Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů CEV 2023/2024

PROGRAM: Startuje MS v krasobruslení. Kteří Češi jsou v akci a kde hledat favority?

Jeden z vrcholů sezony zimních sportů je tady, v Montrealu začíná mistrovství světa v krasobruslení. České barvy hájí Eliška Březinová a sportovní dvojice Federica Simioliová, Alessandro Zarbo, kteří na ME nestartovali. Mezi muži nastoupí stejně jako na evropském šampionátu Georgii Reshtenko. Největšími nadějemi zůstávají taneční páry: Natálie a Filip Taschlerovi a Kateřina a Daniel Mrázkovi. Přímé přenosy vysílá ČT sport a ČT sport Plus.

Montreal hostí krasobruslařské mistrovství světa poprvé od roku 1932. Šampionát se zde měl konat už před čtyřmi roky, ale svět tehdy zahalila koronavirová pandemie.

Česko po mistrovství Evropy obměnilo nominaci, protože někteří účastníci kontinentálního šampionátu neměli splněná minimální bodová kritéria pro účast na MS. Proto startují Březinová a sportovní dvojice Simioliová, Zarbo.

Program přímých přenosů z MS (časy SEČ):

Středa

17:00 – 20:50 (ČT sport Plus) krátký program sportovních dvojic

22:00 – 2:55 (ČT sport) krátký program žen

Čtvrtek

16:10 – 22:00 (ČT sport Plus, od 20:00 také ČT sport) krátký program mužů

23:00 – 3:05 (ČT sport) volné jízdy sportovních dvojic

Pátek

16:10 – 22:00 (ČT sport Plus, od 20:00 také ČT sport) rytmické tance

23:00 – 3:05 (ČT sport) volné jízdy žen

Sobota

18:30 – 22:10 (ČT sport) volné tance

23:00 – 3:15 (ČT sport Plus, od 23:10 také ČT sport) volné jízdy mužů

Neděle

19:00 – 21:30 (ČT sport) exhibice

Sportovní dvojice: Simioliová, Zarbo usilují o postup do volných jízd. Obhájí titul Japonci?

Tento pár vstoupí do soutěží jako první Češi. Část sezony včetně republikového šampionátu, kde triumfovali Martin Bidař s Barborou Kuciánovou, museli vynechat kvůli zranění. Teď se cítí dobře. "Hodně jsme pracovali na našich programech, zvlášť na spirále smrti, piruetě a krokové sekvenci, aby byly na level 4, protože to je krok k tomu být lepším párem," uvedl Zarbo. Čeští reprezentanti loni na MS obsadili 21. příčku a do volných jízd nepostoupili.

Titul obhajují Japonci Riku Miuraová a Rjuiči Kihara, kteří ale většinu sezony nezávodili kvůli partnerčinu zranění zad. Vrátili se druhým místem na mistrovství čtyř kontinentů, kde nestačili na Kanaďany Deannu Stellatovou-Dudekovou a Maximea Deschampse.

Ženy: Březinová na desátém mistrovství, Sakamotová chce zkompletovat vítězný hattrick

Jubilejní desátý světový šampionát čeká osmadvacetiletou Březinovou. Do volných jízd postoupila naposledy v roce 2021, kdy obsadila 22. příčku. Loni skončila dvaatřicátá. Na letošním ME místo ní startovala mistryně republiky Barbora Vránková. Na třetí titul za sebou bude při neúčasti potrestaných Rusek útočit Japonka Kaori Sakamotová.

Muži: Uno a silná konkurence, zopakuje Reshtenko tři čtveráky ve volné jízdě?

Potřetí za sebou může světový šampionát ovládnout také její krajan Šoma Uno. Bude ale čelit silným soupeřům, jako jsou Američan Ilja Malinin, další Japonec Juma Kagijama nebo úřadující mistr Evropy z Francie Adam Siao Him Fa.

České barvy bude hájit svěřenec Michala Březiny Georgii Reshtenko, který na ME nadchl třemi čtvernými skoky ve volné jízdě a celkově devátou příčkou. "Příprava probíhala velmi dobře, ačkoliv mě na deset dní vyřadil z tréninku zánět šlach. Přestože jsem měl tuto komplikaci, tak si myslím, že jsem připraven ještě lépe než před Evropou," uvedl. Loni na MS obsadil 34. příčku.

Tance: Chocková s Batesem na domácím ledě a dvojnásobná česká účast

Z českého pohledu bude nejsledovanější kategorie tanečních párů. Titul obhajují Američané Madison Chocková a Evan Bates. Stejně jako spousta jiných tanečních párů budou závodit prakticky doma, protože v Montrealu sídlí aktuálně nejsilnější mezinárodní tréninková skupina této kategorie.

Sourozenci Taschlerovi obhajují osmé místo. Po podzimních zdravotních problémech, kdy se partner potýkal s únavovou zlomeninou obratle, příprava na MS probíhala bez potíží.

"Měli jsme více času na kondiční tréninky, takže si myslíme, že jsme dobře připraveni. Často jsme také zajížděli oba programy v celku a dolaďovali detaily," uvedla Taschlerová. S bratrem by proto měli být v lepší formě než na lednovém ME, kde skončili sedmí.

Devátou příčku na kontinentálním šampionátu obsadili juniorští mistři světa Mrázkovi, které čeká premiéra na MS dospělých. Závěrečnou přípravu přizpůsobili adaptaci na menší kluziště.

"Náš trenér Matteo Zanni zhruba týden před odletem vyznačil páskou zámořské rozměry kluziště a jezdili jsme programy na takto upravené ploše. Musím říct, že od prvního tréninku tady cítíme, že nám změna rozměrů nepůsobí takové komplikace," ocenil Mrázek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články