Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika ČR 2024

Tým Kubeškové sestupuje z elitní divize, české curlery zachránili Skotové

Drama do posledního okamžiku. Čeští curleři uhájili pozici v elitní divizi mistrovství Evropy a postoupili na světový šampionát. A to i poté, co podlehli Nizozemsku 7:10. Záchranu zařídili Skotové, kteří porazili Finy 8:7 v extra endu. S evropským šampionátem se naopak rozloučily hořkým vítězstvím české curlerky. Tým Anny Kubeškové sice zdolal v posledním utkání ve skupině Německo 9:8 v extra endu, ale i přesto sestupuje do divize B.

Ráz utkání českých mužů s Nizozemci určil hned první end, v němž si protivníci týmu Lukáše Klímy připsali nečekaně trojku. Ve druhém dějství navíc po českých chybách ukradli další bod a Češi museli začít riskovat. Po většinu utkání museli čeští hráči zahrávat těžší kameny a Nizozemci diktovali tempo až do konce.

Češi tak dostanou možnost zahrát si na přelomu března a dubna na světovém šampionátu, který hostí švýcarský Schaffhausen. Turnaj bude důležitý i vzhledem k možnosti získat body do olympijské kvalifikace.

Kubeškové a spol. se alespoň povedl v závěrečném vystoupení obrat. Po chybě německého týmu si vzaly v sedmém endu vedení zpět díky trojce, po které odskočily na 7:5. Poté se sice dopustily nepřesnosti také Češky a dovolily soupeřkám srovnat, ale v desátém endu přežily německý útok na výhru a za stavu 8:8 rozhodly v extra endu.

Češky si sice ve skupině polepšily a připsaly si druhou výhru z devíti zápasů, ale o jejich sestupu společně s Němkami rozhodly vzájemné zápasy, které měly oba celky horší, neboť shodně nestačily na Turkyně.

V semifinále mužské části turnaje se ve velmi atraktivním duelu střetnou dosud neporažení Italové se Švédy, o jejichž postupu rozhodlo až dodatečné pravidlo při rovnosti bodů, tzv. draw shot challenge. Smůlu měli Norové. Druhou semifinálovou dvojici tvoří Skotsko a Švýcarsko.

O medaile v ženské části se poperou Švýcarky, kterým se postaví Norky a Italky se Švédkami.

Mistrovství Evropy v curlingu v Aberdeenu:

Muži:

Nizozemsko - Česko 10:7.

Konečné pořadí po základní části: 1. Itálie 9 výher/0 porážek, 2. Skotsko 7/2, 3. Švýcarsko 6/3, 4. Švédsko 6/3, 5. Norsko 6/3, 6. Německo 4/5, 7. Nizozemsko 3/6, 8. Česko 2/7, 9. Turecko 1/8, 10. Finsko 1/8.

Páteční semifinále: Itálie - Švédsko, Skotsko - Švýcarsko.

Ženy:

Česko - Německo 9:8 v dodatečném endu.

Konečné pořadí po základní části: 1. Švýcarsko 9/0, 2. Itálie 7/2, 3. Švédsko 6/3, 4. Norsko 6/3, 5. Skotsko 5/4, 6. Estonsko 3/6, 7. Dánsko 3/6, 8. Turecko 2/7, 9. Česko 2/7, 10. Německo 2/7.

20:00 semifinále: Švýcarsko - Norsko, Itálie - Švédsko.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články