Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kämpf by měl odehrát hned první utkání, jeden útočník bude z nominace vyřazen

Po plánovaném čtvrtečním příjezdu centra Davida Kämpfa z Toronta dojde ke zúžení současné šestadvacetičlenné nominace české reprezentace na mistrovství světa v Praze o jednoho útočníka. Uvedl to trenér národního týmu Radim Rulík s tím, že na oficiální soupisce plánuje ponechat minimálně dvě až tři místa zatím volná. Zároveň oznámí i jméno kapitána a jeho zástupců. Přímý přenos utkání Česko – Finsko sledujte na ČT sport a ČT sport Plus v pátek od 19:30.

David Kämpf v dresu Toronta
zdroj: Reuters / USA TODAY Sports autor: Dan Hamilton

"Pokud vše dopadne podle plánu, ve čtvrtek přiletí David Kämpf. Hned se zapojí do tréninku a počítáme s ním pro páteční zápas s Finy. V ten moment tu budeme mít 23 hráčů do pole, ale trénovat můžeme jen s 22. Konkrétně to bude s osmi obránci a 14 útočníky. Jeden útočník už se proto s námi připravovat nebude," řekl Rulík.

Vyřazený hráč ale bude připravený se do týmu vrátit, kdyby došlo ke změně v nominaci z důvodu zranění či zdravotních komplikací. "Jsem už s ním domluvený, že neodjede na dovolenou a bude v případě potřeby připravený. Protože může nastat situace jako třeba na loňském mistrovství světa, kdy byl dodatečně kvůli zraněním povolán třeba Radan Lenc. Nikdy nevíte, co zápasy přinesou, půjdeme v nich na hranici sebeobětování a obětavosti. A to může přinést zranění," podotkl Rulík.

Na soupisce nechá volná místa. "Minimálně dvě. Ne-li tři. Ale to se všechno rozhodne v následujících dnech. Necháme si prostor pro to, co se stane v NHL. Ať už je to Carolina, nebo Boston," uvedl Rulík. V Carolině působí útočník Martin Nečas a v Bostonu kanonýr David Pastrňák s dalšími útočníky Pavlem Zachou a Jakubem Laukem. Ve druhém kole play-off hraje i Vancouver s obráncem Filipem Hronkem. "Co mám zprávy, tak Filip Hronek na tom není zdravotně úplně dobře. Tak nevím. Budeme to teprve zjišťovat."

Kämpf bude mít velkou roli na vhazování. "David bude zařazený jako třetí centr. Rozhodli jsme se, že třetího a čtvrtého centra budeme mít kluky, kteří jsou zvyklí hrát defenzivní role, oslabení a buly. David bude mít úplně tu samou roli, jakou má v Torontu. My jsme na tuto pozici měli víc variant a po vyřazení Toronta jsme se rozhodli jednoznačně pro Davida. Dával nám největší smysl a myslíme si, že bude v tempu. Vypadli nedávno, nebude mít velkou pauzu od zápasů. Pro nás to byla nejideálnější varianta," prohlásil Rulík.

Podle něj bude nejlepší, když se Kämpf hned v pátek zapojí do utkání. "Všichni, kdoo jsme v realizačním týmu, a ti kluci to několikrát zažili, si myslíme, že je nejlepší přiletět a hned odehrát zápas. Je to lepší než bez toho zápasu," řekl Rulík, který má na pozici asistentů vedle Jiřího Kalouse bývalé reprezentanty a hráče NHL Tomáše Plekance, Marka Židlického a jako trenéra brankářů Ondřeje Pavelce.

Český tým se v pražské areně začal připravovat v úterý odpoledne ve složení Dostál, Mrázek, Vejmelka – Gudas, Krejčík, Rutta, Kempný, Kundrátek, Hájek, D. Špaček, Ščotka – D. Kubalík, Tomášek, Palát – O. Kaše, Sedlák, Červenka – M. Stránský, M. Kovařčík, Voženílek – Flek, Kondelík, Beránek – Lenc, Kousal.

"Trénink byl lepší než včerejší. Myslím si, že se to bude zvedat a zítra bude ještě lepší. Je super, že jsme v prostředí, kde budeme hrát ostré zápasy. Odrazy mantinelu, plexiskla. Je to opravdu lepší, než kdybychom trénovali v tréninkové hale a přišli na ostrý zápas do arény," podotkl Rulík.

Jeho tým v generálce v minulém týdnu na Českých hrách v Brně prohrál všechny tři zápasy s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) i se Švýcarskem (1:2). "Na všem je potřeba zapracovat. Pracujeme na souhře v defenzivě i ofenzivě, víc v defenzivě, a samozřejmě na přesilovkách a oslabeních. To k tomu jednoznačně patří. Budeme mít ještě mítink na buly. Připravujeme se konkrétně na Finy, ti jsou v tom opravdu silní," podotkl Rulík.

V Brně měl Rulík ještě sedmatřicetičlenný kádr, který v pátek zúžil o dva hráče, teď už se chytá jen s povolenou pětadvacítkou. "Teď už všichni kluci vědí, na jakých jsou pozicích. Do čeho s nimi počítáme, takže mají klid na to, aby komunikovali a spolupracovali na souhře. Není to jen, že se to zkouší na tréninku, ale je to věc i komunikace. Věřím, že trénink od tréninku a zápas od zápasu se to bude všechno zlepšovat. Předtím se měnila sestava, mělo to své důvody, takže samozřejmě to nebylo ideální, to samozřejmě vím. Teď v tuhle chvíli, kdy je to rozhodnuté, tak určitě je to lepší," dodal Rulík.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články