Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Cílem je udržet se v Lize A, vyhlíží kvalifikaci na Euro fotbalistek do 19 let trenér Navrátil

Svoji třetí účast na mistrovství Evropy v řadě se snaží vybojovat české fotbalistky do 19 let. Reprezentantky pod vedením trenéra Jana Navrátila nastoupí v domácí kvalifikaci v Blšanech a Chomutově již ve středu 3. dubna proti Norsku. Ve své skupině, ze které postupuje pouze vítězný tým, se střetnou i s Ukrajinou a Francií. Mezi favoritky však český výběr nepatří. Cílem je dle hlavního kouče zejména setrvat v elitní divizi Ligy A. Všechny kvalifikační duely lvíčat můžete sledovat v exkluzivních přenosech ČT sport Plus, úvodní duel Norsko – Česko startuje živě od 14:55.

České reprezentantky do 19 let na tréninku
zdroj: FAČR

V říjnovém úvodním kole kvalifikace si české reprezentantky poradily hladce 3:0 s výběrem Walesu. Čisté konto udržely i proti Řecku. To devatenáctiletá lvíčata přehrála rozdílem 2:0. Až v závěrečném zápasu fotbalistky ucítily nezdar, když podlehly 0:1 Anglii.

V losu jim tak byla přidělena čtvrtá skupina spolu s Norskem, Ukrajinou a Francií, ze které kvalifikací na šampionát v Litvě projde pouze vítěz. "Čeká nás hrozně moc práce. Dostali jsme se do obrovsky těžké skupiny. Překvapilo by mě, kdyby postoupil někdo jiný než Francie," přiznal trenér české reprezentace Jan Navrátil.

Kvalifikace ME 2024 do 19 let, skupina A4:

3. dubna 2024
15:00 Norsko – Česko (Blšany)
15:00 Francie – Ukrajina (Chomutov)

6. dubna 2024

15:00 Česko – Ukrajina (Blšany)
15:00 Francie – Norsko (Chomutov)

9. dubna 2024

16:00 Česko – Francie (Blšany)
16:00 Ukrajina – Norsko (Chomutov)

Jeho svěřenkyně načnou skupinu ve středu 3. dubna duelem s Norskem, které před dvěma lety skončilo na Euru druhé. "Jsou to vikingové v ženském podání. Soubojové typy, mentálně silné, takticky vybavené, bude to bitva," popsal Navrátil jejich úvodního soupeře.

Za úspěch bude považovat jakýkoli urvaný bod. "Obrovským snem je zopakovat si účast na mistrovství Evropy, ale respektujeme sílu soupeřů. Cílem je udržet se v Lize A. Každý bod a každý gól bude důležitý," uvědomuje si.

Postup mezi osm nejlepších týmů si na červencové mistrovství Evropy v Litvě zajistí pouze vítěz. Naopak poslední ze čtveřice spadne do divize B. Zásadním by tak pro český výběr měl být zejména zápas s Ukrajinou.

V kádru se však v průběhu přípravy i samotné kvalifikace nepohybují některé z hlavních opor. "Není tady sedm fotbalistek. Jedna chybí dlouhodobě, šest kvůli maturitě nebo zranění. Bohužel regule UEFA nepovolují během turnaje donominovat nikoho vyjma brankářky, i kdybychom měli hrát v deseti," vysvětlil Navrátil.

Česká ženská reprezentace do 19 let se zúčastnila posledních dvou evropských šampionátů. Poprvé se na něj dostala coby tým z pořadatelské země, podruhé senzačně prošla kvalifikačním sítem. Na závěrečném turnaji však nevstřelila jedinou branku, a stále tak čeká na první bod.

Zdroj
fačr, fačr

Hlavní zprávy

Nejčtenější články