Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIM Speedway Grand Prix Chorvatsko

SESTŘIH: Herní rozpaky znovu přebil výsledek, Češi pod Haškem udolali i Arménii

Druhé přípravné utkání, druhá výhra 2:1. Reprezentace pod novým trenérem Ivanem Haškem herně nepřesvědčila ani proti Arménii, houževnatého soupeře ale nakonec porazila díky brance střídajícího Tomáše Chorého ze 77. minuty. Před téměř zaplněnou Letnou přitom národní tým znovu musel obracet výsledek, když na úvodní gól Sevikjana odpověděl v nastavení prvního poločasu hlavičkou Krejčí.

Češi zvítězili v pátém z šesti vzájemných zápasů a pod Haškem nepoznali hořkost porážky ani v sedmém utkání.

"Byl to typologicky trochu jiný zápas než s Norskem. Cením si toho, že hráči už podruhé ukázali, že mají morálně volní vlastnosti a že chtějí vyhrát. To je pro mě důležitější než některé chyby, které se tam opakovaly," řekl Hašek.

Národní tým do startu letního mistrovství Evropy v Německu, kam prošel ještě pod trenérem Jaroslavem Šilhavým, nastoupí už jen k dvěma přípravným duelům na začátku června.

Hašek udělal osm změn v základní sestavě oproti utkání s Norskem, v zahajovací jedenáctce zůstali pouze kapitán Souček, Schick a Krejčí. Premiérový start za dospělou reprezentaci si připsali gólman Kovář a obránci Gabriel, Hranáč a Vlček.

Zároveň Hašek pozměnil rozestavení a v obnovené domácí premiéře na Letné, kde v minulosti působil jako hráč a kouč, vyrukoval s třemi stopery.

Češi na zaplněném stadionu měli od úvodu převahu, ale zpočátku zahazovali šance. V šesté minutě Souček trefil jen vzdálenější tyč a svůj čtvrtý gól za posledních pět zápasů za národní celek nedal. Z dorážky pak Hložek zamířil nad, míč ještě lehce tečoval horní část břevna.

Ve 14. minutě nečekaně udeřila Arménie, která ještě nikdy nestartovala na velké akci. Po levé straně utekl Hovhanisjan a nabíhající Sevijkan přetlačil Krejčího. Poté Vlček nejistou malou domů zaskočil Kováře, gólman Leverkusenu ale situaci ustál.

Dojem z trochu rozpačité první půle favorit zachránil těsně před pauzou. Na Barákův centr z přímého kopu si naskočil Krejčí a v druhé minutě nastavení hlavičkou k zadní tyči srovnal. Sparťanský kapitán se dočkal třetí branky za reprezentační A-mužstvo.

"Měli jsme slušný start, ale z jediné šance nám dali gól. Takže gól na 1:1 byl důležitý," řekl České televizi Krejčí. "Vyrovnávací gól těsně před poločasem nám určitě pomohl. Standardní situace jsou jedna z našich silných stránek, musíme toho ještě více využívat," podotkl Hašek.

Po změně stran domácí dobývali arménskou defenzivu. V 52. minutě po centru od Douděry hlavičkoval nad Hložek, v 74. minutě neuspěl ani střídající Provod.

Haškovi svěřenci se obratu dočkali až o tři minuty později. Centr od Matěje Juráska sklepl patou Souček a střídající Chorý z otočky zavěsil. Při třetím startu zaznamenal druhý gól.

"Napřed mě to táhlo víc do brány, myslel jsem si, že centr bude nějak protečovaný. Pak to došlo na Suka, zabrzdil jsem se a měl jenom myšlenku, že budu pálit z otočky," řekl Chorý.

"V pondělí jsem na tréninku měl podobnou situaci, ale sklepával jsem to Šulcíkovi (Pavlu Šulcovi) a vyčítal si to. Teď jsem rád, že jsem se rozhodl správně a vystřelil," dodal plzeňský útočník.

Češi otočili stav o osm minut dříve než v pátek v Norsku a brzy mohli přidat pojistku. Dva pokusy Chorého ale zablokoval obránce a Matěj Jurásek z dorážky minul. Národní tým už to ale nemuselo tolik mrzet, při návratu na Letnou po necelých třech letech vítězství udržel.

"Jsem obecně spokojený s tím, že všichni kluci, co byli na lavičce, žijí pro tým a nikdo si nestěžuje. Máme lavičku, která fandí, i ty největší hvězdy dělají vše pro tým. Ať už to bylo v Norsku, nebo nyní. Hrozně si toho cením," řekl Hašek.

Česko – Arménie 2:1 (1:1)

Branky: 45.+2 Ladislav Krejčí II, 77. Chorý – 14. Sevikjan. Rozhodčí: Weinberger – Kolbitsch, Witschnigg (všichni Rak.). ŽK: M. Sadílek, Provod – Harojan, Zelarayán. Diváci: 16 158.

Česko: Kovář – Vlček, Hranáč, Ladislav Krejčí II – Gabriel (46. Douděra), Souček, M. Sadílek (64. Provod), D. Jurásek – Barák (72. Lingr), Hložek (63. M. Jurásek) – Schick (73. Chorý). Trenér: Hašek.

Arménie: Čančarevič – Davidjan, Calisir (46. Spercjan), Harojan, Mkrtčjan (90. Muradjan), Hovhanisjan – Sevijkan (81. Serobjan), O. Harutjunjan (81. Avanesjan), G. Harutjunjan, Zelarayán (73. Ranos) – Briasco-Balekjan (73. Miranjan). Trenér: Petrakov.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články