Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Chance Extraliga 2023/2024

Češi se na Euru utkají s Gruzií, na Euro prošly také Ukrajina a Polsko

Je rozhodnuto, národní tým zná kompletní program úvodní fáze Eura. Gruzie ve finálovém utkání play-off zdolala doma po výsledku 0:0 a 4:2 po penaltovém rozstřelu Řecko a bude druhým soupeřem české reprezentace ve skupině F. Po výhře nad Islandem 2:1 jde na turnaj v Německu také Ukrajina. V polské Vratislavi, kde hráli Ukrajinci domácí zápas kvůli válečnému konfliktu ve své zemi, dokonal obrat gólem v 84. minutě Mychajlo Mudryk. Jako poslední se na Euro probojovalo Polsko. Ve finálovém utkání play-off zdolalo po penaltovém rozstřelu domácí Wales.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Gruzie – Řecko

Svěřenci kouče Ivana Haška zahájí šampionát 18. června v Lipsku proti Portugalsku. Druhý zápas je čeká 22. června proti Gruzíncům, kteří se dostali na závěrečný turnaj poprvé v historii, a skupinu F zakončí dalším utkáním v Hamburku 26. června s Tureckem.

Nervózní zápas v Tbilisi nabídl gólové šance až v prodloužení. Tu největší měl řecký stoper Mavropanos, jehož hlavička po rohovém kopu skončila na břevně.

Evropští šampioni z roku 2004, kteří hráli na závěrečném turnaji naposledy před 12 lety, na rozdíl od úvodního kola play-off proti Kazachstánu (5:0) ze hry neskórovali.

Na čtvrteční vítězství 2:0 proti Lucembursku nenavázali ani Gruzínci, přesto se nakonec mohli před více než padesátitisícovou návštěvou na Národním stadionu radovat z historického úspěchu.

Hned v první sérii rozstřelu vychytal gólman Mamardašvili řeckého kapitána Bakasetase, ve třetí sérii ale netrefil bránu ani na druhé straně další jindy spolehlivý exekutor Mikautadze. Stejně dopadl i Jakumis, a tak v páté sérii rozhodl o postupu domácích Kvekveskiri.

Ukrajinci prohrávali s Islandem po půlhodině po výstavní ráně Alberta Gudmundssona. Útočník Janova navázal na hattrick z úvodního kola play-off proti Izraeli (4:1).

Čtvrtfinalisté posledního Eura ale stejně jako ve čtvrtek na hřišti Bosny a Hercegoviny dokázali nepříznivý stav otočit.

V 54. minutě se z hranice vápna trefil Cygankov a šest minut před koncem rozhodl podobnou střelou Mudryk. Island nedosáhl na druhou účast na evropském šampionátu, startoval pouze v roce 2016.

Ukrajina se v Německu střetne ve skupině E na úvod s Rumunskem a dále se Slovenskem a Belgií.

Polsko čeká ve skupině D postupně Nizozemsko, Rakousko a Francie. Soupeř Česka z kvalifikační skupiny vybojoval pátou účast na Euru v řadě po vyrovnaném zápase v Cardiffu, který stejně jako střetnutí Gruzie s Řeckem nepřinesl mnoho gólových příležitostí.

Rozhodnout tak musely znovu penalty. Prvních devět střelců bylo úspěšných, a tak hned úvodní chyba ukončila utkání, když brankář Szczesny na konci páté série vystihl střelu domácího Daniela Jamese. Wales nezdolal Polsko podesáté v řadě a na Euru bude chybět po dvou účastech.

Výsledky play-off kvalifikace mistrovství Evropy:

Gruzie – Řecko 0:0 po prodl., na pen. 4:2
Penaltu proměnili: Kočorašvili, Davitašvili, Dvali, Kvekveskiri – Masuras, Buchalakis. Penaltu neproměnili: Mikautadze – Bakasetas, Jakumis.

Ukrajina – Island 2:1 (0:1)
Branky: 54. Cygankov, 84. Mudryk – 30. A. Gudmundsson.

Wales  Polsko 0:0 po prodl., na pen. 4:5
Penaltu proměnili: Davies, Moore, Wilson, Williams – Lewandowski, Szymaňski, Frankowski, Zalewski, Piatek. Penaltu neproměnil: D. James (Wales). ČK: 120.+1 Mepham (Wales).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články