Londýně, v roce 2019 byl před později odloženou olympiádou v Tokiu zlatý v Seu d'Urgell.

Přindiš dostal dvě trestné sekundy hned na čtvrté brance a na své krajany ztratil zhruba dvě a tři čtvrtě sekundy. I tak s přehledem postoupil přímo.

"Já jsem si říkal, že to bude pohoda, že to bude těch osmdesát vteřin, protože to bylo extrémně krátké, takže to silově bude dobré. Ale jak jsem dělal trošku chyby nahoře a ještě jsem dal šťoucha, tak jsem začal tlačit. Říkal jsem si, že ta trať je lehká na každou chybu a může to stát hodně míst. Očividně to bylo furt dostatečně rychlé a ten postup je v pohodě," komentoval svůj výkon.

Fišerové se nedařilo, Galkušková postoupila s odřenýma ušima

Českým kajakářkám se v první jízdě vůbec nedařilo. Nejlepší z nich byla Amálie Hilgertová, které více než šestisekundová ztráta na nejrychlejší Ricardu Funkovou z Německa stačila jen na 29. příčku. To bylo daleko za dvacítkou přímo postupujících. Antonie Galušková měla na čelo manko přes 18 sekund a obsadila 44. příčku. Tereza Fišerová byla kvůli padesátisekundové penalizaci za neprojetí patnácté branky až šedesátá.

Ve druhé jízdě byla nejrychlejší Hilgertová, která postoupila ze šesté příčky. "Jsem ráda, že to klaplo. Ta trať je lehká a není tam absolutně žádný prostor pro jakoukoliv chybu. Spíš bych řekla, že komu to lépe klouzne, tak tam je, a kdo má trošinku smůlu, tak tam není. Je to opravdu přísný a s vědomím tohoto bylo opravdu náročné tu jízdu jet," řekla.

Galuškovou do semifinále dostala až poslední jízda Slovinky Evy Terčejlové, která se zařadila za ni. Díky tomu česká slalomářka zůstala na desáté, poslední postupové pozici. "Ta druhá jízda stála, s dovolením, fakt za prd a myslím si, že jsem měla štěstí, že jsem se do toho semifinále dostala. Jsem za to strašně vděčná, že jsem dostala takhle druhou šanci," oddechla si.

Naopak Fišerová na rozdíl od středeční kvalifikace kanoistek opravu nezvládla. Se dvěma trestnými sekundami z 22. branky skončila čtrnáctá. Na čelo ztratila 4,98 sekundy, ani čistá jízda by jí na postup nestačila. "Nevím no, vcelku na nic. Mrzí mě to, protože ta jízda byla vcelku dobrá. Pokazila jsme poslední protivodu, kde jsem to nechala. Je blbý to, že se to staví rovné, když celý rok je člověk zvyklý na to, že ty tratě jsou těžké. Trénuje se na to a pak na mistrovství světa v kvalifikační jízdě je to rovné," litovala.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články