Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Dostihové galapředstavení je tu. Velká pardubická znovu láká svou krásou a nevyzpytatelností

Přidají Talent nebo Mr Spex další vítězství? Uteče všem Lodgian Whistle? Rozhodne svým drtivým finišem Sacamiro? Nebo se do listiny vítězů slavného dostihu po devíti letech zapíše znovu klisna? Letošní ročník Velké pardubické s sebou nese spoustu otázek, odpověď na všechny dá desetiminutová podívaná krátce po čtvrté hodině odpoledne. Přímý přenos dostihového programu v Pardubicích sledujte od 11:00 na ČT sport a ČT sport Plus, start 133. ročníku Velké pardubické je v 16:00.

Je nám líto, video expirovalo.
Žokeje vyřadila z Velké pardubické zranění

Talent a Mr Spex už pocity vítězů Velké pardubické okusili. A zatímco Talent letos v přípravě ukázal, že další vítězství je v jeho silách, Mr Spex měl na jaře zdravotní potíže a v jediném přípravném startu úplně nepřesvědčil.

Oba týmy ale shodně ujišťují, že jejich svěřenci jsou na vrchol roku připraveni. Jdou do boje o další vítězství.

Tažení jim hodlá zkomplikovat početná parta vyzyvatelů.

Sacamiro, který je s pětinásobným vítězem Velké Janem Faltejskem v sedle považovaný za mírného favorita.

Lodgian Whistle, tempař, jenž se pokusí udělat z dostihu pekelně rychlou jízdu a završit svůj neuvěřitelný příběh návratu na dráhu po téměř fatálním zranění.

Argano, krůček po krůčku posouvaný svým jezdcem a trenérem Martinem Liškou až do těch nejtěžších dostihů.

Ani to ale není všechno, smečka vyzyvatelů je letos mnohem početnější.

Široká veřejnost, která zaměří pozornost k dostihům jenom jednou ročně o Velké pardubické, se bude ptát: prolomí Marek Stromský konečně smůlu? Po dvou diskvalifikacích z prvního místa má znovu šancovního koně, bělouše Stara. S problematickým koněm si navíc kápli do noty.

Prorazit hodlají i věční čekatelé na titul, Player a jeho dvorní žokej Marcel Novák. Dvakrát sahali po vítězství, dvakrát byli o kousek poraženi.

A co jediná klisna na startu? Urostlá Santa Klara se snadno může měřit s pánskými soupeři, svou sílu využít v pardubické oranici a nakonec rozhodnout rovinovou třídou, s níž kdysi v Polsku opanovala klasické Oaks.

Nebo vystrčí růžky nováček Godfrey, stájový kolega legendární trojnásobné vítězky Orphee des Blins? Letos výkonnostně poskočil a super dlouhá distance mu půjde k duhu.

Promluvit do pořadí hodlá i milionář Stuke, který před lety vyhrával nejprestižnější dostihy přes proutěné překážky v Itálii a po zranění zkouší novou kariéru v krosech. Naváže na své předchůdce Maskula a Hegnuse a přiveze do stájí ve Velkých Karlovicích další pohár pro vítěze Velké pardubické?

Spousta otázek, spousta příběhů, které můžou ještě během nabitého nedělního odpoledne nabrat nečekaný obrat.

Kvůli letošní široké marodce zkušených jezdců – v kombinaci s dlouhodobým nedostatkem nových adeptů žokejského řemesla – by bylo další případné zranění jezdce v rámcovém programu skoro neřešitelným problémem. Jednoduše by neměl kdo zaskočit, a trenéři by museli koně ze startovní listiny škrtat.

Na poslední chvíli účast ve Velké vzdal zraněný Jan Odložil, který měl vést slovenského bělouše Royal Gina. Úplně v pořádku není ani Jan Faltejsek, dostih ale chce s favorizovaným Sacamirem zkusit.

"Na tribuně bude jako náhradník čekat jenom jeden jezdec, Pavel Kašný, kterému je šestapadesát," připomíná neutěšený stav tuzemského jezdeckého stavu komentátor Marek Svačina.

Pečlivá a roky trvající příprava koní, která stojí nemalé peníze, tak může skončit zklamáním pár minut před samotným startem. Aniž by čtyřnozí atleti vůbec dostali šanci poměřit síly na trati dlouhé 6900 metrů s 31 překážkami.

A jak připomíná dostihový expert ČT Libor Šimůnek, "kouzlo, krása i krutost Velké pardubické jsou v tom, že nikdy předem nevíte, co se stane."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články