Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Češi si poprvé zatrénovali v Riga Areně, mimo formace jsou Kaut a Voženílek

Po úterní úvodní přípravě v tréninkové Daugava Areně si čeští hokejisté poprvé vyzkoušeli led Riga Areny, ve které vstoupí v pátek do mistrovství světa. V elitním útoku se s kapitánem Romanem Červenkou chystají dvě akvizice z NHL - na centru Filip Chytil z New York Rangers a vpravo Dominik Kubalík z Detroitu. Mimo formace se připravují forvardi Martin Kaut ze San Jose a Daniel Voženílek z mistrovského Třince. Přímý přenos utkání Slovensko – Česko sledujte od 15:00 na ČT sport a ČT sport Plus.

Loni při cestě za ziskem bronzu na šampionátu ve Finsku nastupoval Červenka s Davidem Pastrňákem a centrem Davidem Krejčím, který se po roce v extraligové Olomouci vrátil po bok Pastrňáka do Bostonu.

Červenkovi se vedle nich podařilo ovládnout produktivitu turnaje v Tampere a Helsinkách a stal se i nejužitečnějším hráčem. Po omluvenkách hvězdné dvojice z nejlepšího týmu základní části NHL po senzačním vyřazení v 1. kole play-off s Floridou ale finský kouč českého týmu Kari Jalonen hledá nové složení první formace.

S Kubalíkem si Červenka zahrál už minulý týden při generálce na Českých hrách v Brně a Chytil se k týmu připojil až před odletem do Rigy. Takto by měla formace nastoupit na úvod šampionátu. "Je to plán. Přemýšleli jsme o tom. Jde o to, aby našli chemii. Vypadá velice dobře," řekl Jalonen po středečním tréninku.

"Máme zatím dvě lajny na přesilovku, tak je nasadíme do prvního zápasu," pokračoval Jalonen. V první formaci na hru v početní výhodě má obránce Michala Kempného a útočníky Chytila, Lukáše Sedláka, Kubalíka a Davida Tomáška. Ve druhé jsou s bekem Janem Košťálkem dále Červenka, Vladimír Sobotka, Michael Špaček a Jiří Černoch. "Sedli jsme si po tréninku s Kubalíkem a Červenkou a přemýšleli jsme o tom. Museli jsme najít správné místo pro všechny hráče," podotkl Jalonen.

Kolik hráčů a které zařadí český tým před úvodním duelem na turnajovou soupisku, jež může celkově čítat 3 brankáře a 22 hráčů do pole, Jalonen ještě neprozradil. "Ještě jsme se nerozhodli. Musíme to udělat zítra. Máme ještě čas o tom přemýšlet," připomněl kouč.

Zařazení brankářů do hry je na startu šampionátu také otázkou příštích dnů. "Gólmany jsme nerozhodli," zopakoval Jalonen k triu Karel Vejmelka z Arizony, Šimon Hrubec z Curychu a Marek Langhamer z Ilvesu Tampere.

Kdo by ještě mohl přijet z NHL?

Kádr mohou ještě v poli doplnit případné akvizice ze Severní Ameriky. Vyřazení hrozí v noci na čtvrtek Torontu s centrem Davidem Kämpfem, které se za stavu 0:3 na zápasy ve 2. kole play-off představí na ledě Floridy. "To je otázka na (generálního manažera) Martina Havláta. AHL a NHL sledujeme," dodal Jalonen.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články