Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Naši generaci ovlivnila zlatá éra českého hokeje, prohlásil Jordán před šampionátem

Už na šestém mistrovství světa si zahraje obránce Michal Jordán. Možnosti obléci reprezentační dres si ale i ve 32 letech stále nesmírně váží. Jak připomněl v dějišti letošního šampionátu v Rize, dost možná se na jeho přístupu podepisuje fakt, že vyrůstal v době, kdy byl český hokej na výsluní. Přímý přenos utkání Slovensko – Česko sledujte v pátek od 15:00 na ČT sport a ČT sport Plus.

Jordán, který dohrával klubovou sezonu po boku reprezentačního kapitána Romana Červenky ve švýcarském celku Rapperswil-Jona, se představil na MS v letech 2014 až 2016, 2018 a naposledy loni, kdy byl členem bronzového mužstva kouče Kariho Jalonena, jež ukončilo desetileté čekání Čechů na medaili z velké akce. "Pro mě je to vždycky čest, od mládežnické kategorie rád reprezentuji, když zdraví dovolí," uvedl Jordán.

K podobnému nastavení napomohlo zlínskému rodákovi třeba i to, jak hltal boje na šampionátech z pozice diváka, když vyrůstal. "Když se hrálo o medaile dřív, kolikrát nám i zrušili nebo posunuli trénink. A když se vyhrávaly medaile, nakoplo vás to. Na naši generaci to mělo velký vliv," pokračoval.

I proto nemá problém popasovat se s dlouhou přípravou. "Kdybych tady nechtěl být, nejdu do toho. Je to delší, ale s tím počítáme všichni, dáváme do toho maximum. Nějaké řezy a škrty musí samozřejmě přijít, i pro trenéry je to nepříjemné, ale já vždycky chci, abych si mohl říct, že jsem pro to udělal všechno," zdůraznil Jordán.

Pořád stejný cíl

Maximum chce udělat i pro naplnění cíle, s nímž český výběr do dějiště MS odcestoval. "Ten je pořád stejný – jdete do turnaje s tím, že ho chcete vyhrát. Kolikrát jsme skončili čtvrtí, medaile byla na dosah, ale pořád byla vlastně daleko. Získat medaili byl vždycky sen. Snad zopakujeme, co se nám povedlo loni, třeba i s ještě lepším výsledkem," přál si Jordán.

V obranné dvojici by měl nastupovat s Jakubem Zbořilem z Bostonu, jednou z pěti posil ze zámořské NHL. "Odehráli jsme spolu jeden zápas v Brně. A myslím, že dobře. Doufám, že na to navážeme. Výborně bruslí, je to mladý kluk, dohrává souboje. V komunikaci nebude problém – ta je se Zbořkou určitě dobrá. Je to skvělý hráč, určitě to není tak, že bych na něj měl nějak dávat pozor," vysvětlil Jordán.

Michal Jordán v dresu české reprezentace
zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

Ohlídat situaci bude ale zapotřebí, když mladší parťák vyrazí podpořit ofenzivu. "To ano, Kari (Jalonen) chce, aby obránci podpořili útok, když bude šance jít třeba do přečíslení čtyři na tři. Můžeme to podpořit Kuba i já. Když uvidím, že on je rozjetý, zůstanu vzadu. V útočném pásmu je to hodně o pohybu, beci kolikrát dost rotují," popsal Jordán.

Bez kontraktu na novou sezonu

Na klubové scéně prožil náročný rok s ohledem na přesun z Chabarovsku z KHL do švýcarské nejvyšší soutěže. "Nevěděli jsme, co a jak bude, manželka nemohla kvůli zdravotním problémům přijet za mnou do Ruska. Urychlilo to ten konec v Rusku," připomněl Jordán.

Na MS jel i přesto, že nemá smlouvu na příští ročník. Nejistotou budoucnosti se ale nenechává svazovat. "Tak to prostě je, i to je součást sportu. Byly roky, kdy jsem jel na šampionát, skončila sezona a já měl podepsáno. Není to teď úplně ideální, ale mám nějaký věk, zkušenosti, a týmy ví, jestli jim do toho zapadnu. V závěru je to práce agenta, já se pak s rodinou rozhodnu podle možností," zakončil Jordán.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články